De grizzlybeer is bepaald geen knuffelbeer. Staand op zijn achterpoten kan hij wel drie meter groot zijn en met zijn klauwen van tien centimeter lang doodt hij zonder moeite een poema. Gelukkig is de kans dat je een grizzly beer tegenkomt niet zo groot. Deze berensoort leeft vooral nog in nationale parken in de Verenigde Staten (Yellowstone) en Canada (Jasper en Banff). Wat je moet doen als je toch een grizzly tegenkomt, en nog veel meer, lees je in onze weetjes over grizzlyberen.

Ondersoort van de bruine beer

grizzlybeer

De grizzlybeer (Ursus arctos horribilis) is geen aparte beersoort zoals de ijsbeer en de reuzenpanda, maar een ondersoort van de bruine beer (Ursus arctos). Andere ondersoorten van de bruine beer zijn bijvoorbeeld de Kodiakbeer, de Gobibeer en de Mexicaanse beer.

Hoe komt de grizzly beer aan zijn naam?

De naam “grizzlybeer” komt van het Engelse woord “grizzled”, wat gevlekt betekent. De vacht van een grizzlybeer is vaak grijsachtig van kleur, met witte uiteinden op de haren die een “grizzled” of “gevlekte” uitstraling geven. De term Grizzlybear werd voor het eerst gebruikt door Europese kolonisten in Noord-Amerika om deze grote bruine beren met gevlekte vachten te beschrijven.

Een echte spierbundel

spierbundel

Mocht je ooit oog in oog komen te staan met een beer, dan weet je of het een grizzlybeer is als hij een flinke spierbundel tussen zijn schouderbladen heeft. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de enorme kracht in hun voorpoten, waardoor ze goed kunnen graven en rennen. Andere uiterlijke kenmerken van de grizzlybeer zijn de grijs- tot roodbruine vacht, een lange, beetje gebogen snuit en kleine, ronde oren.

Pas op voor zijn krachtige kaken!

kaken grizzlybeer

Met de kaken van een grizzlybeer wil je absoluut niet in aanraking komen. Als hij zou willen, bijt een grizzly met gemak een bowlingbal aan stukken!

Alleenstaande moeder

moeder beer

In juni is het tijd om te paren. De jongen, meestal twee of drie, komen na een draagtijd van 180 tot 250 dagen ter wereld in het hol dat mamabeer heeft gegraven voor haar winterslaap. De berin zorgt alleen voor de jongen, het mannetje gaat zijn eigen weg na de paring. Dat is maar beter ook, want de mannetjes vallen soms berenjongen aan. Dankzij de melk van de berin, die 30 procent melkvet bevat, groeien de jongen in enkele maanden uit van blinde en tandeloze wezentjes van een halve kilo tot beertjes van enkele tientallen kilo’s.

Lekker geurtje…

lekker geurtje

Grizzlyberen zijn slimme dieren (zie ook weetje nummer 10). Voordat ze op jacht gaan, zorgen ze ervoor dat hun prooi ze niet kan ruiken door hun eigen geur te camoufleren. Hoe ze dit doen? Ze zoeken iets met een sterke geur, bijvoorbeeld rottend voedsel, en gaan hier even lekker doorheen liggen rollen!

Voorkeur voor vegetarisch

grizzly veta

De grizzlybeer is een omnivoor met een voorkeur voor vegetarisch voedsel, zoals bessen, wortels, noten en gras. Maar als je honderd kilo of meer weegt, dan is het moeilijk overleven op plantaardig voedsel alleen.

grizzly vis

Een grizzly met trek gaat daarom ook weleens achter een zoogdier, vis of reptiel aan en ook insecten (met name motten) gaan er in als koek. De grizzlybeer eet met de seizoenen mee en gaat graag het water in als de zalmtrek bezig is.

Grootste grizzly beer ooit

grootste grizzly beer ooit

Grizzly beren zijn dus groot, maar hoe groot is de grootste grizzlybeer ooit ontdekt? Precies weten we het niet, want het is een schatting aan de hand van een schedel die in 1976 is gevonden. Naar schatting woog deze 550 kilogram.
Op internet is er een populair verhaal van een jager die in Alaska een grizzlybeer heeft geschoten van meer dan 700 kilogram, maar dit is niet echt gebeurd.

Wie wat bewaart, die heeft wat

wie wat bewaard

Grizzlyberen vinden het prettig om een voorraadje voedsel achter de poot te hebben. Ondiepe holen die hij graaft met zijn klauwen van tien centimeter lang doen dienst als voorraadkelder. Deze beren hebben ook een enorm goed geheugen en weten precies waar ze hotspots met lekkere hapjes kunnen vinden. Zelfs als het al tien jaar geleden is sinds hun laatste bezoek!

Winterhazenslaap

winterslaap

De winterslaap van grizzlyberen duurt soms wel zeven maanden. Voordat de grizzly aan zijn winterslaap kan beginnen, moet hij er eerst voor zorgen dat hij een flink vetlaagje heeft. In de herfst neemt het gewicht van de beer tot wel 50 procent toe en het vetpercentage verdubbelt zelfs. Gedurende de winter is de grizzly niet volledig van de wereld, maar nog steeds alert op eventuele bedreigingen. En mocht het een dagje mooi weer zijn, dan kan hij zomaar besluiten om zijn winterslaap tijdelijk op te schorten om wat te snacken.

Dubbele dekking

vacht

Grizzlyberen hebben twee soorten haren in hun vacht: korte en lange. De korte haren vormen een isolerend laagje en houden de beer warm, de lange haren beschermen de huid en ondervacht tegen water.

Sporen uitwissen

De grizzlybeer is een beschermde diersoort, maar er zijn trofeejagers die niets liever willen dan een grizzly neerschieten. Grizzlyberen zijn echter slim. Als ze het idee hebben dat ze achtervolgd worden door jagers wissen ze hun eigen sporen uit.

Wat moet je doen als je een grizzly beer tegenkomt:Hollen of stilstaan?

grizzly aanval

Oog in oog met een grizzlybeer staan, staat waarschijnlijk niet op je bucketlist. Ga je naar een nationaal park of natuurgebied waar beren voorkomen, dan zijn er manieren om zo’n ontmoeting te voorkomen. Blijf tijdens het wandelen geluid maken, bijvoorbeeld door te praten of door belletjes aan je schoenen te binden. Als een grizzlybeer je hoort aankomen, zal hij eerder het hazenpad kiezen dan de confrontatie aangaan.

Zie je vanuit de verte een beer staan, keer dan rustig om of loop met een (hele) grote bocht om het dier heen. Ben je ongemerkt toch in de buurt van een grizzlybeer gekomen? Blijf kalm en trek je terug, terwijl je rustig tegen de beer blijft praten. Kijk hem niet in de ogen, want dat kan opgevat worden als een teken van agressie. Zet het in ieder geval nooit op een lopen, want ondanks zijn logge voorkomen kan een grizzlybeer snelheden van meer dan 50 kilometer per uur halen!

Gaat de grizzlybeer op zijn achterpoten staan, dan betekent dit niet per se dat hij je wil aanvallen. Vaak doen beren dit om je geur beter op te pikken of om je goed te kunnen bekijken. Zet de grizzly toch de aanval in, doe dan alsof je dood bent. Laat je op de grond vallen, trek je knieën op, plaats je handen in je nek en blijf heel stil liggen. Met een beetje gelukt vertrekt de beer weer nadat hij even aan je gesnuffeld heeft.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media