Voor sommige dieren is een winterslaap noodzakelijk om te overleven. Ze verbruiken zo minder energie en kunnen de koude winter doorkomen terwijl ze amper eten. Ben je benieuwd naar de verschillende diersoorten die ieder jaar van een winterslaap genieten? Lees dan verder, want je ontdekt het in dit lijstje van 10 dieren die een winterslaap houden.

Beer

beer slapen

De beer is misschien wel het bekendste dier dat ieder jaar een winterslaap houdt. Toch zijn er in totaal slechts vier beersoorten die deze gewoonte hebben: de Amerikaanse zwarte beer, de Aziatische zwarte beer, de bruine beer en de ijsbeer. Veel mensen denken dat beren de hele winter slapen, maar ze rusten voornamelijk. Zwangere beren bevallen zelfs tijdens de winterslaap, zodat hun kleintjes in rust kunnen opgroeien. Doordat de hartslag van de beer aanzienlijk daalt, hoeven de dieren minder te eten. Ze kunnen gemakkelijk honderd dagen zonder eten of drinken.

Alpenmarmot

Alpenmarmot

Deze marmotten hebben een lange winterslaap, want ze zijn maar liefst acht maanden per jaar uit de running. De overige vier maanden gebruiken ze om eten te zoeken en om zich voort te planten. Zo bereiden ze zich weer voor om acht maanden lang in alle rust uit te slapen. tijdens de winterslaap daalt hun hartslag aanzienlijk. Zo slaat hun hart normaal gesproken 120 keer per minuut, maar nu slechts drie of vier keer. Daarnaast ademen ze ook maar twee of drie keer per minuut.

Poorwill

Poorwill vogel die een winterslaap doet

De poorwill is een vogelsoort die vooral op de grond leeft. Hij valt nauwelijks op dankzij de kleur van zijn veren, waardoor hij roofdieren te slim af is. Wat de poorwill zo bijzonder maakt, is dat het de enige vogelsoort is die een winterslaap houdt. Hij zoekt een plekje uit bij een steen of onder een boomstronk en slaapt vervolgens vijf maanden lang. Tijdens deze slaap verbruikt hij 93% minder energie en kan hij gerust honderd dagen achter elkaar slapen zonder één keer wakker te worden.

Vleermuis

Vleermuis winterslaap

Tijdens de wintermaanden zoeken vleermuizen slaapplaatsen op die koel zijn en op een constante temperatuur blijven. Ze verhuizen vaak naar ondergrondse locaties, zoals grotten, maar ook bunkers of stallen zijn populair. De lichaamstemperatuur daalt en de stofwisseling vertraagt. Zo gebruiken ze minder energie en kunne ze overleven van het vet dat ze hebben opgeslagen.

Vetstaartkatmaki

Vetstaartkatmaki
Frank Vassen /flickr/CC BY 2.0

De vetstaartkatmaki leeft op Madagaskar, waar het in de koelste maanden van het jaar 30 graden is. Dat lijkt warm, maar voor de vetstaartkatmaki is het reden genoeg om een winterslaap te houden. Er is namelijk niet genoeg eten te vinden tijdens deze periode. Ze zoeken een fijn plekje op in een boom en blijven daar zeven maanden lang, totdat het regenseizoen in november begint. Tijdens deze periode teert de vetstaartkatmaki vooral op zijn staart, waar hij vet opslaat voor zijn winterslaap. Dat is vaak genoeg om te overleven, maar hierdoor verliest hij wel 50% van zijn lichaamsgewicht. Het is de enige apensoort die een winterslaap doet (voor zover bekend).

Egel

egel slapen

Egels staan bekend als ontzettend fanatieke winterslapers. Ze zijn namelijk in staat om de hele winter in slaap te blijven, in tegenstelling tot veel andere dieren die af en toe wakker worden. Hun lichaamstemperatuur daalt flink en ze ademen zo licht dat je het nauwelijks met het blote oog kunt zien. Egels hebben speciale cellen in hun lichaam die heel snel hitte kunnen verliezen. Daalt hun temperatuur te veel? Dan verhoogt hun hartslag even om hun lichaamstemperatuur te verhogen. Dankzij dit slimme systeem blijft de egel de hele winter op de juiste temperatuur.

Gewone doosschildpad

gewone doosschildpad

In het zuiden van Noord-Amerika kan je af en toe een gewone doosschildpad in winterslaap tegenkomen. De lengte van hun winterslaap is afhankelijk van hun locatie. Des te langer de koude wintermaanden duren, des te langer de winterslaap. Zo kan de winterslaap van de gewone doosschildpad variëren van 77 tot 154 dagen. Hun hartslag was al laag, maar daalt nu verder naar één hartslag per vijf tot tien minuten. Ze hoeven helemaal geen adem te halen, want via hun huid kunnen ze zuurstof opnemen. Veel mensen gaan er dus van uit dat ze dood zijn, terwijl ze gewoon van hun winterslaap genieten.

Bij

bijen

Het overgrote deel van de bijen leeft niet langer dan een paar maanden. De werkers zorgen ervoor dat het nest blijft groeien en verzamelen voedingsstoffen voor de larven. Zodra de temperaturen dalen, sterven al deze werkbijen. De koningin blijft als enige in leven en gaat op zoek naar een warme en beschutte plek om de winter te overleven. Na een winterslaap van zes tot acht maanden komt ze weer tevoorschijn om op zoek te gaan naar een nieuwe plek om een nest te bouwen.

Kousenbandslang

Kousenbandslang

Waar de bijenkoningin vooral in haar eentje van haar winterslaap geniet, doen kousenbandslangen het helemaal anders. Deze dieren brengen hun winterslaap namelijk in een groep door. Dat heeft een belangrijke reden, want de slangen kunnen elkaar warm houden met behulp van hun lichaamstemperatuur. Vooral in erg koude gebieden, zoals Canada, zie je soms groepen van honderden of zelfs duizend kousenbandslangen die allemaal met elkaar verstrengeld zijn. Zodra de sneeuw smelt en de zon weer tevoorschijn komt, kruipen de slangen uit hun hol en gaan ze met zijn allen naar een open plek om op te warmen onder de zon.

Slakken

slakken

Slakken hebben het makkelijk, want zij dragen altijd een huisje met zich mee waar ze in kunnen slapen. Tijdens hun winterslaap kruipen ze in hun slakkenhuis en sluiten ze het gat af met een speciaal stukje huid dat net wat harder is. Zo houden ze al het vocht binnen hun slakkenhuis, waardoor ze niet uitdrogen. Tijdens hun winterslaap hebben ze nauwelijks energie nodig. Daarom kunnen sommige slakken jaren achter elkaar in winterslaap blijven wanneer de weersomstandigheden niet goed genoeg zijn om eten te vinden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media