Dieren en hun liefdesleven zijn vaak net zo complex en interessant als de menselijke variant, zo niet interessanter. Van ongebruikelijke paringspraktijken tot bizarre reproductieve eigenschappen, de natuurlijke wereld zit vol verrassingen. In dit artikel verkennen we enkele van de meest opmerkelijke seksuele gedragingen in het dierenrijk.
Mannetjesalligators met permanente erecties
In tegenstelling tot veel andere dieren, waarbij het mannelijk geslachtsorgaan van grootte of vorm verandert tijdens de paring, beschikken mannetjesalligators over permanent erecte penissen. Deze zijn verstopt in hun cloaca en komen alleen naar buiten tijdens de paring, wat noodzakelijk is voor hun voortplantingsritueel.
Drie vagina’s bij vrouwtjeskangoeroes
Vrouwtjeskangoeroes, en eigenlijk alle buideldieren, zijn uitgerust met drie vaginale buizen maar slechts één vaginale opening. Dit complexe systeem zorgt ervoor dat de mannetjes geen moeite hebben om te begrijpen waar ze hun sperma moeten deponeren. Het sperma reist via de zijbuizen, terwijl de jongen na ongeveer 30 dagen door de centrale buis naar buiten komt.
Breedvoetbuidelmuizen mannetjes sterven na de seks
De mannetjes van de Breedvoetbuidelmuizen, een klein buideldier uit Australië, hebben een paringsgedrag dat hun eigen ondergang betekent. Tijdens het paringsseizoen copuleren ze tot 12 uur aan één stuk door, wat hun lichaam uitput van essentiële eiwitten en hun immuunsysteem afbreekt. Kort na de paring sterven ze, waardoor de vrouwtjes met een gemengd nageslacht achterblijven.
Zeeslakken vechten met hun geslachtsorganen
Zeeslakken, die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben, gebruiken scherpe, zwaardachtige uitsteeksels om tijdens het paringsseizoen met elkaar te ‘duelleren’. De ‘verliezer’ wordt bevrucht en wordt de moeder, terwijl de ‘winnaar’ vaak doorgaat met duelleren.
Mannetjes stekelvarkens urineren op vrouwtjes
Mannetjesstekelvarkens winnen het recht om met een vrouwtje te paren door hevig met elkaar te vechten. De winnaar urineert vervolgens overvloedig op het vrouwtje, wat haar stimuleert om in oestrus te gaan. De daadwerkelijke paring is daarna vrij kort en routineus.
Rankpootkreeften met enorme penissen
Zeepokken, die vastzitten op één plek, hebben relatief tot hun lichaamslengte de grootste penissen van alle dieren. Ze gebruiken deze om te proberen alle andere zeepokken in hun directe omgeving te bevruchten.
Liefdespijlen bij paring slakken
Bepaalde hermafrodiete slakken- en slakkensoorten gebruiken ‘liefdespijlen’ als onderdeel van hun voorspel. Deze scherpe projectielen, gemaakt van calcium of harde eiwitten, introduceren een chemische stof die de ontvanger ontvankelijker maakt voor het sperma van de aanvaller.
Kippen kunnen ongewenst sperma uitstoten
Vrouwelijke kippen, die vaak kleiner zijn dan haantjes, kunnen na de paring tot 80% van het sperma van ongewenste mannetjes uitstoten, waardoor ze mogelijk later bevrucht kunnen worden door aantrekkelijkere mannetjes.
Honingbij mannetjes verliezen hun penis
Mannelijke honingbijen hebben een tragisch lot tijdens het paringsproces. Zij verliezen hun penis nadat ze met een koningin hebben gepaard, die nog een maagd is. Na de paring sterft het mannetje, wat een ongelukkig maar essentieel onderdeel is van de levenscyclus van de bij.
Schapen en homoseksualiteit
Bij schapen is homoseksualiteit een biologisch geërfd kenmerk. Studies tonen aan dat bijna 10 procent van de mannelijke schapen een voorkeur heeft om te paren met andere mannelijke schapen, een gedrag dat diep geworteld is in de structuur van hun hersenen, met name de hypothalamus.
Mannetjes lantaarnvissen fuseren met vrouwtjes
De mannetjes van sommige lantaarnvissoorten, die in de diepe oceaan leven, zijn aanzienlijk kleiner dan de vrouwtjes en hechten zich letterlijk aan hun partners. Dit parasitaire gedrag stelt hen in staat om de vrouwtjes continu van sperma te voorzien. Deze bijzondere aanpassing helpt de vrouwtjes om normale groottes te bereiken en te gedijen in hun voedselketen.
Juffers kunnen sperma van concurrenten verwijderen
Juffers, een soort libel, tonen een uniek gedrag waarbij het mannetje met zijn speciaal gevormde penis het sperma van zijn voorgangers uit het vrouwtje kan verwijderen. Dit verhoogt de kans dat zijn eigen genen worden doorgegeven. Dit proces maakt ook dat de paring bij juffers ongewoon lang duurt, waardoor deze insecten vaak in tandem vliegend over langere afstanden te zien zijn.