12 Weetjes over de Poema: de kat met de meeste namen

Poema op een besneeuwde rots

Poema, cougar, bergleeuw of panter: het is allemaal hetzelfde dier. De poema leeft van Canada tot het zuiden van Chili, springt meters hoog een boom in en kan wel spinnen, maar niet brullen. Hier zijn 12 weetjes over de poema.

1. Geen zoogdier heeft zoveel namen als de poema

Volgens Guinness World Records is de poema (Puma concolor) het zoogdier met de meeste namen. Alleen al in het Engels zijn er 40, zoals cougar, mountain lion, panther en catamount. In het Nederlands noemen we hem meestal poema of bergleeuw.

2. Geen enkel wild landdier in Amerika heeft zo’n groot leefgebied

Poema op een rots in de bergen
De poema komt voor van de Yukon in Canada tot de zuidelijke Andes in Chili. Geen ander wild landzoogdier in Noord- en Zuid-Amerika heeft zo’n groot verspreidingsgebied. Hij leeft in allerlei bossen en zelfs in woestijnen, en is gezien tot op 5.800 meter hoogte.

3. Een poema kan niet brullen, maar wel spinnen

De poema hoort niet bij de grote katten zoals de leeuw en de tijger, en kan daarom niet brullen. Hij kan wel spinnen, net als een huiskat. Daarmee is hij de grootste kat die kan spinnen. Verder kan hij grommen en fluiten.

4. Zijn naaste familie is het jachtluipaard

Ondanks zijn bijnaam bergleeuw is de poema geen familie van de leeuw. Zijn naaste verwanten zijn de jaguarundi, een kleine wilde kat uit Midden- en Zuid-Amerika, en het jachtluipaard. Hij hoort wel bij de grootste katachtigen op aarde.

5. Hij springt tot 5,5 meter hoog

Poema in volle sprong
Poema’s hebben sterke achterpoten. Daarmee kunnen ze zo’n 5,5 meter omhoog springen, bijvoorbeeld een boom in. Die springkracht gebruiken ze ook bij de jacht.

6. Mannetjes zijn veel groter dan vrouwtjes

Twee poema's naast elkaar
Een volwassen mannetje weegt meestal 53 tot 72 kilo en is met staart zo’n 2,4 meter lang. Vrouwtjes zijn kleiner: ze wegen 34 tot 48 kilo en zijn ongeveer 2 meter lang.

7. Op zijn menu staan vooral herten

De poema is een sluipjager. Hij besluipt zijn prooi, springt erop en bijt in de nek. Hij eet van alles, van knaagdieren tot vogels, maar het liefst herten. Bij onderzoek in de Santa Monica Mountains in Californië bleek 87 procent van ruim 700 prooien een muildierhert. Een poema eet daar ongeveer één hert per week.

8. Poema’s zijn echte eenlingen

Poema’s leven alleen en zijn erg schuw. Elk dier heeft een groot eigen leefgebied: in de Santa Monica Mountains is dat voor een mannetje zo’n 390 vierkante kilometer, voor een vrouwtje ongeveer 130 vierkante kilometer. Mensen krijgen een poema daardoor maar zelden te zien.

9. Jonge poema’s hebben stippen en blauwe ogen

Jonge poema met blauwe ogen en stippen
Poema’s worden gevlekt geboren, met blauwe ogen en ringen om hun staart. Die vlekken verdwijnen langzaam als ze ouder worden. Bij jonge dieren zie je nog lang donkere plekken op de flanken.

10. Er wonen poema’s midden in Los Angeles

De Amerikaanse National Park Service volgt sinds 2002 de poema’s in de bergen rond Los Angeles. De bekendste was P-22: een mannetje dat jarenlang in Griffith Park woonde, midden in de stad. In het onderzoeksgebied leven steeds zo’n 10 tot 15 volwassen poema’s.

11. Snelwegen en rattengif zijn gevaarlijk voor ze

In het gebied rond Los Angeles zijn sinds 2002 minstens 32 poema’s doodgereden. Ook rattengif is een probleem: 28 van de 29 onderzochte poema’s hadden er sporen van in hun lichaam, en zeven stierven eraan. Ze krijgen het binnen door dieren te eten die het gif hebben opgegeten.

12. In het oosten van Noord-Amerika is hij bijna verdwenen

Wereldwijd is de poema niet bedreigd: op de Rode Lijst van de IUCN staat hij als niet bedreigd. Maar in het oosten van Noord-Amerika verdween hij al begin twintigste eeuw. Daar leeft alleen nog een kleine, losse groep in Florida: de Florida-panter, die in de Verenigde Staten wettelijk beschermd is.

Bijgewerkt op Meer in Zoogdieren

Bronnen