De naam antilope is niet bestemd voor één dier, maar is een overkoepelende term voor talloze holhoornige hoefdieren. Het grootste deel van deze dieren leeft in Afrika, maar ze komen ook in Azië voor. Deze dieren komen bovendien in alle soorten en maten. Dat ontdek je in dit lijstje met de vijf grootste en de vijf kleinste antilopen.

Top 5 grootste antilopen

5. Hartenbeest

Hartenbeest

Je herkent een hartenbeest aan de lange, smalle vorm van zijn kop. Het voorhoofd van deze antilope is ook langer dan bij soortgenoten. Het zijn vooral de lange poten die ervoor zorgen dat het hartenbeest zo groot is. Deze poten zijn meteen verantwoordelijkheid voor de topsnelheid van 70 kilometer per uur die deze dieren kunnen rennen. Ze leven voornamelijk in open graslanden, waardoor ze roofdieren makkelijk te snel af kunnen zijn. Het zijn echte groepsdieren die met meer dan 300 dieren per groep samenleven.

4. Sabelantilope

Sabelantilope

Sabelantilopen zien er indrukwekkend uit dankzij de enorme hoorns op hun kop. Hier hebben ze meteen hun naam aan te danken, want de hoorns lijken net sabels. Ze worden zo lang doordat de hoorns niet ophouden met groeien. Ieder jaar komt er een nieuwe ring bij, waardoor je de leeftijd van een sabelantilope kunt aflezen aan de hoorns. Helaas zijn ze door deze prachtige hoorns ook geliefde prooien voor stropers. De dieren hebben verder typerende strepen op hun kop, een dikke nek en prachtige manen op hun rug.

3. Grote koedoe

Grote koedoe 2

Je vindt deze soort antilopen voornamelijk in Zuid-Afrika, maar ook in andere delen van Afrika. Ze verblijven het liefste op savannes met lichte bebossing en rotsen, zodat ze goed kunnen schuilen voor roofdieren. De dieren hebben naast hun grote hoorns ook relatief grote oren. Zo zijn ze zo alert mogelijk en kunnen ze roofdieren op grote afstand aan horen komen. Hebben ze een vijand gespot, dan maken ze een blaffend geluid naar de rest van hun groep en slaan ze samen op de vlucht.

2. Roanantilope

Roanantilope

De roodbruine kleur is wat de roanantilope typeert. De dieren zien er bijna uit als paarden, met hoge poten, een breed lijf en een grote kop. Hun hoorns zijn relatief lang en buigen naar achteren. Op hun kop zie je een prachtige tekening van zwarte en witte vacht. De dieren leven in kleine groepen, waarbij een dominant mannetje de leider is. Hij wordt gevolgd door een groep onderdanige vrouwtjes. Het omgekeerde komt ook voor, waarbij een dominant vrouwtje een groep van maximaal 15 mannetjes leidt.

1. Reuzenelandantilope

Reuzenelandantilope

Met hoogtes van maximaal 2,2 meter staat de reuzenelandantilope op de verdiende eerste plaats van dit lijstje. De dieren hebben een bruine kleur en twaalf witte strepen over hun rug. Hun smalle poten hebben witte details en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben hoorns in een typische V-vorm. Reuzenelandantilopen kunnen in veelzijdige landschappen overleven, van bossen tot savannes. Door hun enorme omvang kunnen ze tot wel 1,5 meter hoog springen, wat goed van pas komt wanneer ze voor roofdieren vluchten.

Top 5 kleinste antilopen

5. Suni

Suni

De suni is een kleine, schuwe antilope die vooral in de nacht actief is. De dieren eten voornamelijk fruit, bladeren, bloemen en verschillende paddenstoelen. Door hun dieet hebben ze vrijwel geen water nodig, want ze halen al het vocht al uit hun voeding. Je herkent ze aan hun lichtbruine kleur en witte onderbuik. Deze kleurcombinatie heeft een belangrijke functie, want het helpt de dieren om zich te verschuilen in hun leefomgeving. Ze worden namelijk niet alleen bedreigd door grote roofdieren als leeuwen, maar zijn klein genoeg om ook door slangen opgegeten te worden.

4. Blauwe duiker

Blauwe duiker

Er zijn verschillende duikerantilopen, maar de blauwe duiker is de kleinste van allemaal. Een van de bijzondere uiterlijke kenmerken van deze antilopen is dat hun staart is bedekt met kleine witte haren die uitsteken. Deze witte haren zijn enorm goed in het reflecteren van licht. Wandelt de blauwe duiker door een beschut bos? Dan kan hij met zijn staart toch een lichtsignaal afgeven. De dieren staan erom bekend dat ze de meest uiteenlopende geluiden maken. Soms klinken ze als tsjilpende vogels, terwijl ze op andere momenten net een zeurende kat zijn.

3. Guenthers dikdik

Guenthers dikdik

Een lange snuit, smalle kop en grote oren: zo kun je een Guenthers dikdik herkennen. Tussen hun kleine hoorns hebben deze antilopen een kleine hanenkam. De bijzondere vorm van hun snuit zorgt ervoor dat ze meer controle hebben over hun lichaamstemperatuur. Dat is belangrijk, want zo voorkomen de dieren dat ze te veel vocht verliezen en hun veilige omgeving moeten verlaten om water te zoeken. Des te langer ze op dezelfde plek blijven, des te beter ze de omgeving kennen. Daarom zijn deze dieren ontzettend goed in verstoppen voor roofdieren. Het zijn tegelijkertijd slimme beestjes die de restjes van de grond eten bij olifanten en giraffes.

2. Bates’ dwergantilope

De bates’ dwergantilope leeft in Centraal-Afrika en is te herkennen aan zijn donkerbruine vacht die net wat lichter wordt richting de flanken. Ze maken bijzondere geluiden, want de mannetjes roepen naar vrouwtjes met een heel nasaal geluid. Een bange bates’ dwergantilope lijkt juist te blaffen. Door hun kleine omvang wordt er niet door mensen gejaagd op de bates’ dwergantilope, maar toch worden ze soms vermoord door mensen. De dieren leven namelijk in de buurt van boeren en hebben het vaak op hun lekkere gewassen gemunt.

1. Dwergantilope

Dwergantilope

Met een gewicht van gemiddeld 2,5 kilo heeft deze antilope zeker de eerste plek op dit lijstje verdiend. De naam van de dwergantilope is dan ook passend. De dieren zijn kleiner dan de gemiddelde huiskat en hebben opvallend dunne pootjes. Hun achterpoten zijn aanzienlijk langer dan hun voorpoten, waardoor ze bijna 3 meter ver kunnen springen. Het zijn nachtdieren die niet in grote groepen leven, maar meestal als koppeltje door het Afrikaanse landschap dwalen. Ze leven bovendien monogaam en hebben dus maar één partner waar ze lange tijd mee samenblijven.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media