Zuid-Afrika is een veelzijdig land met een even veelzijdige natuur. Hier kom je dus prachtige diersoorten tegen, van de big five tot pinguïns. Wil je weten wat voor dieren er allemaal in het Zuid-Afrikaanse landschap leven? Je leest het in deze top 10 dieren van Zuid-Afrika.

Lierantilope

Lierantilope

De Lierantilope is een bijzonder snel dier. Sterker nog: het is de snelste antilope van heel Afrika. Ze kunnen een snelheid van maar liefst 90 kilometer per uur bereiken. Het zijn lange dieren die met gemak meer dan twee meter lang kunnen worden. Tegelijkertijd wegen ze relatief weinig. Zo weegt een vrouwtje maximaal 120 kilo. Dankzij hun slanke lichaam weten ze op topsnelheid over het Zuid-Afrikaanse landschap te rennen. Hun donkerbruine kleur, zwarte kop en grote hoorns maken deze dieren prachtig om te zien.

Neushoorn

neushoorn 2

Neushoorns zijn indrukwekkende dieren met een groot en breed lichaam, korte poten en twee hoorns waar je absoluut geen ruzie mee wilt. In Zuid-Afrika leeft ongeveer 80% van de wereldpopulatie neushoorns. Er zijn twee verschillende soorten: de witte en de zwarte neushoorn. De witte variant is een stuk groter, wat dit dier het op één na grootste zoogdier ter wereld maakt. Omdat er veel op de dieren gejaagd wordt, worden ze in beschermde gebieden gehouden. Zo kom je ze tegen in het Kruger National Park. Hierdoor kunnen stropers de waardevolle hoorns van de dieren niet stelen.

Kafferbuffel

kafferbuffel

In het oosten en zuiden van Afrika kom je de kafferbuffel tegen. Het zijn onvoorspelbare en gevaarlijke dieren, die in staat zijn om mensen te vermoorden wanneer ze te dicht in de buurt van hun leefgebied komen. Een volwassen kafferbuffel kan maar liefst 1000 kilo wegen, dus het is duidelijk dat deze dieren dodelijk kunnen zijn. Je zou zeggen dat kafferbuffels weinig vijanden hebben, maar leeuwen hebben het op de dieren gemunt. Je herkent de mannetjes aan hun zwarte of bruine vacht, terwijl de vrouwtjes een roodachtige vacht hebben.

Gewone pofadder

pofadder

Ook slangen hebben het naar hun zin in Zuid-Afrika. De gewone pofadder is een giftige slang die in heel Afrika voorkomt. Het zijn agressieve beestjes, waardoor geen enkele slang in Afrika meer doden op zijn naam heeft staan dan de gewone pofadder. De dieren hebben verschillende kleuren, van geel tot oranje en van lichtbruin tot roodachtige kleuren. Deze kleurcombinaties zorgen ervoor dat ze goed beschut zijn in de natuur. Zo kunnen ze zich verstoppen terwijl ze op vogels, hagedissen en kleine zoogdieren jagen.

Jachtluipaard

jachtluipaard

Deze grote katachtigen sluipen door het Zuid-Afrikaanse landschap. Het zijn kwetsbare dieren, want ze worden met uitsterven bedreigd. Jachtluipaarden zijn de snelste landdieren ter wereld, met een maximale snelheid van 130 kilometer per uur. Hun slanke lijf is versierd met kleine bruine vlekjes. Hun kop is relatief klein en ook hun poten zijn aan de kleine kant. Dat weerhoudt deze dieren er niet van om een lekker hapje te vangen. Jagen is dan ook de belangrijkste activiteit van deze dieren.

Giraffe

giraffe

De giraffe is met uitstek het langste landdier ter wereld. Je herkent deze dieren dan ook uit duizenden dankzij hun enorm lange nek. Ze leven het liefste op uitgestrekte savannes en in bosgebieden. Hier trekken ze blaadjes uit de bomen, wat een fluitje van een cent is dankzij hun lange nek. Hun lichaam is relatief klein, terwijl hun poten ook weer ontzettend lang zijn. Gemiddeld worden ze iets meer dan vier meter lang. Bovenop hun kop zie je een kleine hoorn. Deze wordt gebruikt tijdens een gevecht tussen mannetjes, maar helpt de dieren ook met het reguleren van hun temperatuur.

Gemsbok

gemsbok

De gemsbok hoort bij de familie van de antilopen. Het grootste deel van deze dieren leeft in Namibië, waar de gemsbok zelfs op het wapen van het land staat. Ook in Zuid-Afrika leven grote hoeveelheden gemsbokken. Ze hebben een grijze vacht met lichtbruine accenten. De zwarte strepen op hun lichaam zorgen ervoor dat ze nog meer opvallen. Ze hebben bovendien lange hoorns die maar liefst 80 centimeter lang kunnen worden. Het zijn echte grazers die vooral grassen eten. In het droogseizoen plukken ze graag blaadjes uit struiken en bomen.

Grote koedoe

grote koedoe

Nog een antilope die Zuid-Afrika tot zijn thuis heeft gemaakt. De grote koedoe leeft voornamelijk in de bosgebieden in het oosten en zuiden van Afrika. Helaas zijn er door de jaren heen steeds minder grote koedoes in Afrika te vinden. Het zijn dieren met een smal lichaam, lange poten en een bruingrijze vacht, soms met rode tinten. De witte strepen aan de zijkant van hun lichaam zorgen ervoor dat je ze uit duizenden herkent. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en vallen bovendien op dankzij de manen die over de onderkant van hun kin lopen.

Olifant

olifant 2

Het grootste zoogdier op aarde leeft natuurlijk ook in Zuid-Afrika. De olifant is prachtig om te zien, met een gewicht dat kan oplopen tot maar liefst 6.000 kilo. Ze vallen op met hun grote slurf, die ze niet alleen gebruiken om mee te ademen, maar ook om objecten mee op te pakken. De dieren hebben bovendien enorme oren. Deze maken het makkelijker om warmte kwijt te raken op hete dagen. Net als neushoorns worden olifanten in beschermde parken gehouden. Hier kunnen toeristen de dieren bewonderen, maar worden ze wel beschermd tegen stropers. De slagtanden van een olifant zijn namelijk ontzettend veel geld waard.

Leeuw

leeuw 2

Hij wordt ook wel de koning van het dierenrijk genoemd en hij hoort bij de big five van Zuid-Afrika. De leeuw is de grootste katachtige ter wereld en hij leeft het liefste in graslanden, savannes en bosgebieden. Het zijn echte roofdieren die bovendien bovenaan de voedselketen staan. Geen enkel ander roofdier probeert op ze te jagen. Leeuwen zijn de enige grote katachtigen die in groepen leven. Hier jagen de vrouwtjes op prooien, terwijl de mannetjes de groep beschermen. Je herkent de mannetjes natuurlijk uit duizenden dankzij hun prachtige manen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media