Iedereen die naar Vietnam gaat komt hier onder andere om te genieten van de prachtige natuur. Het land kent een rijke biodiversiteit dankzij de gevarieerde landschappen, die variëren van bergen en tropische bossen tot rivierdelta’s en kustgebieden. Veel verschillende natuur betekent ook veel verschillende diersoorten. Wij zetten in dit artikel 10 bijzondere dieren die je kunt tegenkomen in Vietnam voor je op een rij.

Saola

Saola

De saola is een van de meest zeldzame zoogdieren op aarde. De kans dat je deze hoefdieren ziet is dan ook erg klein. Ze werden pas voor het eerst ontdekt in 1992 en wordt ook wel de Aziatische eenhoorn genoemd. De saola komt voor in de dichte bergbossen van Vietnam en Laos. Weinig is bekend over de levenswijze van deze soort, en het wordt beschouwd als ernstig bedreigd door habitatverlies en stroperij. Men schat de populatie op 70 tot 700 in Laos en een honderdtal in Vietnam.

Witromplangoer

Witromplangoer

Nog een diersoort die je niet zomaar zult spotten, de Witromplangoer is namelijk een bedreigde langoersoort. Ze zijn endemisch in het noorden van Vietnam. Deze primaten zijn bekend om hun opvallende uiterlijk, met een zwarte vacht met witte strepen en een lange staart. Ze leven in groepen en voeden zich voornamelijk met bladeren, vruchten en bloemen.

Indochinese tijger

Indochinese tijger

De Indochinese tijger is een tijgersoort die voorkomt in de bossen van Vietnam en andere delen van Zuidoost-Azië. Ze zijn een bedreigde diersoort, voornamelijk door habitatverlies, stroperij en een afname van hun prooidieren. Meer over tijgers kun je lezen in ons artikel met leuke tijger weetjes.

Javaans schubdier (pangolin)

pangolin

De Javaans schubdier, ook bekend als pangonlin, is een bijzonder zoogdier dat voorkomt in de bossen van Vietnam. Ze zijn bedekt met harde, beschermende schubben en voeden zich voornamelijk met mieren en termieten. Helaas zijn pangolins de meest illegaal verhandelde zoogdieren ter wereld, en hun populatie is drastisch afgenomen als gevolg van stroperij en habitatverlies.

Siamese krokodil

siamese krokodil

De Siamese krokodil is een kleine tot middelgrote krokodillensoort die voorkomt in zoetwaterhabitats zoals moerassen, rivieren en meren in Vietnam en andere delen van Zuidoost-Azië. ook deze dieren zijn helaas weer ernstig bedreigd door habitatverlies, vervuiling en stroperij.

Scheendoek

scheendoek

De scheendoeken zijn kleurrijke, middelgrote primaten die endemisch zijn in de bossen van Zuidoost-Azië, waaronder Vietnam. Er zijn drie soorten douc langoeren: rode (Pygathrix nemaeus), grijze (Pygathrix cinerea) en zwarte (Pygathrix nigripes). Ze zijn bekend om hun opvallende uiterlijk, met felgekleurde vachten en markeringen rond hun ogen en neus. Douc langoeren leven in groepen en voeden zich voornamelijk met bladeren, vruchten en bloemen.

Grote neushoornvogel

Grote neushoornvogel

De grote neushoornvogel is een opvallende vogelsoort die voorkomt in de tropische en subtropische bossen van Vietnam. Ze hebben een groot, helder gekleurd lichaam, een lange staart en een indrukwekkende, gebogen snavel met een kenmerkende casque. Grote neushoornvogels zijn omnivoren en voeden zich met vruchten, insecten, kleine zoogdieren en reptielen.

Aziatische olifant

aziatische olifant 2

De Aziatische olifant is de kleinste van alle olifantensoorten. Zijn schouderhoogte reikt vaak niet hoger dan drie meter. Ondanks zijn kleinere formaat, eet de Aziatische olifant wel tot 150 kilogram aan plantaardig voedsel per dag. Net zoals de meeste planteneters spendeert hij dan ook het ruime gedeelte van de dag (tot 18 uur) aan eten. Helaas is ook de Aziatische olifant met uitsterven bedreigd. Ook hier door toedoen van de mens die door de jacht op het dier en het wegkappen van de bossen zijn leefgebied verkleint.

Irrawaddydolfijn

Irrawaddydolfijn

De Irrawaddy-dolfijn is een zeldzame en bedreigde zoetwater- en kustdolfijn die voorkomt in de Mekong-rivier in Vietnam, evenals in andere delen van Zuidoost-Azië. Ze hebben een opvallende ronde kop en een korte, stompe snuit. Irrawaddy-dolfijnen zijn sociaal en voeden zich met vissen en ongewervelde dieren. Ze worden bedreigd door visserij, vervuiling, dammen en habitatverlies.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media