Suriname bestaat voor 85% uit tropisch regenwoud. Het grootste deel hiervan is ongerept. Een uniek stuk natuur met een rijke biodiversiteit. Suriname herbergt dan ook een breed scala aan diersoorten, waarvan vele uniek zijn voor de regio. In dit artikel bespreken we tien verbazingwekkende dieren die in Suriname leven, variërend van zoogdieren en vogels tot reptielen en amfibieën.

Reuzenmiereneter

reuzenmiereneten

De reuzenmiereneter is een opvallend dier met een langwerpige snuit, lange staart en sterke klauwen. Dit fascinerende zoogdier voedt zich voornamelijk met mieren en termieten en heeft een lange, kleverige tong om zijn prooi uit hun nesten te halen.

Jaguar

Jaguar 2

De jaguar is het grootste roofdier in Zuid-Amerika en komt veel voor in Suriname. Deze indrukwekkende katachtige is een uitstekende jager, die zich aanpast aan verschillende leefgebieden, van regenwouden tot moerassen en graslanden.

Blauwe pijlgifkikker

Blauwe pijlgifkikker

Deze kleurrijke amfibie, die in de regenwouden van Suriname leeft, is beroemd om zijn opvallende blauwe kleur en zwarte vlekken. Hoewel ze slechts ongeveer 5 centimeter groot zijn, zijn blauwe pijlgifkikkers giftig voor roofdieren.

Toekan

Reuzentoekan

Toekans zijn kleurrijke, luidruchtige vogels die in het regenwoud van Suriname leven. Met hun grote, felgekleurde snavels zijn ze onmiskenbaar en een waar genot om te zien. Er zijn verschillende soorten toekans in Suriname, zoals de keelbillostoukán (Ramphastos tucanus) en de roodbillentoucan (Ramphastos sulfuratus).

Kapucijnaap

Kapucijnaap

De kapucijnaap is een kleine, intelligente primaat die vaak in groepen leeft en zich voedt met fruit, noten, zaden en kleine dieren. Er zijn verschillende soorten kapucijnapen in Suriname, zoals de bruine kapucijnaap (Cebus apella) en de witkeelkapucijnaap (Cebus capucinus).

Luiaard

Luiaards

Suriname is ook de thuisbasis van zowel de tweevingerige als de drievingerige luiaards . Deze trage, boomlevende zoogdieren brengen het grootste deel van hun leven door in bomen en voeden zich met bladeren en fruit.

Meer weten over de luiaard? We hebben een lijst met maarliefst 17 leuke luiaard weetjes

Groene anaconda

Anaconda

De groene anaconda is de langste en zwaarste slang ter wereld. Deze krachtige constrictor, die in de waterrijke gebieden van Suriname leeft, voedt zich voornamelijk met zoogdieren, vogels en vissen. Anaconda’s zijn wurgslangen en doden hun prooi door deze stevig vast te houden en samen te knijpen tot het dier stikt.

Roodhandtamarin

roodhandtamarin

In de regenwouden van Suriname is de kleine roodhandtamarin een opvallende verschijning dankzij zijn oranje-rode handen en voeten. Roodhandtamarins leven in sociale groepen en voeden zich met fruit, nectar, insecten en kleine gewervelde dieren.

Zonneral

Zonneral

Ook de zonneral is dankzij zijn gekleurde veren een opvallende verschijning in de regenwouden van Suriname. Ze voeden zich met ongewervelde dieren zoals insecten, spinnen en schaaldieren, evenals kleine gewervelde dieren zoals hagedissen en kikkers.

Kaaiman

kaaiman suriname

Alle krokodillen die leven in Suriname behoren tot het geslacht kaaiman. Er zijn verschillende soorten kaaimannen in het land, zoals de brilkaaiman (Caiman crocodilus) en de zwarte kaaiman (Melanosuchus niger). Ze zijn nachtelijke jagers die zich voeden met vissen, amfibieën, reptielen en zoogdieren.

Rode flamingo (Phoenicopterus ruber)

rode flamingo

De rode flamingo heeft meerdere bijnamen. Zo wordt deze vogel in Suriname ‘zeegans’ genoemd en staat hij ook bekend als Caribische of Cubaanse flamingo. De rode flamingo is kleiner dan zijn Europese soortgenoot en wordt 1,2 tot 1,45 meter groot. Van alle flamingo’s heeft de rode het meest kleurrijke verenpak. De zwarte slagpennen zie je alleen als ze vliegen en de irissen zijn opvallend licht van kleur.

Ara

Ara

Deze kleurrijke papegaaiensoort zijn inheems in de tropische en subtropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze vallen op door hun velgekleurde verenpak met onder andere blauw, rood, geel en groen. Ara’s zijn intelligent en sociaal, leven in groepen en vormen sterke banden met hun soortgenoten.

Guianadolfijn

Guianadolfijn

Deze kleine dolfijnsoort kun je zien in kustwateren en riviermondingen van Suriname. Guianadolfijnen hebben een gestroomlijnd lichaam met een grijze tot blauwgrijze kleur en een lichtere buik. Ze hebben een lange, slanke snuit en een sikkelvormige rugvin. Deze dolfijnen variëren in lengte van 1,5 tot 2,2 meter en kunnen tot 60 kilogram wegen.

Vogelspin

Goliathvogelspin

In een land met zoveel regenwoud zitten natuurlijk ook spinnen. Zo komen er verschillende soorten vogelspinnen voor. Een van de bekendste soorten vogelspinnen in Suriname is de Theraphosa blondi, beter bekend als de Goliath-vogelspin. Deze enorme spin kan een pootspanwijdte bereiken van wel 30 centimeter en wordt beschouwd als een van de grootste spinnen ter wereld.

Hoatzin

Hoatzin
Linda De Volder/wikimedia

De Hoatzin wordt in Suriname ook wel de stinkvogel genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De geur van deze vogel is geen afweermechanisme, maar een gevolg van de manier waarop hij zijn voedsel verteert. De Hoatzin heeft namelijk een maag met verschillende kamers. Wanneer hij een lekkere maaltijd van bloemen, planten en bladeren bij elkaar gezocht heeft, gaan de bacteriën in zijn maag aan het werk. Het voedsel begint in zijn lichaam te rotten, wat zorgt voor die verschrikkelijke geur. Dat is de reden waarom jagers deze vogel vaak links laten liggen. Niemand wil namelijk een vogel eten die naar rottend eten ruikt.

Capibara

Capibara 6

De capibara of het waterzwijn leeft in waterrijke gebieden in Suriname. Deze grootste knaagdieren ter wereld werden vroeger als huisdier gehouden maar dat is tegenwoordig niet meer toegelaten. Zijn natuurlijke vijanden zijn de jaguar, de anaconda en de mens, die op hem jaagt voor het vlees en zijn huid. De Capibara weegt tot 66 kilogram maar er zijn al exemplaren ontdekt van 91 kilogram.

Lees hier meer Capibara weetjes.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media