Net als op veel andere eilanden, vind je ook op de Canarische Eilanden bijzondere flora en fauna die je in sommige gevallen nergens anders tegenkomt. Het zijn deze dieren en planten die de eilanden uniek maken. Wil je meer te weten komen over de bijzondere dieren die op deze eilandengroep te vinden zijn? Ontdek het in de top 12 dieren van de Canarische Eilanden.

Atlantische kanarie

Atlantische kanarie

Deze vogelsoort komt slechts op een paar eilanden voor, waaronder de Canarische Eilanden. Ze zijn geel met groen en hebben bruine strepen op hun rug. Het is een van de symbolen voor de Canarische Eilanden, wat natuurlijk niet vreemd is. Er wordt gedacht dat er tussen de 80.000 en 90.000 paren van deze vogels op de eilanden leven. Ze kunnen dan ook op allerlei plekken overleven, van dichtbegroeide pijnboombossen tot glooiende duinen. Ze zijn bovendien niet bang voor mensen, dus komen ook op drukkere gebieden voor.

Tenerifse blauwe vink

tenerifse blauwe vink

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de Tenerifse blauwe vink op de Canarische Eilanden voorkomt. Het is een blauw vogeltje dat alleen op het eiland te vinden is waar hij zijn naam aan te danken heeft. Ze leven het liefste op hoge gebieden, bijvoorbeeld in de toppen van de pijnbomen op het eiland. Wanneer het weer tegenzit, zoeken ze het liever dichter bij de grond. Het belangrijkste voer voor deze beestjes zijn de pijnboompitten die in grote getale te vinden zijn in de bossen op Tenerife. De jongen krijgen alleen insecten gevoerd.

Skinken

skinken

Er zijn in totaal drie verschillende soorten skinken die van nature voorkomen op de Canarische Eilanden. Zo leeft de Oost-Canarische skink op de eilanden Lanzarote en Fuerteventura. De Gran Canarische skink leeft uiteraard op het eiland Gran Canaria, terwijl de West-Canarische skink op de westelijke eilanden leeft. Ze leven in graslanden of tussen de struiken, waar ze goed beschut zijn. Ook in rotsachtige gebieden en tussen het zand zijn deze kleine reptielen te vinden.

Canarische roodborsttapuit

Canarische roodborsttapuit
Ook de Canarische roodborsttapuit is een bijzonder vogeltje dat op de Canarische Eilanden leeft. Je vindt hem op het eiland Fuerteventura. De beestjes voelen zich op hun plek tussen ravijnen, op rotsachtige gebieden en plekken met weinig planten. Ze leven voornamelijk van insecten, maar worden helaas met uitsterven bedreigd. Hun leefomgeving wordt namelijk bedreigd doordat steeds meer delen van het eiland bebouwd worden. Hierdoor hebben ze minder ruimte om op zoek te gaan naar eten. Tegelijkertijd hebben katten en ratten het op de vogeltjes voorzien, waardoor hun kans om te overleven verkleint.

Gekko’s

Er zijn ook verschillende soorten gekko’s die op de Canarische Eilanden wonen. In totaal zijn er vier soorten, waaronder Oost-Canarische gekko. Er is ook de Gran Canaria Gekko, die natuurlijk op het gelijknamige eiland leeft. De Tenerife Gekko heeft zijn naam ook aan zijn leefgebied te danken, net als de Gomero gekko. Houd tijdens een bezoek aan de Canarische Eilanden dus in de gaten of je een aantal van deze dieren kunt spotten.

Laurierduif

laurier duif
DrPhilippLehmann/CC BY SA 3.0/wikipedia

Deze vogel is donkergrijs met bruin en heeft een gemiddelde lengte van 38 centimeter. Hij is dus aanzienlijk groter dan de kleine vinkjes en kanaries die op de eilanden leven. De dieren leven voornamelijk in de laurier- en pijnbomen op de Canarische Eilanden, waar ze natuurlijk hun naam aan te danken hebben. Ze eten alleen planten en hun dieet bestaat voor 60% uit fruit. Helaas worden ook deze vogels met uitsterven bedreigd, deels doordat hun leefomgeving steeds kleiner wordt.

Canarische grootoorvleermuis

Canarische grootoorvleermuis
Aarón Rodríguez Díaz/ CC BY-SA 3.0/wikipedia

In de bossen van de Canarische Eilanden leeft de Canarische grootoorvleermuis. Deze dieren leven het liefste op een hoogte tussen de 100 en 2300 meter, waar ze graag een verstopplek zoeken. Zo voelen ze zich op hun plek in de grote lavagrotten op de eilanden, maar ook in verlaten gebouwen. Hier rusten ze overdag en gaan ze ’s nachts op zoek naar een lekker hapje. De vleermuizen hebben het vooral op motten gemunt. Helaas hebben ook deze dieren steeds minder rustige plekken om te leven, waardoor de hoeveelheid Canarische grootoorvleermuizen sterk aan het afnemen is.

Canarische tjiftjaf

Canarische tjiftjaf
De tjiftjaf is een vogelsoort die ook in Nederland voorkomt, maar de Canarische tjiftjaf is een unieke soort die je alleen op deze eilandengroep tegenkomt. Het beestje is een combinatie van donker- en lichtbruin en heeft iets kortere vleugels dan zijn soortgenoten. De vogeltjes zijn overal te vinden op de Canarische eilanden. Zo leven ze op hoge hoogtes in de bossen, maar ook in tuinen aan de kust. Alleen in de drogere, minder begroeide gebieden van de eilanden voelen ze zich niet thuis. Het grootste deel van de dag is de Canarische tjiftjaf bezig met het zoeken naar voedsel, zoals wormen.

Bolles laurierduif

bolles laurierduif
Spot1972/CC BY-SA 3.0

De Bolles laurierduif is een soort laurierduif die net iets langer is en voornamelijk een grijze kleur heeft. De donkergrijze pluimen en donkere staart onderscheiden hem van zijn soortgenoten. De dieren bouwen nesten in de bovenste takken van een boom, zoals natuurlijk de laurierboom. Ze gaan voornamelijk op zoek naar fruit, maar leven verder ook van zaden, bladeren en wormen. In tegenstelling tot veel andere vogelsoorten wordt deze vogel niet met uitsterven bedreigd, al zien wetenschappers wel dat het aantal Bolles laurierduiven door de jaren heen afneemt.

Hagedissen

hagedis

Op de Canarische Eilanden vind je maar liefst acht verschillende soorten hagedissen die exclusief op deze eilandengroep voorkomen. Vijf daarvan worden helaas met uitsterven bedreigd: de Hierro reuzenhagedis, de Gomera reuzenhagedis, de Tenerife gespikkelde hagedis, de La Palma reuzenhagedis en de Canarische reuzenhagedis. De Atlantische hagedis begint ook steeds minder voor te komen. Gelukkig zijn de andere twee soorten hagedissen, de Boettger hagedis en de West-Canarische hagedis, veel voorkomend.

Canarische goudhaan

goudhaan

Ook dit kleine vogeltje is op de Canarische Eilanden te vinden. De beestjes komen voornamelijk voor op La Gomera en Tenerife, waar ze met soortgenoten broeden. Vervolgens verspreiden ze zich over de verschillende eilanden. Hier leven ze voornamelijk in laurierbossen, maar ook de pijnboombossen zijn een geliefde plek voor deze bruine en gele vogeltjes.

Waterdieren

Scorpaenidae

In het water rondom de Canarische eilanden kun je ook een aantal prachtige dieren spotten. De onderwaterwereld is er namelijk rijk, met verschillende diersoorten die samenleven. Zo leven giftige schorpioenvissen in het water, net als verschillende soorten trekkervissen. Ook zeekomkommers, zee-egels en zeesterren leven in dit gebied. Daarnaast heb je de kans om een schildpad te spotten wanneer je op de Canarische Eilanden bent. In totaal leven er maar liefst vijf verschillende soorten in het gebied rondom deze eilanden. Het is dus de moeite waard om een keer te snorkelen in dit gebied.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media