Rusland is qua oppervlakte het grootste land ter wereld. Het zal dus niemand verbazen dat de verscheidenheid aan dieren in Rusland groot is. De dieren hebben zich aangepast aan de uitgestrekte en gevarieerde landschappen van het land. Van majestueuze roofdieren zoals de Siberische tijger tot unieke soorten zoals de Baikalrob. In dit artikel beschrijven we een aantal van de bijzondere dieren die in Rusland leven.

Siberische Tijger

Siberische tijger 2

De Siberische tijger, ook bekend als de Amoertijger, is de grootste tijgersoort ter wereld (en zelfs de grootste katachtige).
Mannetjes kunnen een indrukwekkende lengte van 3,3 meter bereiken en tot wel 300 kilo wegen. Vrouwtjes zijn over het algemeen kleiner van formaat. Deze tijgersoort onderscheidt zich door zijn lichtere oranje vacht en bruine strepen in plaats van zwarte.

Siberische Tijgers wonen voornamelijk in twee regio’s: het uiterste oosten van Rusland en het noordoosten van China. In deze gebieden zijn speciale beschermde zones opgericht om de tijgers een veilige leefomgeving te bieden, aangezien ze helaas met uitsterven worden bedreigd.

Amoerpanter

Amoerpanter

De Amoerpanter, ook bekend als het Siberisch luipaard, is een ernstig bedreigde ondersoort die het noordelijkst van alle luipaarden leeft, waaronder in het noorden van Noord-Korea en bepaalde delen van Rusland.

In 2007 waren er nog maar zo’n dertig van deze katachtigen in het wild. Gelukkig heeft Rusland actie ondernomen om deze indrukwekkende roofdieren te beschermen en opende in 2012 het ‘Land of the Leopard National Park’. Tegen 2013 was de populatie bijna verdubbeld tot ongeveer vijftig dieren. Het natuurpark biedt niet alleen een veilige haven voor Amoerpanters, maar ook voor andere (bedreigde) diersoorten zoals de Siberische tijger en de Euraziatische lynx.

Een interessant feit over de Amoerpanter is dat het een uitmuntende springer is, die wel drie meter hoog kan springen en horizontaal twee keer zijn eigen lengte kan overbruggen.

IJsbeer

ijsbeer 2

IJsberen, de iconische witte roofdieren van het noordpoolgebied, zijn te vinden langs de kusten van de Arctische Oceaan in Rusland. Deze krachtige jagers zijn afhankelijk van het zee-ijs om te jagen en worden bedreigd door klimaatverandering en verlies van leefgebied.

Wil je meer weten over de ijsbeer? Lees dan ons artikel met leuke ijsbeer weetjes.

Kamtsjatkabeer

bruine beer

De Kamtsjatkabeer is een ondersoort van de bruine beer, voornamelijk te vinden op het Russische schiereiland Kamtsjatka, Karaginski-eiland, Zee van Ochotsk, Sjantar-eilanden en noordelijke Koerilen. Het is de grootste bruine berensoort in Rusland en lijkt op de Kodiakbeer van Alaska, maar heeft vaak een donkerdere vacht.

Deze beer heeft een brede kop, spitse snuit en klauwen tot 10 cm lang. De lichaamslengte kan oplopen tot 2,75 meter, met een staartlengte van 16,5-21,6 cm en schouderhoogte tussen 1,27 en 1,35 meter. De grootste exemplaren wegen meer dan 600 kilogram. De Kamtsjatkabeer bereikt zijn grootte door een proteïnerijk dieet van viskuit en een kortere winterslaap dankzij het relatief milde klimaat.

Grijze Wolf

grijze wolf 2

De grijze wolf is vrijwel overal in Rusland te vinden. Ze hbben zich handig aangepast aan de diverse Russische habitats, zoals bossen, toendra’s en bergachtige gebieden. Wolven leven in roedels, waarin ze samenwerken om te jagen en hun territorium te verdedigen. Ze voeden zich voornamelijk met hoefdieren zoals elanden, herten en wilde zwijnen.

Hoewel de grijze wolf in Rusland geen bedreigde diersoort is, vormen stroperij, habitatverlies en conflicten met mensen nog steeds uitdagingen voor het behoud van deze iconische predator.

Euraziatische lynx

lynx

De Euraziatische lynx is de grootste lid van alle lynxen. Deze solitaire en schuwe roofdieren bewonen voornamelijk bossen, van gematigde loofbossen tot taiga en bergachtige gebieden. Ze zijn uitstekende klimmers en jagers, die voornamelijk op prooien zoals hazen, reeën en vogels jagen. Met hun kenmerkende pluimpjes op de oren, getuft gezicht en korte staart zijn ze gemakkelijk te onderscheiden van andere katachtigen.

Veelvraat

veelvraat

De veelvraat komt van de familie van de marterachtige, zoals de das en de otter. Zijn naam doet misschien vermoeden dat hij ontzettend veel eet, maar de naam komt van een verbastering van het woord fjerdfross uit een Noorse taal, dat zoiets als bergkat betekent. De veelvraat is een gespierde en forse carnivoor met een dikke vacht en grote poten met intrekbare klauwen, waarmee hij moeiteloos grote beesten aan durft te vallen. In het Engels heet dit beestje dan ook “Woverine”, en je snapt dus wel dat de beroemde X-man hierop gebaseerd is.

Wasbeerhond

wasbeerhond

De wasbeerhond behoort tot de hondachtigenfamilie. Het uiterlijk doet meer denken aan de wasbeer dan aan een hond, hoewel er ook duidelijk vos in het dier te zien is. Oorspronkelijk is de wasbeerhond afkomstig uit Oost-Azië, maar ze hebben zich met succes verspreid naar Rusland en andere delen van Europa, waar hij zich aanpast aan verschillende habitats en leefomstandigheden.

In 2023 is ontdekt dat de wasbeerhond het dier was die het coronavirus aan mensen heeft overgedragen.

Sabelmarter

Sabelmarter

De sabelmarter, ook vaak kortweg sabel genoemd, is een kleine, wendbare marterachtige die voornamelijk voorkomt in de uitgestrekte taigabossen en bergachtige gebieden van Rusland. Dit dier heeft een prachtige dichte vacht. Een voordeel in de koud, maar een nadeel omdat mensen deze vacht ook waarderen. Er wordt namelijk veel gejaagd op de sabelmarter door de lucratieve bonthandel.

De sabelmarter heeft een slank lichaam, scherpe klauwen en een karakteristieke lange, donzige staart. Zijn voeding bestaat voornamelijk uit knaagdieren, vogels, insecten en vruchten. Als nachtdier is de sabelmarter zeer behendig en in staat om zowel op de grond als in bomen te jagen.

Russische desman

Russische desman
Didier Descouens/wikipedia/CC BY-SA 4.0

De Russische desman is een uniek zoogdier dat behoort tot de familie van de spitsmuizen (Talpidae). Dit semi-aquatische dier is voornamelijk te vinden in zoetwatergebieden van het Europese deel van Rusland en enkele delen van Oekraïne en Kazachstan. De Russische desman heeft een opvallend uiterlijk met een langwerpige en flexibele snuit, kleine ogen, korte ledematen en een lange, platte staart die bedekt is met schubben. Zijn dichte, waterafstotende vacht helpt hem warm te blijven in koude wateren.

De Russische desman is ’s nachts actief en voedt zich voornamelijk met ongewervelde waterdieren, zoals insectenlarven, kreeftachtigen, weekdieren en kleine vissen. Hij heeft een goed ontwikkeld reukvermogen en gebruikt zijn gevoelige snuit om voedsel op te sporen in het water. Het dier graaft holen in de oevers van rivieren en meren om overdag te rusten en zich voort te planten.

Baikalrob

Baikalrob

De Baikalrob, een soort die zijn naam eer aandoet, komt uitsluitend voor in het Baikalmeer in Zuid-Siberië, als een van de weinige zoetwaterzeehonden. Deze bijzondere soort is waarschijnlijk ontstaan uit ringelrobben die van de Noordelijke IJszee via rivieren naar dit afgelegen Siberische meer zijn getrokken. Baikalrobben zijn solitaire dieren, hoewel ze tijdens de zomermaanden graag samen op rotsachtige eilandjes zonnebaden. Ze vormen monogame paren die vele jaren bij elkaar blijven, en deze dieren hebben een indrukwekkende levensduur van 50 tot 56 jaar.

Sneeuwschaap

sneeuwschaap

De sneeuwschaap (Ovis nivicola) is een wilde schapensoort die voornamelijk voorkomt in het bergachtige terrein van Noordoost-Siberië en het Russische Verre Oosten. Dit opmerkelijke hoefdier is perfect aangepast aan de koude en ruige omstandigheden van zijn leefgebied. De sneeuwschaap heeft een dikke, wollen vacht die hem beschermt tegen de barre weersomstandigheden en een goed ontwikkeld evenwichtsgevoel, waardoor hij behendig kan navigeren op steile hellingen en rotsachtige terreinen.

De mannetjes, ook wel rammen genoemd, zijn te herkennen aan hun indrukwekkende, gekrulde hoorns, terwijl de vrouwtjes (ooien) veel kleinere hoorns hebben. Sneeuwschapen leven in gescheiden groepen op basis van geslacht, behalve tijdens het paarseizoen. Ze voeden zich voornamelijk met grassen, kruiden en struikgewas.

Siberische witte kraanvogel

Siberische witte kraanvogel

De Siberische witte kraanvogel komt voornamelijk voor in het noordelijke deel van Siberië en het Russische Verre Oosten. Deze opvallende kraanvogel heeft een overwegend wit verenkleed, met uitzondering van zijn zwarte vleugelpunten en rode kruin. Met een lichaamslengte van ongeveer 140 cm en een spanwijdte van 200 tot 230 cm behoort hij tot de grootste kraanvogelsoorten.

De Siberische witte kraanvogel broedt in afgelegen, ongerepte wetlands en veengebieden. De vogels zijn monogaam en vormen paren voor het leven. Hun voornaamste voedsel bestaat uit wortelknollen, zaden, insecten en kleine gewervelde dieren.

Deze soort maakt een indrukwekkende migratie, waarbij hij duizenden kilometers aflegt tussen zijn broedgebieden in Siberië en zijn overwinteringsgebieden in China en Iran.

Spitsvleugelhoen

Spitsvleugelhoen

Het spitsvleugelhoen is een unieke vogelsoort die in de bergbossen van Zuidoost-Rusland voorkomt. Ze zijn te herkennen aan hun lange, spitse vleugels en hun vermogen om lange afstanden af te leggen tijdens hun migratie.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media