Miereneters, intrigerende dieren met een bijzondere, maar ook een veelzeggende naam. De miereneter is een zoogdier en een carnivoor, zoals de naam al zegt. Miereneters komen in Europa niet voor. Als je er dan ooit één hebt gezien, dan was dit waarschijnlijk in een dierentuin. Miereneters leven voornamelijk in Centraal en Zuid Amerika. Maar wat maakt de miereneter nou eigenlijk zo bijzonder?

1. Verschillende groottes

Dwergmiereneters
grote diereneter

Miereneters variëren heel erg in grootte. Het kleinste soort miereneter, de dwergmiereneters , is net zo groot als een eekhoorn. De grootste miereneter, de reuzenmiereneter, is ongeveer twee meter groot van zijn kop tot zijn staart. In totaal zijn er vier soorten miereneters, naast de dwergmiereneter en de reuzenmiereneter zijn er de boommiereneters en de echte miereneters.

2. Tandloos en een hele lange tong

tong van een miereneter

De miereneter heeft geen tanden. Die heeft hij ook niet nodig, want hij gebruikt zijn lange, dunne tong om dieren te vangen. Zijn tong kan wel 60 cm lang worden! De tong is bedekt met kleine stekels en een plakkerig weefsel, zodat de prooi, kleine insecten, er aan vast blijft plakken.

3. Voedsel sparen

miereneter eet mieren

Wanneer miereneters een mierenhoop vinden, vallen ze niet zomaar aan, maar dan gaan ze heel zorgvuldig te werk. Ze vernietigen het nest niet, omdat ze weten dat daar het toekomstige eten in geboren wordt. Ze doden alleen mieren en termieten als ze daarmee geen schade aanbrengen aan het nest.

4. Snelle maaltijd

Reuzenmiereneters kunnen wel 35.000 insecten per dag eten, zonder ook maar een steek te krijgen van deze kleine steekdiertjes. Dit komt doordat miereneters extreem snel eten. Zo krijgen insecten niet eens de tijd om te steken. De tong van een miereneter gaat in een reuzensnelheid, wel 150 tot 160 keer per minuut heen en weer. Omdat ze het voedsel zo snel op eten, zijn ze ook niet veel op een vaste plek aan het zoeken naar voedsel.

5. Miereneters eten ook Fruit

miereneter eet fruit
Ook al eten miereneters voornamelijk mieren, ze eten ook nog andere dingen, zoals fruit. De kleinere soorten miereneters klimmen in bomen om het fruit te pakken. De grotere soorten wachten rustig tot het fruit op de grond valt. Het fruit is een goede aanvulling hun dieet.

6. Dikke vacht

vacht miereneter
Een miereneter heeft een dikke huid. Letterlijk en figuurlijk, want hij zou anders heel wat keren gestoken worden door al die insecten. Zijn vacht is lang en dik, waardoor insecten er niet doorheen kunnen prikken.

7. Ongewoon maagzuur

De meeste zoogdieren hebben een zout maagzuur, zodat de spijsvertering wordt bevorderd. De miereneter heeft dit niet, maar gebruikt het mierenzuur van alle mieren dit hij eet om ditzelfde proces in gang te zetten.

8. Goed reukvermogen

miereneter kan goed ruiken

Het reukvermogen van een miereneter is 40 keer beter dan dat van een gemiddeld mens. Daar tegenover staat wel dat miereneters veel minder zicht hebben. Ze moeten op hun reuk vertrouwen om voedsel te vinden.

9. Grote klauwen klauwen

klauwen van een miereneter

Een reuzenmiereneter heeft ongelofelijk grote klauwen, van ongeveer tien centimeter lang. Hij kan deze klauwen niet intrekken. Als de miereneter loopt, dan loopt hij eigenlijk op zijn klauwen. Zijn klauwen zijn niet alleen voor de jacht naar voedsel, maar ook om zichzelf te beschermen. De grootste vijanden van een miereneter zijn poema’s en jaguars. De miereneter is over het algemeen geen agressief dier, maar als hij in het nauw gedreven wordt, gaat hij op zijn achterop zijn achterpoten zitten. Hij houdt zichzelf met zijn staart in balans en zal zijn vijand met zijn klauwen aanvallen.

10. Koelbloedig

miereneter 3

In vergelijking met andere zoogdieren heeft een miereneter een hele lage lichaamstemperatuur, van ongeveer 32,5 graden Celsius. Door deze lage lichaamstemperatuur kunnen miereneters heel veel energie besparen als ze rusten. Ze worden alleen warm wanneer ze in actie komen.

11. Langslapers

De miereneters slapen gemiddeld wel 15 uur per dag! Ze slapen wel heel licht, zodat ze snel wakker kunnen worden als er gevaar dreigt. Miereneters leven niet in groepen, maar vaak alleen of met een paar. Zelfbescherming is daarom heel belangrijk.

12. Alleen op de wereld

eenzaam

Over het algemeen leven miereneters alleen en niet in groepen. Ze komen alleen samen om zich voort te planten. Paring is dus de uitzondering op de regel.

13. Stille dieren

miereneter stille dier
Miereneters maken niet veel kabaal, ze zijn juist erg stil. Maar wanneer ze in gevecht komen met elkaar, dan kunnen ze heel wat geluidsoverlast veroorzaken. Want als ze vechten, dan brullen ze. Die brul klinkt als een lange: harrrrrr.

14. Zwangerschap

miereneter 2

Een reuzenmiereneter vrouwtje is ongeveer 190 dagen zwanger. Wanneer ze de baby heeft gebaard, zal ze hem nog zes maanden voeden. Het eerste levensjaar draagt de moeder haar kleintje op haar rug om hem te beschermen tegen de roofdieren. Een kleine miereneter blijft ongeveer twee jaar bij zijn of haar moeder, totdat de moeder weer zwanger is.

15. Rare gewrichten

Luiaards en gordeldieren staan het dichtst bij de miereneters in de stamboom. Ze hebben allemaal een afwijkend soort gewrichten, die ook wel Xenarthra genoemd worden in het Grieks. In het onderste deel van de ruggenwervel zijn er een ander, bijzonder soort gewrichten aanwezig. Hier mee wijken ze af van andere zoogdieren.

16. Salvador Dali had een miereneter als huisdier

dali miereneter

Dat Dali een excentrieke man was is waarschijnlijk wel bekend, maar een miereneter als huisdier? Dat gaat wel heel ver! Ook helemaal geen goed idee, zoals je kunt lezen in de lijst zijn miereneters helemaal geen sociale dieren, ook niet naar mensen. Sterker nog in Brazilië zijn twee keer jagers gedood door een reuzenmiereneter.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media