Geen dier dat enger is dan een slang. Het is meer dan eens de grootste angst van de mens en nochtans is het verre van het gevaarlijkste dier. En hoewel we ons misschien nog makkelijk over de fobie voor een adder kunnen zetten, is dat al iets moeilijker als er een slang van zo’n vijf meter voor je voeten komt gekronkeld. Maar wat dacht je dan van deze lijst van de vijf langste slangen ter wereld?

5. Tijgerpython


Pratik Jain/wikicommons

De tijgerpython stamt af van de familie boa’s en is op de netpython en de rotspython na, de grootste pythonsoort die er bestaat. De tijgerpython is een niet-giftige slang en doodt zijn prooien dus door wurging. Deze prooien bestaan uit zoogdieren en vogels. Je kan de tijgerpython makkelijk herkennen door het patroon van donkerbruine vlekken op een lichtbruine achtergrond. Deze slang wordt vijf tot zeven meter lang en komt voor in Zuid-Azië.

4. Rotspython

De rotspython komt voort uit dezelfde ondersoort als de tijgerpython en vertoont gelijkaardige uiterlijke kenmerken wat de kleur betreft. Deze soort komt echter enkel in Afrika voor en kunnen een lengte bereiken van meer dan zes meter. Hiermee is het de langste slang van Afrika. Door hun grootte kunnen ze zelfs een volwassen antilope verschalken en verorberen. Ondanks dat de rotspython bekend staat als erg agressief, wordt in deze soort vaak gehandeld.

3. Netpython


Mariluna/wikicommons

Door zijn lengte die tot zeven meter kan reiken en zijn rol in de internationale handel is de netpython een van de bekendste slangensoorten. Hij heeft een bruine kleur met een netpatroon in verwerkt, vanwaar de naam. Dit patroon zorgt ervoor dat hij zich goed kan camoufleren tussen de dode bladeren waarin hij vaak voorkomt. De netpython komt voornamelijk voor in Zuidoost-Azië, van India tot Indonesië. De netpython leeft voornamelijk in de buurt van water waar hij op zoek gaat naar prooien die hij door wurging verstikt.

2. Burmese python

Zoals de naam doet vermoeden komt de Burmese python voor in Zuidoost-Azië. Er zijn exemplaren gevonden die tot 5,74 meter lang waren en tot 186 kilogram wogen. Ze komen het vaakst voor in de buurt van water maar verblijven evengoed in de bomen. Hun territorium is dan ook vaak het regenwoud. Het zijn donkergekleurde slangen met bruine vlakken op hun huid. De Birmese python wordt vooral actief ’s nachts wanneer ze jagen op voedsel. Omdat hun huid vaak wordt verhandeld voor het maken van leder, is deze diersoort op de lijst van bedreigde diersoorten terecht gekomen. Levende exemplaren worden ook verhandeld als huisdier.

1. Anaconda

De langste slang die er bestaat is de anaconda. Deze kan wel tot acht meter lang worden en meer dan 200 kilogram wegen. De anaconda komt voor in rivieren van Zuid-Amerika zoals de Amazone. Qua uiterlijke kenmerken is de anaconda makkelijk te herkennen aan de groene kleur met zwarte vlekken. Ondanks het feit dat ze in het water leven eten ze vaak grote zoogdieren zoals de capibara.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media