Knaagdieren worden vaak beschouwd als goedkope en gemakkelijke huisdieren. En toegegeven, een hamster of cavia kan makkelijk verzorgd worden door een kind. Maar wat als een knaagdier groter is dan de gemiddelde muis, rat of hamster? Hier zijn de zes grootste nog levende knaagdieren.

6. Grijze marmot

Grijze marmot
Grijze marmot2
Eemeli Haverinen/flickr

De grijze marmot is een soort die voorkomt in de bergachtige streken in Noord-Amerika. Met een lengte tot 60 centimeter is deze marmot een van de grootste knaagdieren ter wereld. Niet zelden zal je deze dieren dus ook kunnen aantreffen in de nationale parken. De grijze marmot is te herkennen aan zijn dikke harige vacht die zilvergrijs is op zijn kop en rug. Zijn staart en buik daarentegen zijn roodbruin. Ondanks de lange klauwen aan de voor- en achterpoten is het dier niet gevaarlijk en leeft het van grassen, groene planten en zaden. In de winter houdt hij een winterslaap.

5. Pacarana

Pacarana
Benjamin Frable /wikicommons

De Pacarana leeft in Zuid-Amerika maar komt niet zo vaak voor. Het nachtdier leeft in de bergbossen van de Andes, in landen zoals Colombia, Venezuela, Peru en Ecuador. Het zeldzame dier is de enige nog levende soort die afstamt van de familie Dinomyidae. Hoewel beide soorten niet verwant zijn, lijkt de pacarana op de grote paca. De Pacarana kan tot 80 centimeter lang worden, staart niet meegeteld, en weegt al snel vijftien kilo. Zijn voeding bestaat uit plantaardig materiaal zoals bladeren.

4. Oerzon

Oerzon
Oerzon2

De Oerzon is een boomstekelvarken dat voorkomt in Noord-Amerika, meerbepaald in Alaska, Canada en de Westelijke staten van de VS. De oerzon is een nachtdier dat vaak voorkomt in de bossen. Een habitat die hij gebruikt ter bescherming tegen roofdieren want hij is een uitstekend klimmer. Mocht hij toch niet anders kunnen dan richt hij zijn stekels op. Een volwassen oerzon is tot 110 centimeter lang.

3. Gewoon stekelvarken

Gewoon stekelvarken
Gewoon stekelvarken2
C-8 & Liné1/wikicommons

Het gewoon stekelvarken leeft in tegenstelling tot bovenvermelde soort in het noorden van Afrika. Hij is makkelijk te herkennen aan de lange, scherpe zwart en wit gekleurde stekels die de bovenkant van zijn lichaam bedekken. Deze kunnen tot 40 centimeter lang worden. Hij heeft een ‘kuif’ van voorhoofd tot schouders, een eigenschap die andere stekelvarkens niet hebben. Het gewoon stekelvarken heeft een slecht zicht maar zijn reuk en gehoor is wel optimaal ontwikkeld.

2. Canadese bever

Canadese bever
Canadese bever2

De Canadese bever is het grootste knaagdier in Noord-Amerika en lijkt veel op de Europese variant. De vacht is echter wel iets donkerder en in tegenstelling tot de bevers in Europa legt de Canadese bever meer dammen aan. De Canadese bever heeft een lengte tot 130 centimeter en kan een gewicht van 30 kilogram hebben. Deze beversoort is erg kwetsbaar op het land en blijft het liefst dus in het water. De bever leeft vooral ’s nachts en overleeft op vooral houtige planten maar evenzeer van waterplanten.

1. Capibara

Capibara
Capibara2
Paul Hermans & Charlesjsharp /wikicommons

De capibara of het waterzwijn leeft in waterrijke gebieden in Brazilië en Suriname. Deze grootste knaagdieren ter wereld werden vroeger als huisdier gehouden maar dat is tegenwoordig niet meer toegelaten. Zijn natuurlijke vijanden zijn de jaguar, de anaconda en de mens, die op hem jaagt voor het vlees en zijn huid. De Capibara weegt tot 66 kilogram maar er zijn al exemplaren ontdekt van 91 kilogram.

Lees hier 12 leuke weetjes over Capibara’s.

De Capibara is echter niet de grootste knaagdierensoort die heeft geleefd op onze planeet, vroeger waren knaagdieren een stuk groter. Hier volgen de vier grootste, reeds uitgestorven knaagdierensoorten.

4. Castoroides

Castoroides
Castoroides2

De Castoroides is een uitgestorven geslacht van de bever. Deze soort leefde in Noord-Amerika tijdens het Pleistoceen. Deze voormalige beversoort woog tot 200 kilogram en had het formaat van een beer.

3. Phoberomys pattersoni

Phoberomys pattersoni

Deze vroegere knaagdierensoort leefde zo’n acht miljoen jaar geleden in de omgeving van de Orinocodelta in Venezuela. In dezelfde streek werd in 2000 nog een haast volledig skelet van dit dier ontdekt. Hierdoor zijn wetenschappers het er over eens dat deze diersoort zo’n vier en een halve meter lang moet zijn geweest en waarschijnlijk tussen de 250 en 700 kilogram woog.

2. Telicomys

telicomys

Dit uitgestorven geslacht kwam voor in Zuid-Amerika, meerbepaald in Venezuela. Het leefde in de periode van het Laat-Mioceen tot het Vroeg-Plioceen. Ondanks zijn twee meter lengte verschool het dier zich vaak in holen die hij groef met een krachtige staart en korte poten, die voorzien waren van klauwen.

1. Josephoartigasia monesi

Josephoartigasia monesi
Nobu Tamura /wikicommons

Dit caviaachtige dier is warschijnlijk het grootste knaagdier dat ooit op de aarde heeft rondgelopen. Het dier werd ontdekt in 1987 maar pas wetenschappelijk beschreven in 2008. Het leefde 2 tot 4 miljoen jaar geleden in Venezuela en had een massa van 400 tot 700 kilogram. Door zijn scherpe voortanden kon hij zich goed verdedigen tegenover roofdieren.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media