Hamsters zijn aandoenlijke, harige zoogdieren, gekenmerkt door hun grote wangzakken en korte staartjes. Deze kleine knagers komen in het wild voor, en enkele soorten genieten populariteit als huisdieren. Er bestaan ongeveer 20 verschillende hamstersoorten, die in diverse habitats leven, van woestijnen tot landbouwgebieden. Bijzonder is dat de Europese hamster als kritiek bedreigd wordt beschouwd.

Van hun complexe tunnelsystemen tot hun constant groeiende snijtanden, er is veel interessants te ontdekken over deze pluizige diertjes. Hier volgen enkele feiten over hamsters die je mogelijk nog niet kende.

Er Bestaan Ongeveer 20 Soorten Hamsters

European,Hamster,(cricetus,Cricetus),,With,A,Beautiful,Green,Coloured,Background.

Hamsters zijn leden van de familie Cricetidae, die ook woelmuizen en lemmingen omvat, naast ratten en muizen. De 20 hamstersoorten variëren sterk. Bijvoorbeeld, er zijn hamsters die op ratten lijken, zoals de zeven soorten binnen het geslacht Cricetulus. De enige soort binnen het geslacht Cricetus, de Europese of gewone hamster, valt op door zijn unieke zwarte buikvacht.

De meest geliefde huisdiersoorten zijn de gouden of Syrische hamster (Mesocricetus auratus), en drie dwergsoorten: de Russische dwerghamster (Phodopus sungorus), Campbell’s dwerghamster (Phodopus campbelli), en de Roborovski dwerghamster (Phodopus roborovskii), die de kleinste van alle hamstersoorten is.

Hamsters Zijn Nachtdieren

Omdat hamsters vaak het doelwit zijn van nachtelijke roofdieren, is het logisch dat ze voornamelijk ’s nachts actief zijn. Overdag verschuilen ze zich voor slangen, arenden, vossen, dassen en andere carnivoren. In het wild graven hamsters complexe tunnelsystemen met meerdere ingangen voor bescherming.

Ze zijn solitair en brengen het merendeel van hun tijd alleen door in hun tunnels. Ook zijn ze territoriaal en zullen elke indringer aanvallen.

Hamsters Zijn Slim

Hamsters kunnen hun eigen naam leren en onthouden. Als je met je hamster praat, zal hij leren woorden te associëren met objecten en gedragingen. Sommige hamsters kunnen zelfs getraind worden om de kattenbak te gebruiken, wat ze een aantrekkelijke keuze maakt voor wie een klein, zindelijk huisdier zoekt. Ze zijn erg schoon en houden er niet van om hun leefomgeving te bevuilen.

Hamsters kunnen ook, in tegenstelling tot ratten, doolhoven en andere puzzels oplossen. Haal je een hamster in huis? Zorg dan dus dat je het juiste hamster speelgoed koopt

Een Bijzondere Vorm van Winterslaap bij Hamsters

Niet alle hamsters houden een traditionele winterslaap wanneer het koud wordt. Maar de gouden hamster, beter bekend als de Syrische hamster en populair als huisdier, heeft een unieke manier van overwinteren. Deze soort graaft zich in zijn hol in, verzegelt de toegang met aarde en nestelt zich in een nest bekleed met gras.

Opmerkelijk genoeg ontwaakt hij slechts eenmaal per week uit zijn slaap om te eten van de voedselvoorraad die hij heeft aangelegd. Tijdens deze periode van rust vertraagt de hartslag van de hamster dramatisch van 400 slagen per minuut naar slechts vier slagen per minuut, en haalt hij maar twee keer per minuut adem.

Hamsters Hebben Een Beperkt Gezichtsvermogen

Close up,Face,Of,Winter,White,Russian,Dwarf,Hamster

Hamsters worden blind geboren en hun gezichtsvermogen is ook als volwassenen niet geweldig. Ze vertrouwen op hun neus en snorharen om zich te oriënteren. Hun reukvermogen is echter uitstekend! Zodra hun gezichtsvermogen zich ontwikkelt, hebben ze een beter nachtzicht dan mensen, maar in fel licht zijn ze bijna volledig blind. Objecten groter dan 7-10 cm worden wazig en onduidelijk voor een hamster. Dit beperkte kleurenzicht komt doordat hun ogen voornamelijk staafreceptoren bevatten.

Ze Zijn Niet Monogaam

Zowel mannelijke als vrouwelijke hamsters hebben meerdere partners. Tijdens het paarseizoen reizen mannetjes van hol naar hol om met elk beschikbaar vrouwtje te paren, mits zij nog niet heeft gepaard. Na de paring vormt zich een copulatieplug bij het vrouwtje om verdere bevruchting te voorkomen. Hamsters zijn territoriaal en vrouwtjes verjagen het mannetje vaak na de paring.

Vrouwtjes krijgen typisch twee tot vier worpen per jaar, met een draagtijd van slechts 15 tot 22 dagen. Nestgroottes variëren van één tot 13 jongen, hoewel het gemiddelde vijf tot zeven is.

Ze Hamsteren Voedsel

European,Hamster,In,The,Meadow.,Hamster,With,Full,Cheek.,Wildlife

Hamsters zijn uitstekend in het opslaan van voedsel. Hun wangen kunnen uitrekken om voedsel te dragen, soms gelijk aan 20% van hun eigen lichaamsgewicht. Bij het vinden van een rijke voedselbron vullen ze hun wangzakken en keren terug naar hun holen, waar ze speciale voedselkamers hebben. Hun naam is zelfs afgeleid van het Duitse woord “hamstern”, wat ‘hamsteren’ betekent.

Deze wangen hebben ook een secundaire functie: ze kunnen zich met lucht vullen, zodat hamsters kunnen drijven.

Moederhamsters kunnen hun jongen ook in deze zakjes stoppen als ze in gevaar zijn. Dit stelt hen in staat om snel met hun jongen naar veiligheid te verplaatsen.

Hamsters Hebben Unieke Tanden

Orange,Hamster,Yawning,With,Mouth,Wide,Open,And,Teeth,Visible

Hamsters hebben tanden die niet stoppen met groeien. Wanneer een hamster wordt geboren, heeft het een complete set van 16 tanden. Er is geen onderscheid tussen baby- en volwassen tanden; ze hebben hun hele leven maar één set tanden. Ze hebben twee bovenste en twee onderste snijtanden aan elke kant.

In plaats van hoektanden hebben hamsters een opening tussen hun snijtand en wangtanden, die bekend staat als een diasteem. Net zoals katten een krabpaal nodig hebben, hebben hamsters altijd kauwspeeltjes en stokken nodig om hun tanden in vorm te houden, aangezien ze nooit stoppen met groeien! Als de tanden te lang zijn, kan een dierenarts ze inkorten.

Hamsters kunnen gevaarlijk zijn voor hun jongen

Hoewel hamsters zorgzame ouders kunnen zijn, staan ze erom bekend dat ze onder bepaalde omstandigheden hun jongen kunnen opeten. Dit gedrag kan worden veroorzaakt door stress, gebrek aan voedsel, of als de jongen ziek of zwak zijn. Moederhamsters kunnen ook agressief worden als ze gestoord worden kort na de geboorte, dus het is belangrijk om hen rust en privacy te bieden tijdens deze periode.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media