Zebra’s behoren dan wel niet tot de Big Five in Afrika, toch behoren de dieren tot de favorieten van heel wat reizigers. Hier zijn echter zeven weetjes over deze zwart-wit gestreepte dieren waar je ongetwijfeld nog niet van af wist.

1. De strepen van een zebra zijn uniek

De zebra’s zijn gekend omwille van hun zwart en witte strepen, maar wist je dat deze strepen uniek zijn bij iedere zebra? Je kan het vergelijken met de vingerafdrukken bij de mens. De strepen en patronen zijn nooit identiek aan die van een andere zebra, al kunnen de patronen bij soorten onderling wel overeenkomen.

2. Zebra’s gebruiken hun strepen om zich te verbergen

Zebra’s zijn het best gekend voor hun zwart en wit gestreepte lichamen. Maar als je dacht dat deze strepen nergens voor dienden, dan zit je verkeerd. Hoewel je zou verwachten dat de wit en zwarte strepen hen zou doen opvallen tussen de groene en bruine kleuren van de Afrikaanse savanne, is net het omgekeerde waar. Ze worden namelijk gebruikt om zich te camoufleren in de omgeving om zo uit het zicht te blijven van de roofdieren. Wanneer een hele groep zebra’s bij elkaar staat is het immers voor de roofdieren erg moeilijk om er een enkele zebra uit te pikken.

3. Zebra’s zijn zwart met witte strepen

Het huidoppervlak van een zebra lijkt net een optische illusie. En de vraag of een zebra nu zwart is met witte strepen of wit met zwarte strepen is er eentje die al eeuwen meegaat. Wel, laat ons jullie nu maar even uit jullie lijden verlossen. Een zebra is wel degelijk zwart met witte strepen. Toch al één mysterie dat uit de wereld is verdwenen!

4. Zebra’s zijn erg sociaal

Zebra’s zijn erg sociale dieren wat makkelijk af te leiden is uit het feit dat ze graag samen grazen. De zebra is dan ook een kuddedier. Niet alleen grazen ze samen maar vaak helpen ze elkaar ook door het aflikken van elkaars vacht om het vuil en insecten te verwijderen. Een kudde zebra’s kan tot in de duizenden oplopen en zelfs dan nog hebben ze een erg sterke, onderlinge band.

5. Zebra’s kunnen communiceren


Niet dat we zullen verstaan wat ze onderling zeggen, maar zebra’s communiceren wel degelijk. Het klinkt als een mengeling van het hinniken van een paard en het balken van een ezel. Daarnaast communiceren ze ook met elkaar door middel van lichaamstaal. Met hun oren kunnen ze duidelijk maken of ze kalm of gestresseerd zijn. Als ze rechtop staan, is de zebra kalm. Zo niet, dan maakt hij zich wellicht druk om een naderende dreiging.

6. Een soort zebra’s is reeds uitgestorven

Je staat er wellicht niet altijd bij stil, maar er leven momenteel drie verschillende soorten zebra’s in Afrika. Deze zijn: de steppezebra, de bergzebra en de Grevyzebra. Een vierde soort echter, genaamd de Quaggazebra is reeds uitgestorven in de negentiende eeuw. Met de steppezebra ngaat het momenteel goed, maar de bergzebra en de Grevyzebra zijn met uitsterven bedreigd.

7. Zebra’s laten niemand achter

Een voor allen, allen voor één. Het is niet alleen een leuze die geldt voor de drie musketiers, maar die evenzeer van toepassing is bij de zebra. Zebra’s zorgen erg goed voor elkaar en als een bepaald dier ziek is of verwond, waardoor zijn tempo lager is, dan vertraagt ook de hele kudde. En als een zebra wordt aangevallen, dan komt zijn volledige familie ter hulp.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media