Ga je op safari in Afrika? Dan is het de uitdaging om de Big Five in het wild te spotten. Dit zijn de vijf dieren die volgens jagers het lastigste te schieten zijn, maar ook de vijf dieren waarvan het prachtig is om ze in het wild te zien. Ben je benieuwd welke dieren er officieel bij de Big Five horen? Lees dan verder, want je ontdekt het in dit lijstje over de Big Five van Afrika.

5. Luipaard

Luipaard
Derek Keats/flickr/CC BY 2.0

Het luipaard is het kleinste dier van de Big Five en meteen het moeilijkste om in het wild te zien. Het zijn echte sluipers, die zich het liefste op een beschutte plek verstoppen en ongezien op prooien jagen. Ze hebben het vooral op grote prooien zoals zebra’s gemunt. Tegelijkertijd blijven ze graag uit de buurt van hun vijand: de leeuw. Je herkent luipaarden aan hun lichte vacht met donkere vlekken. Deze worden ook wel rozetten genoemd. Wist je dat zwarte panters ook luipaarden zijn? Deze dieren maken van nature meer pigment aan, waardoor hun vacht een stuk donkerder is. Ga je naar Afrika en spot je zowel een normaal luipaard als een zwarte panter? Dan heb je de jackpot gescoord!

We hebben het hier uiteraard over de Afrikaanse luipaard, een van de 8 soorten luipaarden in de wereld.

4. Afrikaanse leeuw

afrikaanse leeuw
Kevin Pluck/flickr/CC BY 2.0

Als de Leeuwenkoning je iets geleerd heeft, dan is het wel dat de leeuw de koning van het dierenrijk is. De dieren leven in grote delen van Afrika, waar ze een vaste troep hebben. Het overgrote deel van de groep bestaat uit vrouwtjes en jongen, met een paar mannetjes in de mix. Je denkt misschien dat de mannetjes het voor het zeggen hebben, maar de vrouwtjes zijn eigenlijk de baas. Zij zorgen ervoor dat het territorium beschermd blijft en zijn ook de grootste jagers. Is een leeuw niet aan het jagen? Dan ligt hij waarschijnlijk te luieren onder de Afrikaanse zon.

3. Afrikaanse buffel

Afrikaanse buffel
Paul M Rae/wikipedia/CC BY 2.0

Het lijkt misschien niet zo indrukwekkend om een buffel in het echt te zien, maar wat dacht je van duizenden buffels bij elkaar? In de Afrikaanse Serengeti vind je grote groepen buffels die elkaar vooral opzoeken ter bescherming tegen roofdieren. Voor een groep roofdieren is het namelijk een fluitje van een cent om een eenzame buffel te vangen, maar tegen duizenden buffels maken ze geen schijn van kans. De dieren weten zichzelf ook goed te beschermen met hun hoorns. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een paar hoorns op hun kop, al zijn die van mannetjes net wat groter. Valt een eenzame leeuw een buffel aan? Dan is hij niet zeker van zijn leven. Buffels zijn namelijk zo groot en sterk, dat leeuwen extra versterking nodig hebben om deze strijd te overleven.

2. Afrikaanse olifant

Afrikaanse olifant

De Afrikaanse olifant mag natuurlijk niet aan de Big Five ontbreken. Deze prachtige dieren zijn ontzettend groot en kunnen tot wel zes ton wegen. Ze stampen met hun grote poten over het landschap, waarbij ze bomen met wortel en al uit de grond trekken. Hun grote slurven zijn een handig hulpmiddel tijdens het eten, wassen en spelen. Je bent misschien bekend met de grote olifanten die over de Afrikaanse savannes lopen, maar wist je dat er nog een andere soort in Afrika leeft? De bosolifant leeft het liefste in beschutte gebieden en is een stuk kleiner. Welke soort je ook tegenkomt tijdens een safari, het is altijd een bijzondere ervaring.

1. Neushoorn

neushoorn
Derek Keats/flickr

Ze zijn sterk, hebben een hoorn waar je geen ruzie mee wilt en ze wegen een paar duizend kilo. De neushoorn is ook indrukwekkend om in het echt te mogen zien. In Afrika leven er twee verschillende soorten: de witte en de zwarte neushoorn. De witte neushoorn is het grootst. Hij heeft wat dikkere, bredere lippen die hij vooral gebruikt om te grazen. Vaak blijven deze dieren urenlang op dezelfde plek om de grond helemaal kaal te plukken. De zwarte neushoorn is een stuk kleiner en haalt zijn voeding juist uit bomen en struiken. Ondanks hun kleine formaat, hebben ze een kort lontje. Ze zijn dus snel geneigd om aan te vallen, terwijl de witte neushoorn zich iets minder snel op de kast laat jagen. Beide soorten worden helaas met uitsterven bedreigd omdat stropers hun hoorns willen stelen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media