Neushoorns zijn prachtige dieren die een indrukwekkend uiterlijk hebben. Dankzij hun grote hoorns en enorme lichaam lijken ze bijna prehistorisch te zijn. Je ontdekt alles over deze dieren in de top 13 weetjes over de neushoorn.

Er zijn verschillende soorten neushoorns

witte neushoorn
Witte neushoorn
zwarte neushoorn
Zwarte neushoorn
Indische neushoorn
Indische neushoorn
javaanse neushoorn
Javaanse neushoorn
Sumatraanse neushoorn
Sumatraanse neushoorn

Niet iedere neushoorn is hetzelfde. Sterker nog: er zijn in totaal vijf verschillende neushoorns. De witte en zwarte neushoorns leven exclusief in Afrika. De overige drie soorten komen niet alleen voor in Afrika, maar ook in delen van Azië. Dit zijn de Indische, Javaanse en Sumatraanse neushoorns. De witte neushoorn is het grootste, terwijl de Sumatraanse neushoorn de kleinste soort is.

Hun hoorns zijn gemaakt van keratine

hoorn van keratine

Je zou zeggen dat de hoorns van een neushoorn uit hard bot bestaan. Ze moeten namelijk tegen een stootje kunnen en zien er ontzettend hard uit. Niets is minder waar, want de hoorn wordt gemaakt van een stofje dat keratine heeft. Dit is dezelfde stof waar je haren en nagels van gemaakt worden. Net als haren en nagels, groeien de hoorns van neushoorns hun hele leven lang. Hierdoor kunnen ze ontzettend groot en dik worden. De grootste hoorn ooit gevonden had een lengte van maar liefst 1,5 meter.

Hun hoorns worden gebruikt voor medicijnen

hoorns voor medicijnen

Stropers hebben het op neushoorns gemunt vanwege hun hoorns. Deze worden als ontzettend waardevol beschouwd, aangezien ze in verschillende medicijnen gebruikt worden. Dit gebeurt in Azië, waar men al eeuwenlang gelooft in de helende kracht van deze hoorns. Ze worden fijngemalen tot een poeder en in verschillende hulpmiddelen verwerkt. Deze kunnen vervolgens weer voor talloze ziektes gebruikt worden, van verkoudheid tot ouderdomsverschijnselen. Uit onderzoek is geen enkel bewijs gebleken dat de hoorns van een neushoorn een helende werking hebben.

Witte neushoorns zijn het op twee na grootste landdier

grootste dier ter wereld

Wanneer je een witte neushoorn spot, ben je vast onder de indruk van zijn enorme omvang. Dat is geen wonder, want er zijn slechts twee diersoorten die groter zijn dan witte neushoorns. Dat zijn de Afrikaanse en Aziatische olifant. Het gewicht van een volwassen witte neushoorn ligt rond de 2.700 kilo. Meer dan een derde van zijn gewicht zit in zijn kop. Ze zijn een stuk minder hoog dan olifanten, want een volwassen witte neushoorn kan maximaal 1,8 meter hoog worden.

Het zijn planteneters

neushoorn planteneter

Zo’n groot en indrukwekkend dier als een neushoorn moet vast een vleeseter zijn, toch? Niets is minder waar. Neushoorns zijn echte planteneters en leven dus 100% vegetarisch. Ze moeten wel veel planten bij elkaar zoeken, want een neushoorn heeft gemiddeld 45 kilo voer per dag nodig. Ze eten bladeren, takjes en fruit en zijn de hele dag op zoek naar hun volgende hapje.

Ze vechten niet altijd met hun hoorns

neushoorns vechten

Hoewel een hoorn een perfect hulpmiddel is tijdens een gevecht, zijn er veel neushoorns die hun hoorn nooit gebruiken. De drie soorten die in Azië voorkomen, kiezen ervoor om hun ondertanden te gebruiken tijdens een gevecht. Deze kunnen maar liefst 12 centimeter lang worden en zijn ontzettend scherp. Zo kunnen ze dus een lelijke beet achterlaten bij hun vijand. De Afrikaanse soorten hebben deze lange, scherpe ondertanden niet. Daarom vechten deze neushoorns voornamelijk met hun hoorn.

Ze poepen veel

neushoorn poepen

Een groot dier laat natuurlijk grote drollen achter. Dat is niet anders bij een neushoorn. Deze dieren kunnen per dag meer dan 20 kilo poep produceren. Iedere neushoorn produceert poep met een unieke geur. Dat komt goed van pas, want ze gebruiken hun drollen om hun territorium mee af te bakenen. Ze verdelen de drollen over twintig tot dertig stapels om zo andere neushoorns op afstand te houden.

Lees hier over meer dieren met vreemde poepgewoontes.

Hun huid is erg gevoelig

neushoorn huid

Neushoorns leven voornamelijk in een droog en warm klimaat. Je zou zeggen dat hun huid daarop is aangepast, maar niets is minder waar. Ze hebben juist een erg gevoelige huid die gemakkelijk kan verbranden. Ze hebben ook snel last van insectenbeten. De dieren hebben gelukkig een slimme manier gevonden om goed voor hun huid te zorgen. Ze nemen namelijk regelmatig een modderbad. De modder beschermt hun huid tegen de zon en zorgt ervoor dat ze minder insecten aantrekken.

Ze hebben bijzondere familie

tapir familie van de neushoorn

Je zou het misschien niet zeggen, maar neushoorns hebben bijzondere familiebanden. De dieren die het nauwst verwant zijn met neushoorns zijn namelijk paarden, zebra’s en tapirs. Deze dieren worden ook wel onevenhoevigen genoemd, doordat ze een oneven aantal tenen per poot hebben. Neushoorns hebben in totaal drie tenen per poot. Hun voetafdruk doet sommige mensen denken aan de klaveren aas.

Ze maken infrageluid

Wat voor geluid maakt een neushoorn? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Mensen kunnen de geluiden van deze dieren namelijk niet horen, omdat ze infrageluid maken. De geluiden zijn voor ons te laag om te horen, terwijl soortgenoten het geluid prima kunnen oppikken. Wetenschappers denken dat neushoorns deze lage tonen gebruiken doordat ze in dichtbegroeide gebieden leven. Lage geluiden kunnen veel verder reiken, waardoor neushoorns op grote afstand met elkaar kunnen communiceren.

Ze zijn zestien maanden zwanger

lange zwangerschap

Dacht je dat een zwangerschap van negen maanden zwaar was? Neushoorns hebben het pas echt zwaar, want de vrouwtjes zijn vijftien tot zestien maanden zwanger. Dat betekent dat de dieren maar liefst anderhalf jaar zwanger zijn. Per zwangerschap wordt er één kalfje geboren (van 45 kilogram!). Ze worden opgevoed door hun moeder, want de vader is na de paring al met de noorderzon vertrokken.

Ze zijn super snel

https://www.youtube.com/watch?v=TPQQ5qK-soM

Het zijn dan wel brede dieren met een grove bouw, maar neushoorns kunnen alsnog hard rennen. Hun topsnelheid ligt rond de 48 kilometer per uur. Tijdens het rennen zijn ze ook nog eens erg wendbaar. Ze ontwijken bomen, struiken en stenen alsof het niets is.

Ze worden met uitsterven bedreigd

uitgestorven

Het aantal neushoorns in het wild neemt snel af. Vandaag de dag leven er ongeveer 29.000 neushoorns in het wild. Vooral de Javaanse en Sumatraanse neushoorns hebben het zwaar en zijn bijna helemaal uitgestorven.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media