We mogen moeders wel dankbaar zijn, ze dragen ons zo’n negen maanden en vervolgens nog de bevalling! Als je kijkt naar dieren, is negen maanden een behoorlijk lange tijd. Toch zijn er een paar moeders die de kroon spannen, met zwangerschappen die soms langer dan een jaar duren. Hier een overzicht van de top 12 dieren me de langste draagtijd:

Kamelen – 14 maanden

kamelen

Met een beetje pech, heeft de kamelenmoeder niet alleen twee grote bulten op haar rug, maar ook nog een enorme bult in haar buik. De kleine kameel groeit maar liefst 14 maanden in de buik van de moeder, voordat ze ter wereld komen. Andere kameelachtigen, zoals lama’s, hebben ook een lange zwangerschap van gemiddeld 330 dagen.

Lamantijnen (zeekoeien) – 12 maanden

lamantijnen

Hoewel deze grote, enigszins lompe zeedieren al 50 miljoen jaar bestaan, kennen veel mensen ze niet. Er zijn best wel veel overeenkomsten met de olifant, hoewel ze natuurlijk niet op het land leven. Door de omvang van het beest, kun je nauwelijks met het blote oog vastleggen of ze zwanger is. Gelukkig luieren zeekoeien veel, waardoor de lange zwangerschap verlicht wordt.

Giraffen – 15 maanden

giraffen
Deze vrolijke, langgerekte wezens hebben een draagtijd tussen de 400 en 460 dagen. De giraffe is het grootste landdier ter wereld, wat een paar complicaties meebrengt tijdens de bevalling: de baby moet groot genoeg zijn om de landing naar de grond te overleven. Ook zijn babygiraffes erg kwetsbaar voor roofdieren zoals leeuwen, waardoor ze voor een grootste deel ‘voltooid’ worden in de buik.

Neushoorns – 15 maanden

neushoorn
Derek Keats/flickr

Het verbaast je vast niet dat dit grote landdier ook in het lijstje staat, met een draagtijd van gemiddeld 450 dagen. De lange draagtijd helpt niet echt bij de voortplanting van de dieren, alle vijf neushoornsoorten zijn helaas al jaren met uitstaan bedreigd. Drie soorten moeten zich wel erg snel voortplanten om het ras te kunnen redden…

Walvissen en dolfijnen – 17 en 19 maanden

walvis

Oftewel de walvisachtigen: een interessant diersoort dat bekend staat om de hoge intelligentie en complexe samenleving. Dit alles naast een vreedzame persoonlijkheid. Baby’s zijn dan ook een belangrijk onderdeel van een walvisleven en de draagtijd ligt tussen de 17 en 19 maanden.

Fluweelwormen – 15 maanden

fluweelwormen
Bruno Vellutini /flickr

Dit dier behoort tot de ongewervelden, een kleine groep waar ook veel uitgestorven fossielen deel van uitmaken. Naast het bizarre uiterlijk van dit beestje, is de draagtijd ook verrassend lang, al helemaal omdat de fluweelworm geen zoogdier is. De draagtijd van deze wormen is 15 maanden en onderzoekers proberen nog meer dingen te ontdekken, omdat het een interessante kruising is tussen een spinachtige en een wormensoort.

Walrussen -15 maanden

walrus

Een babywalrus spendeert maar liefst 15 maanden in de buik van de moeder. Daarnaast planten walrussen zich niet erg snel voort: het aller langzaamste binnen de vinpotigen. Andere vinpotigen zijn de zeehond en de zeeleeuw, zij hebben ook een lange draagtijd: tussen de 300 en 350 dagen.

Olifanten – 24 maanden

olifanten
Mgiganteus/wikicommons

Dit is een typisch voorbeeld van: het duurt even, maar dan heb je ook wat. Babyolifanten zijn natuurlijk al grote dieren op zich, en moederolifanten dragen hen dan ook gedurende twee jaar. In die twee jaar wordt een olifant dan ook al erg ver ontwikkeld, het is niet voor niets dat olifanten bekend staan om hun hoge intelligentie en hun opvallend goede geheugen!

Zwarte bergsalamanders – 24 maanden

zwarte-bergsalamanders
Jerzy Opioła/wikicommons

Deze amfibieën leven in het midden en in het oosten van de Alpen en baren levende jongen. Gemiddeld heeft een salamandermoeder twee jongen, elk met een zwangerschap van twee tot drie jaar. In totaal leeft een salamander zo’n 10 tot 20 jaar, dus een groot gedeelte van hun leven wordt besteed aan de zwangerschap.

Ezels – 14 maanden

14-maanden

De meeste ezels zijn enig kind: de moeder spendeert bijna 14 maanden aan de zwangerschap, waarna er een schattig, onhandig ezeltje tevoorschijn komt. Iedereen die weleens naar de kinderboerderij gaat, kan vast beamen dat het het wachten waard is!

Tapirs – 12 maanden

tapir
Charlesjsharp/wikicommons

Deze onevenhoevige dieren, die gestreept ter wereld komen maar vervolgens donkerbruin kleuren. In eerste instantie zijn ze net een kruising tussen een varken en een miereneter, maar de meeste verwantschap is er met paarden en neushoorns. Na 12 maanden zwangerschap wordt een jonge tapir geboren, waarbij de gestreepte vacht dient als camouflage tegen roofdieren.

Haaien – 3 jaar

reuzenhaaien

Haaienouders kiezen kwaliteit boven kwantiteit en baren slechts een paar goed functionerende jongen. Dit in tegenstelling tot veel andere vissen, die juist veel maar soms zwakkere jongen ter wereld brengen. Per soort verschilt de draagtijd nogal, maar reuzenhaaien dragen hun jong tot wel 3 jaar.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media