Walrussen – 14 Weetjes over deze gigantische zeedieren met slagtanden

Wanneer je een walrus ziet, weet je meteen met wat voor dier je te maken hebt. De dieren hebben namelijk een opvallend uiterlijk en zien er echt uniek uit. Grote flippers, nog grotere slagtanden en lange snorharen maken walrussen bijzonder om te zien. Wil je meer te weten komen over deze dieren? Lees dan deze 15 weetjes over walrussen.

Ze hebben een vrij specifieke leefomgeving

leefomgeving walrus

Walrussen zijn kieskeurig als het om hun leefomgeving gaat. Ze zijn in verschillende gebieden te vinden, maar leven altijd in omgevingen met dezelfde kenmerken: ondiep water dat vaak niet dieper gaat dan 80 meter. De bodem moet gevuld zijn met tweekleppigen, zoals mosselen en oesters. Dit ondiepe water moet bovendien in contact staan met open water, maar er moet ook ijs of land in de buurt zijn zodat de walrussen zichzelf op het droge kunnen trekken.

Hun slagtanden blijven groeien

slagtanden walrus

Zowel mannelijke als vrouwelijke walrussen hebben slagtanden die hun hele leven blijven groeien. De slagtanden staan symbool voor hun leeftijd, maar ook voor hun sociale status en geslacht. Zo hebben mannetjes vaak langere en bredere slagtanden in verhouding tot hun lichaam. Zij gebruiken de slagtanden om dominantie uit te stralen. Alle walrussen gebruiken hun slagtanden als handig hulpmiddel om uit het water te klimmen en zetten deze scherpe tanden in wanneer ze zichzelf moeten verdedigen.

Lees hier over de 5 dieren met slagtanden

Hun twee slagtanden zijn enorm zwaar

slagtanden zwaar

De slagtanden van een volwassen walrus kunnen met gemak een meter lang worden. Dat betekent dat ze ook een flink gewicht hebben. De slagtanden wegen ongeveer 5 kilo.

Mannetjes heten stieren

stier

Mannelijke walrussen worden stieren genoemd en hebben ook wel een vergelijkbare kracht. De huid op hun borst en schouders is net iets harder dan hun andere huid. Dat zorgt ervoor dat ze beschermd blijven wanneer ze de strijd aangaan met een ander mannetje.

Ze hebben een unieke lichaamsvorm

gestroomlijnd lijf

Je zou het misschien niet verwachten, maar walrussen hebben een ontzettend gestroomlijnd lichaam. Hierdoor kunnen ze makkelijk zwemmen en veel lichaamswarmte vasthouden. Het oppervlakte van hun lichaam is relatief klein in vergelijking met hun volume en ze hebben nauwelijks uitstekende lichaamsdelen. Hun flippers zijn smal en helpen ze om sneller door het water te bewegen. Ze kunnen met gemak een snelheid van 35 kilometer per uur bereiken.

Ze leven graag in groepen

groep walrussen

Wanneer je één walrus ziet, is de kans groot dat er meerdere in de buurt zijn. Walrussen zijn namelijk erg sociaal en leven vaak in grote groepen langs de kust. Ze splitsen zich af en toe af van de groep om in het water te duiken, waarbij ze gemakkelijk tot 80 kilometer diep kunnen duiken. Ze kunnen tot wel 30 minuten onderwater blijven, maar meestal kiezen ze ervoor om minder lang te duiken.

Ze zijn niet kieskeurig over voedsel

walrus eet een zeehond

Walrussen moeten iedere dag ongeveer drie tot zes procent van hun lichaamsgewicht eten om gezond te blijven. Ze eten het liefste mosselen, maar ook andere ongewervelden staan op het menu. Zo eten ze wormen, krabben, zeekomkommers en slakken. Soms genieten ze ook van een lekkere vis, waaronder kabbeljouw, en de karkassen van overleden jonge zeehonden. Wanneer er echt weinig eten te vinden is, gaan sommige walrussen op jacht om een zeehond te vangen. Alleen grote mannetjes zijn in staat om deze klus te klaren.

Ze gebruiken hun snorharen om voedsel te vinden

snorharen walrus

Meestal gaan walrussen op de zeebodem op zoek naar lekkere hapjes, maar het meeste voedsel vinden ze op een diepte tussen de 10 en 50 meter. Het water is hier veel te donker om iets te kunnen zien, waardoor ze op hun snorharen vertrouwen om eten te vinden.

Ze bevallen op pakijs

jonge walrussen

Zwangere vrouwtjes vertrekken ongeveer een maand voor de bevalling naar een gebied met pakijs. Hier verblijft ze tot een paar dagen na de bevalling, waarbij ze alleen haar lichaamsvet gebruikt om in leven te blijven. Hierna keert ze samen met haar jong terug naar de groep.

Ze hebben ieder jaar een broedseizoen

paringstijd walrussen

Het broedseizoen van walrussen vindt plaats in december en januari. Vrouwtjes kunnen negen maanden na hun bevalling alweer broeden. De mannetjes gaan op agressieve wijze op zoek naar een partner, waarbij ze gemakkelijk de strijd aangaan met andere mannetjes.

Ze kunnen meer dan 1.000 kilo wegen

walrus heel zwaar

Mannelijke walrussen worden gemiddeld tussen de 3 en 3,5 meter lang. Dat betekent ook dat ze een flink gewicht hebben, tot wel 1.200 kilo. De vrouwtjes zijn wat korter en worden gemiddeld 2,5 meter lang. Hun gewicht ligt rond de 900 kilo.

Ze eten enorm veel

Wanneer jij een pan mosselen bestelt, krijg je er waarschijnlijk een stuk of vijftig. Voor een walrus is dat zeker niet genoeg. Deze dieren moeten zo veel eten dat ze tijdens één maaltijd al gemakkelijk 3.000 tot 6.000 mosselen kunnen verorberen.

Kalfjes zijn net zo zwaar als een volwassen mens

walrus jong

Bij de geboorte wegen de kalfjes van een walrus ongeveer 85 kilo, wat net zo zwaar is als de gemiddelde Nederlandse man. Met een lengte van 1,3 meter zijn ze bovendien niet te missen.

Gek op dieren? Volg onze facebook pagina en mis geen bericht als deze meer.