Sommige dieren zijn gezegend met een groot paar slagtanden. Deze tanden kunnen enorm groot worden en zijn van ivoor gemaakt. Ze hebben verschillende functies en kunnen gebruikt worden voor zelfverdediging, om indruk te maken op soortgenoten en voor het vinden van voedsel. Veel verschillende diersoorten worden helaas bedreigd doordat ze slagtanden hebben, aangezien stropers het op ze gemunt hebben. Wil je weten om welke dieren het gaat? Je leest het in de top vijf dieren met slagtanden.

Olifant

olfiant

Dit is misschien wel de meest bekende diersoort met slagtanden. Olifanten zijn uitgerust met een paar slagtanden dat hun hele leven blijft groeien. Ze gebruiken de tanden om water uit te graven tijdens het droogseizoen, om zichzelf te beschermen tegen vijanden en om boomschors van bomen af te schrapen. De slagtanden van deze dieren zijn eigenlijk uit de kluiten gewassen snijtanden. Bij de Afrikaanse olifant hebben zowel de mannetjes als de vrouwtjes slagtanden, terwijl bij de Aziatische olifant alleen de mannetjes met deze prachtige tanden gezegend zijn. De enorme grootte van hun slagtanden zorgt er helaas ook voor dat olifanten een geliefd doelwit zijn voor stropers.

Walrus

walrus 2

De walrus is een robbensoort die alleen in het noordpoolgebied te vinden is. De dieren kunnen maar liefst een ton wegen en het zijn de enige robben met een paar slagtanden. Ze zijn recht, groeien naar beneden en blijven de rest van hun leven doorgroeien. Zowel de mannetjes als vrouwtjes hebben slagtanden. Ze gebruiken deze tanden voornamelijk als hulpmiddel wanneer ze zichzelf uit het water willen trekken, wat ook wel tandlopen genoemd wordt. Onder het water gebruiken walrussen hun slagtanden om het ijs boven hun kop open te breken, waardoor er kleine gaten ontstaan waar ze naar lucht kunnen happen. De mannetjes gebruiken de tanden ook om te vechten.

Lees hier leuke Walrus weetjes.

Zwijnen

zwijnen

Sommige zwijnensoorten zijn ook uitgerust met een paar slagtanden, zoals het wrattenzwijn. Deze dieren leven in grote delen van Afrika en hebben in totaal vier slagtanden. Twee langere, gekrulde slagtanden worden gebruikt in gevechten met andere wrattenzwijnen wanneer ze een vrouwtje willen versieren. De twee kortere slagtanden zijn juist geschikt voor zelfverdediging. Ook mannelijke hertzwijnen hebben twee verschillende sets slagtanden. Ze hebben hun naam te danken aan de slagtanden die wel wat op een gewei lijken. De tanden krullen naar achteren, richting de ogen van het hertzwijn. Hun onderste slagtanden worden regelmatig geslepen, want het zijn de wapens die hertzwijnen gebruiken tijdens gevechten met vijanden en soortgenoten.

Narwal

narwal

De bijzondere narwal is ook een dier met een slagtand. De dieren worden ook wel de eenhoorn van de oceaan genoemd, wat natuurlijk komt door de lange stekel die uit hun kop groeit. Dit is eigenlijk een slagtand die een bijzondere spiraalvorm heeft. Alleen de mannetjes hebben een langere slagtand, die met gemak een lengte van 2,5 meter kan bereiken. De vrouwtjes hebben ook een slagtand, maar deze is vaak een heel stuk kleiner en soms vrijwel onzichtbaar. Wetenschappers denken dat de dieren deze slagtanden gebruiken om indruk te maken op de vrouwtjes, maar ook om vijanden weg te jagen.

Nijlpaard

nijlpaard

Het laatste dier op dit lijstje is het nijlpaard. De onderste snijtanden van deze dieren houden nooit op met groeien en worden daarom ook als slagtanden gezien. Nijlpaarden zijn de zwaarste landdieren en kunnen bovendien ontzettend agressief zijn, waarbij die slagtanden natuurlijk goed van pas komen. Ze gebruiken de slagtanden wanneer ze de strijd aangaan met andere nijlpaarden, maar ook wanneer ze zich moeten beschermen tegen vijanden. Het ivoor van een nijlpaard is net wat zachter dan het ivoor van olifanten, waardoor veel stropers het ook op deze dieren gemunt hebben.

Lees hier 14 leuke Nijlpaard weetjes.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media