Je ziet ze daar liggen in de dierentuin. Op het eerste gezicht zien de nijlpaarden er uit als luie beesten. Ze zijn groot en ze zijn log en af en toe lijkt het alsof er geen beweging in deze dieren te krijgen is. Ze staren maar wat voor zich uit en wandelen op hun korte poten op het land. Zo af en toe duikt er eentje in het water, want ze kunnen ook zwemmen. In de verte zie je een andere nijlpaard een kort sprintje trekken. Vind je deze dieren nog niet interessant genoeg? Wacht maar tot je deze weetjes over ze te weten bent gekomen!
Ze zijn dodelijk gevaarlijk
Datzelfde dier waarvan je dacht dat het een lui dier was genaamd het nijlpaard is een van de dodelijkste dieren op aarde. Wist je dat nijlpaarden rond de 500 mensen per jaar doden? Op het land zijn de nijlpaarden aardig snel. Zo kunnen ze rond de 30 kilometer per uur rennen aan land en kunnen ze erg hard zwemmen. Daarnaast zijn hun kaken stevig en hun tanden sterk. Hiermee vallen zij met gemak mensen en boten aan. Vergeet dus maar snel die gevaarlijke leeuw of krokodil want het nijlpaard kan er pas wat van!
Overdag in het water, ’s nacht op het land
Overdag zijn nijlpaarden vooral in het water te vinden, maar ’s nachts is het een heel ander verhaal. Dan kunnen zij genieten van de koele lucht en gaan zij op zoek naar eten. Wist je dat ze dan zo ruim 40 kilo aan gras en planten eten? Ze kunnen niet zo goed zien, maar ze kunnen prima ruiken en maken dan voornamelijk van hun reukorgaan gebruik om op zoek te gaan naar voedsel.
Volledig aangepast voor het water
’s Nachts zijn ze op het land opzoek naar eten, maar het zijn echte water dieren. Het grootste deel van de dag zijn ze hier te vinden en hun lichaam is volledig aangepast aan het leven in het water. Met hun ogen, oren en neusgaten op de bovenkant van het hoofd kunnen nijlpaarden horen, zien en ademen terwijl het grootste deel van hun lichaam onder water is. Als ze volledig onderwater gaan sluiten de neusgaten, en kunnen ze een half uur hun adem inhouden. Nijlpaarden kunnen zelfs onder water slapen, ze hebben een reflex waarmee ze even boven water komen om te ademen en gewoon weer naar beneden zinken zonder wakker te worden.
Maar ze kunnen niet zwemmen
Nijlpaarden zijn dus zeer goed aangepast aan het water, maar ze kunnen niet zwemmen, ze kunnen zelfs niet drijven! Hun lichamen zijn veel te zwaar, dus bewegen ze zich rond in het water door zich van de bodem van de rivier af te duwen of gewoon over de rivierbedding te galopperen als een soort van balletdanser.
Bloed of roodkleurig zweet?
In de eerste eeuw na Christus meldde Plinius de Oudere dat nijlpaarden de bloed emblemen van de natuur waren. Dat ze zich terugtrokken en met scherpe stokken prikten om zichzelf te laten bloeden als ze te dik werden. Achter deze theorie zit helemaal geen waarheid. Wel kan het zo zijn dat het lijkt alsof een nijlpaard geregeld aan het bloeden is. Dit komt omdat de nijlpaard roodkleurig zweet. Dit soort zweet is een soort van UV bescherming. Met deze bescherming kan het nijlpaard door de zon wandelen zonder dat hij verbrandt. Een groot deel van zijn lichaam is onbehaard dus een bescherming tegen de zon is wel noodzakelijk. Ditzelfde zweet biedt ook een bescherming tegen verschillende bacteriën. Denk de volgende keer dus niet meteen dat het nijlpaard aan het bloeden is, maar dan is het hoogstwaarschijnlijk het soort zweet waarmee hij zichzelf beschermd tegen de zon en bacteriën.
Paarse melk?
Vele bronnen zullen je doen geloven dat de melk van een nijlpaard paars is. Er hebben al verschillende bronnen (zelfs national geographic) deze informatie verkondigd. Het grappige hieraan is dat het nooit echt bewezen is. In 1959 is er bijvoorbeeld ook een onderzoek gedaan naar de kleur van nijlpaarden melk. Zij gaven in die tijd weer aan dat de melk helemaal geen kleur heeft. Vervolgens waren er weer een aantal bronnen die aangaven dat de melk juist paars van kleur is. Er is dus helemaal niks over zeker. Ga er tot die tijd dan maar gewoon vanuit dat ook de melk van het nijlpaard gewoon wit van kleur is.
Nijlpaarden waren vroeger nog groter
De nijlpaarden hebben een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat tot in de prehistorische tijd. In deze tijd waren de soorten nijlpaarden die toen leefden echt enorm. Zo konden deze soort nijlpaarden ruin 4 meter lang worden en ongeveer 3.500 kilogram wegen. Nu zijn de nijlpaarden natuurlijk ook nog wel aardig groot en wegen ze enorm zwaar (1.800 kg, en daarmee de 5e grootste landdieren op aarde), maar gelukkig zijn ze toch wel kleiner in verhouding dan dat ze in de prehistorische tijd waren. De nijlpaarden toen konden makkelijk op de bodem van de wateren lopen. Je zag dan vast alleen de ogen van de nijlpaarden boven water uitsteken.
Lokken met poep?!
Iedereen is op zoek naar een soulmate. Dit doet iedereen op zijn eigen manier en vooral in de dieren wereld gaat het er af en toe heel apart aan toe. Zo zijn er vogels die prachtige nestjes bouwen om indruk te maken op hun toekomstige soulmate, waar weer anderen urineren om hun territorium mee aan te geven, of zelfs over elkaar heen plassen. Het nijlpaard heeft ook zijn eigen manier. Zo strooit hij graag rond met poep en zwaait zijn staart heen en weer om de poep te verspreiden. Zo kan het ook!
Ze poepen zoveel dat vissen dood gaan
Nog een leuk weetje over de poep van nijlpaarden, soms poepen ze zoveel in het water, dat vissen beginnen te sterven omdat de bacteriën in de uitwerpselen van de nijlpaarden de meerderheid van de zuurstof in de rivier verbruiken.
Mini nijlpaard
Naast de grote versie van de nijlpaard die je gewend bent, bestaan er ook pygmee nijlpaarden. Deze zijn qua lengte en gewicht bijna de helft van hun grote verwanten.
Grote baby’s
international rhino foundation/wikicommons
Nadat een vrouwtje haar jong 15 tot 16 maanden heeft gedragen, baart zij het jong van 60 centimeter en 65 kilo. Vlak na de geboorte zal de babyneushoorn in staat zijn om te staan en al na tien dagen kan hij vast voedsel tot zich nemen. Desalniettemin zal de zoogperiode ongeveer een jaar bedragen en duurt het vier jaar totdat een neushoorn onafhankelijk en zelfstandig is.
Goden in het oude Egypte
In het oude Egypte geloofden men dat het nijlpaard een chaotisch en gevaarlijk dier was, maar een vrouwelijke vorm van het dier kon aanbeden worden. Hun god Taweret nam onder andere een vorm aan van een nijlpaard en beschermde moeder en kind tijdens de bevalling.
Meest verwant aan de Walvis
Geloof het of niet, maar de walvis staat het meeste verwant aan een nijlpaard. Er wordt geloofd dat beiden ruim 60 miljoen jaar geleden in dezelfde wateren leefden. Als je de naam nijlpaard vertaald, betekent het letterlijk rivier paard.
Dankzij Pablo Escobar zijn er nijlpaarden in colombia
De beroemdste drugsbaas ooit, Pablo Escobar, had zoveel geld dat hij van gekheid niet wat hij ermee moest doen. Dus wat doe je dan? Je begint je eigen dierentuin. Na de dood van Escobar werden alle dieren overgebracht naar andere dierentuinen, behalve vier nijlpaarden. Die vier hebben zich ondertussen uitgebreid tot meer dan 50 en beginnen een probleem te vormen voor het ecosysteem!