De Giraffe is een opvallend dier, en dat komt natuurlijk door die lange nek. Maar niet alleen de nek is lang, wil je weten wat nog meer? Lees hier 16 leuke weetjes over giraffen.

Giraffe is een nieuw term, tot 1600 werden ze camelopardalis genoemd

camelopardalis is (in het Latijn) een samensmelting van kameel en luipaard. Veel mensen die nog nooit een giraffe in het echt hadden gezien dachten dan ook dat het dier eruit zag als een samensmelting van deze twee dieren (zie hierboven). Dit klopt natuurlijk niet, de giraffe is qua uiterlijk niet of nauwelijks veranderd.

Giraffen zijn groot

Dat giraffen een lange nek hebben dat valt natuurlijk gelijk op, maar wist je dat ze in de top 10 van grootste landdieren staan? In deze lijst gesorteerd op gewicht staat de giraffe met een gewicht van ongeveer 1.000 kilogram op de 9e plaats.

Ze zijn hoog

Dankzij de lange nek is de giraffe ongeveer 5 meter hoog, ongeveer 2 meter hiervan is de nek. Ze zijn hiermee het hoogste dier in de wereld.

De baby’s zijn ook groot

De moeder bevalt na een draagtijd van 14 a 15 maanden staand van haar jong. Het jong maakt dan een val van twee meter voor hij op de grond terecht komt. Een pasgeboren giraf is ongeveer twee meter hoog en weegt circa 50 kilo. Ze behoren tot de grootste baby’s in het dierenrijk. Na een uurtje kunnen ze staan en zelfs gelijk mee rennen met mamma!

Ze hebben een enorm hart

Vanwege hun ongewone vorm hebben giraffen een zeer gespecialiseerd cardiovasculair systeem dat begint met een enorm hart. Het is 60 centimeter lang en weegt 25 kilo.

Giraffen zijn snel!

Je verwacht het misschien niet bij zo’n groot dier, maar de giraffe kan op een kort stukje snelheden behalen van boven de 50 kilometer per uur! Ze houden het alleen niet lang vol.

Ze kunnen hard trappen

Normaal gesproken rennen ze weg van gevaar, maar als het nodig is staan ze hun mannetje. Ze kunnen heel hard trappen met hun lange poten. Soms doden ze op deze manier zelfs een leeuw!

Ze eten veel, maar drinken weinig


Het is een ongemakkelijk gezicht, een drinkende giraffe. Hij moet zijn poten ver uit elkaar zetten om bij het water te zetten. Dit is een onhandige houding om weg te kunnen sprinten als er roofdieren komen. Daarom drinken giraffen maar één keer per dag, de rest van hun vocht halen ze uit bladeren. Eten doen ze dan ook de hele dag door!

Ze slapen weinig

De giraffe is een van de dieren die het minste slapen, sommige zelfs maar 2 uur per dag. En dan niet eens in één stuk door, maar steeds korte periodes van enkele minuten. En dan vaak ook nog staand! Waarom zo kort? Een grote slapende giraffe is een gemakkelijke prooi voor roofdieren, ze moeten altijd op hun hoede zijn. Overigens slapen jonge giraffen vaak wel liggende op de grond, en dan gebruiken ze hun lijf als kussen, hoe praktisch!

Ze hebben weinig te vrezen van roofdieren en worden oud

Omdat giraffen zo groot zijn (en weinig slapen) hebben ze weinig te vrezen van roofdieren. Alleen leeuwen zijn een echt groot gevaar. Giraffen kunnen in het wild dan ook zo’n 25 jaar oud worden, een hoge leeftijd voor zoogdieren.

De vlekken zijn uniek en zorgen voor camouflage



Martin Heigan/flickr

De vlekken waarmee de giraffe is bedekt kun je vergelijken met een vingerafdruk van de mens, ze zijn allemaal uniek. De vlekken helpen als camouflage.

De nek van een giraffe heeft evenveel wervels als die van een mens

Dit is toch wel verbazingwekkend, een giraffe heeft evenveel nekwervels als een mens, 7 om precies te zijn. Natuurlijk zijn ze wel een stuk langer, elke wervel is ongeveer 28 centimeter lang.

Ze gebruiken de nek om te vechten

De lange nek gebruiken de mannetjes niet alleen om de hoogste blaadjes uit de bomen te pakken, maar ook om met elkaar te vechten. Dit heet bij giraffen ook wel “nekworstelen”. Uiteraard draait dit om dominantie. Er zijn twee soorten nekworstelen: met lage intensiviteit wrijven en leunen de giraffen tegen elkaar met hun nek, het mannetje dat zich het meest rechtop kan houden wint. Of met een hoge intensiteit, dan spreiden de strijders hun voorpoten en zwaaien de nekken tegen elkaar in een poging elkaar te raken met hun horens.
Na het duel hebben de mannetjes overigens vaak sex met elkaar, sterker nog homoseks komt vaker voor dan heteroseks bij giraffen. (bron)

Ze hebben ook een hele lange tong

Niet alleen de nek van een giraffe is heel lang, ook de tong mag er wezen met een lengte van bijna een halve meter! Deze lange tong helpt om bij nog hogere blaadjes in de bomen te kunnen. En het is natuurlijk ook fijn dat je zelf je oren kunt schoonlikken!

En de tong is blauw!

De tong is niet alleen lang, ook de kleur is bijzonder, deze is namelijk donkerblauw. De tong hangt zo vaak buiten de bek dat deze beschermd moet worden tegen de zon. De donkere kleur werkt als een soort zonnebrand.

Ze doen aan Plasseks

Mannetjes giraffen laten zich onderplassen door de vrouwtjes om te bepalen of ze seks met ze willen hebben. Ze proeven de urine om te kijken of het vrouwtje haar vruchtbare periode heeft. De plas bevat dan vrouwelijke hormonen.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media