Je zou denken dat de grootste dieren ook de grootste baby’s produceren. Vaak is dit ook zo, maar niet altijd. Kangoeroe wegen bijvoorbeeld 80 kilogram en zijn zo’n 2 meter lang, de baby’s zijn echter doorgaans niet groter dan 2 centimeter in diameter. Veel beren hebben ook piepkleine baby’s, een pandabeer baby is bijvoorbeeld slechts 100 gram bij geboorte en dat terwijl de moeder zo’n 100 kilogram weegt. Maar zoals gezegd, vaak klopt het ook wel, hoe groter de moeder hoe groter de baby. Wij kijken naar 8 grote baby’s in het dierenrijk.

Blauwe vinvis baby – 3.000 kilogram

blauwe-vinvis-baby

De blauwe vinvis is, met een gemiddelde lengte van maar liefst 25 meter, het grootste dier dat op aarde leeft. Sterker nog, het grootste dier dat ooit heeft geleefd! Een volwassen blauwe vinvis weegt ongeveer 100 ton! Niet verwonderlijk dus dat een baby blauwe vinvis ook behoorlijk aan de maat is. Een baby blauwe vinvis wordt na een jaar in de buik van de moeder te hebben verbleven, geboren en is dan ongeveer 7,5 meter lang en weegt zo’n 3000 kilo. Gedurende het eerste levensjaar drinkt een baby alleen moedermelk, waarmee hij per dag 90 kilo in gewicht zal toenemen.

Giraffe baby – 2 meter lang

giraffe-baby
Ralph Daily/flickr

De giraffe komt niet vanwege zijn gewicht voor in deze lijst, maar wel vanwege zijn lengte. Het dier heeft een zeer lange nek en een volwassen giraf kan een hoogte van vijf meter bereiken. Hiermee is de giraf het hoogste dier ter wereld. De moeder bevalt na een draagtijd van 14 a 15 maanden staand van haar jong. Het jong maakt dan een val van twee meter voor hij op de grond terecht komt. Een pasgeboren giraf is ongeveer twee meter hoog en weegt circa 50 kilo.

Olifant baby – 90 kilogram

olifant-baby
Derek Keats/wikicommons

Olifanten zijn de grootste levende landdieren op aarde. Niet alleen zijn zij het grootst, ook hebben ze veruit de langste draagtijd. Na de bevruchting wordt een jong na 22 maanden geboren. Een volwassen, mannelijke olifant kan vier meter hoog en 7000 kilo zwaar worden. Een olifantenbaby is bij de geboorte tussen de 90 en 95 centimeter hoog en weegt zo’n 90 kilo. Deze dieren zijn zeer sociaal en de moeder zal dan ook veel hulp krijgen bij de opvoeding van haar jong door vrouwelijke familieleden.

Nijlpaard baby – 45 kilogram

nijlpaard-baby
Frank Wouters/wikicommons

Het nijlpaard is, op de olifant en sommige neushoornsoorten na, het grootste landzoogdier op aarde. Een volwassen exemplaar is heeft een kop-romplengte tussen de 280 centimeter de 350 centimeter, een schouderhoogte variërend tussen de 130 en 165 centimeter, een staart tussen de 35 en 50 centimeter en kan een gewicht van 3200 kilo behalen. Een baby nijlpaard wordt na acht maanden onder water geboren met een lengte van 120 centimeter en een gewicht van om en nabij de 45 kilogram.

Neushoorn baby – 65 kilogram

neushoorn-baby
international rhino foundation/wikicommons

Neushoorns zijn er in verschillende soorten en maten. De grootste soort kan vier meter lang en 180 centimeter hoog worden. Het gewicht bedraagt ongeveer 2250 kilo. Nadat een vrouwtje haar jong 15 tot 16 maanden heeft gedragen, baart zij het jong van 60 centimeter en 65 kilo. Vlak na de geboorte zal de babyneushoorn in staat zijn om te staan en al na tien dagen kan hij vast voedsel tot zich nemen. Desalniettemin zal de zoogperiode ongeveer een jaar bedragen en duurt het vier jaar totdat een neushoorn onafhankelijk en zelfstandig is.

Kiwi baby

kiwi-baby
Hannes Grobe/wikicommons

Het zal je misschien verbazen dat deze loopvogel ter grootte van een kip in de lijst met grootste baby’s uit de dierenwereld voorkomt. Het gaat hier dan ook niet om het formaat van de baby, maar wel om de verhouding tussen het lichaamsgewicht van de moeder en het ei dat zij legt. Een vrouwtjeskiwi legt namelijk eieren die een kwart van haar eigen lichaamsgewicht wegen. Dat zou er dus op neer komen dat een 80 kilo wegende vrouw een kind van 20 kilo zou baren! Vanwege dit feit is de kiwi opgenomen in deze lijst.

Paarden baby

veulen
Kvetina-Marie/flickr

Net als bij de giraf betreft het bij het paard de hoogte van het jong en niet het gewicht, wanneer het gaat om de grootste baby’s. Na een draagtijd van 11 maanden wordt een veulen geboren. Deze heeft een beenlengte die bijna even lang is als bij een volwassen paard. De lichaamsverhoudingen zijn nog een beetje uit balans, wat ervoor kan zorgen dat een veulentje maar met moeite het gras kan bereiken. Na een dag of tien zal het veulen in staat zijn om, naast het zogen bij zijn moeder, zelfstandig vaste voeding te eten.

Koeien baby

kalveren
Uberprutser/wikicommons

Kalveren van een koe zijn niet extreem groot, althans in verhouding gezien niet. Bij de geboorte weegt een kalfje ongeveer 7% van het gewicht van de moeder. In verhouding komt het ongeveer op hetzelfde neer als een mensenbaby. Een gemiddelde koe weegt 1000 kilo en haar jong weegt dan ongeveer 70 kilo. Ook komt de draagtijd van circa 280 dagen ongeveer overeen met die van een mens. Koeien kunnen zeer emotioneel zijn wanneer het om hun kroost gaat, al zou je dat op het eerste oog misschien niet denken. Wanneer een kalfje is vermist, zal de moeder kilometers lang lopen en zoeken tot zij haar kalf weer gevonden heeft.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media