Groot, groter, grootst

Er leven nog steeds enorm grote dieren op aarde. De walvisachtigen spannen de kroon wat lengte en gewicht betreft. Potvissen, bultruggen, noordkapers: ze staan allemaal in de top 10 van ’s werelds grootste dieren. Er is er echter maar één die de grootste kan zijn, en die eer gaat naar de blauwe vinvis. Bijna alles wat je vertelt over dit dier is in de overtreffende trap: het langste lijf, het zwaarste gewicht, het grootste hart, de langste penis… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Lees hieronder meer over deze kolos onder de kolossen.

Niet groot, maar megagroot

Zet zeven olifanten of drie autobussen achter elkaar en je verkrijgt de gemiddelde lengte van een blauwe vinvis. Een doorsnee blauwe vinvis is inderdaad zo’n 24 tot 30 meter lang. Het langste exemplaar dat men ooit heeft aangetroffen mat 33 meter, bijna zo lang als een Boeing 737.

Grootste dier dat ooit heeft geleefd

We weten nu dat de Blauwe vinvis het grootste dier is dat momenteel op aarde leeft. Maar hij heeft dit record niet alleen nu, maar hij is het grootste dier dat ooit op de wereld heeft bestaan. Geen dinosaurus was groter dan de Blauwe Vinvis.

De weegschaal slaat door

Het gewicht van de blauwe vinvis wil je niet op je kop krijgen. Gemiddeld weegt het beest maar liefst 100 ton. Je moet 18 Aziatische olifanten samen op een weegschaal krijgen om dit gewicht (bijna) te bereiken.

Een hart zo groot als een golfkarretje

Er werd altijd gezegd dat het hart van de blauwe vinvis ongeveer de afmetingen van een personenauto heeft en 900 kilogram weegt. In 2015 kwamen onderzoekers erachter dat het hart iets kleiner is, zo’n 200 kilogram en de grootte van een golfkarretje. Nog steeds behoorlijk episch zoals te zien in bovenstaand filmpje! Een stethoscoop heb je trouwens niet nodig om naar zijn hart te luisteren: zijn hartslag kan al vanop meer dan 3 kilometer gedetecteerd worden.

Een tong om ‘u’ tegen te zeggen

Van dronkaards wordt weleens beweerd dat ze een zware tong hebben, maar bij een blauwe vinvis moet je een ‘zware tong’ echt wel letterlijk nemen. Het beest heeft een tong die maar liefst zo’n 2 ton weegt en zo groot is als een gemiddelde olifant. Moeilijk om zo het achterste van je tong te laten zien… Bovenstaand een schedel van een blauwe vinvis, je kunt je voorstellen hoe groot de tong is die hierin heeft gezeten!

Lange piemels en grote baby’s

blauwe-vinvis
Richard Gould/wikicommons

De mannelijke blauwe vinvis (de stier) hoeft niet direct complexen te hebben over de lengte van zijn piemel. Met een penis van 2,5 meter lang is hij goed uitgerust voor zijn taak. Voeg daarbij teelballen van 70 kilogram per stuk en een ejaculatie van 20 liter sperma, en de stier kan aan de slag. Een blauwe vinvis is geen vis, maar een zoogdier. Het vrouwtje (de koe) draait er haar hand – of beter haar vin – niet voor om een baby’tje van 2500 kilogram en een lengte van 8 meter op de wereld te zetten.

Lawaaimakers

De blauwe vinvis is het lawaaierigste dier op aarde. Niet dat je daar veel last van hebt, want onze oren kunnen de subsonische geluiden van een blauwe vinvis niet horen. Het dier produceert 188 decibel, wat meer is dan het lawaai van een straalmotor. Blauwe vinvissen communiceren met elkaar over afstanden van vele kilometers – een telefoon hebben ze niet nodig.

Kleine visjes op het menu

Van een gigantisch beest als de blauwe vinvis zou je verwachten dat hij grote zeedieren opslokt, maar niets is minder waar. In werkelijkheid voedt hij zich met krill, kleine ongewervelde zeediertjes. Daar vreet het dier dan wel zo’n 4 ton per dag van op.

Wereldreizigers


Don Ramey Logan/wikimedia

De blauwe vinvis houdt van reizen. In de zomer trekt hij naar de poolstreken; in de winter naar de evenaar. Het dier haalt een topsnelheid van 30 kilometer per uur, niet slecht voor zo’n kolos.

Gezegend met een lang leven


“Mike” Michael L. Baird

Hij wordt best oud, de blauwe vinvis. Op basis van vetlagen in de oren kunnen wetenschappers de leeftijd van een gestorven exemplaar bepalen. Vaak haalt een blauwe vinvis zijn 90ste verjaardag, maar ook honderdjarigen komen voor.

Ooit waren ze met veel


foo: Andreas Tille / wikicommons

Voordat walvisjagers massaal op de blauwe vinvis gingen jagen om de begeerde walvistraan, zwommen er honderdduizenden exemplaren in de wereldzeeën rond. Toen het dier in 1967 uiteindelijk wereldwijd werd beschermd, was de soort bijna uitgestorven…

Onzekere toekomst


Wolfgang Sauber / wikicommons

Er zouden tegenwoordig nog ca. 10000 tot 25000 blauwe vinvissen in de oceanen leven. De drukke scheepvaart en de klimaatverandering bedreigen nog steeds deze unieke dieren. De toekomst van de gigantische blauwe vinvis, het grootste dier op aarde, is helaas onzekerder dan ooit.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media