Er zijn nogal wat herriemakers te vinden op deze wereld. Wanneer een mens schreeuwt, heeft dit gemiddeld een sterkte van zo’n 70 decibel. Het dierenrijk kan er ook wat van, want een aantal van de meest luidruchtige dieren op aarde gaat ver boven die 70 decibel heen. Hier zijn de tien luidruchtigste dieren op aarde.

Even om duidelijk te maken hoe veel geluid deze dieren kunnen maken: Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Een Heavy metal concert is ongeveer 110 decibel, hard vuurwerk ongeveer 140 decibel. en de lijst begint met 110!

10. Leeuw

Ze staan bekend om hun indrukwekkende brul die ze een tiende plaats op dit lijstje geeft. Meestal laat een leeuw het achterste van zijn keel zien wanneer hij vijanden wil wegjagen, maar soms brult hij ook naar andere dieren in zijn groep. Een leeuw kan zo wel 110 decibel produceren.

9. Hyena

Je hebt misschien wel eens gehoord dat Hyena’s lachen. Dit doen de beestjes wanneer ze zich bedreigd voelen. Maar ook onderling maken ze tot wel 112 decibel aan geluid om met hun familie te communiceren tijdens een aanval.

8. Grijze wolf

Een huilende wolf is een echt fenomeen. Deze wilde honden beginnen te huilen wanneer ze vijanden op afstand willen houden, hun territorium willen afbakenen en om hun groep bij elkaar te roepen. Het huilen van een grote wolf kan oplopen tot 115 decibel.

7. Olifant

Je denkt bij een olifant misschien aan het luide getetter dat hij met zijn slurf kan maken. Toch is het hardste geluid van een olifant iets totaal anders. Ze kunnen namelijk erg lage geluiden (infrasoon) maken die door mensen niet te horen zijn. Deze geluiden zijn wel ontzettend hard, namelijk 117 decibel, en kunnen afstanden afleggen van meer dan 15 kilometer!

6. Brulaap

Het zal niemand verbazen dat brulapen flink kunnen brullen. Ze hebben hun naam verdient dankzij hun brul die tot wel 128 decibel kan oplopen. Deze speciale kracht gebruiken ze vooral om te communiceren met de andere dieren die in hun groep leven.

5. Kakapo

Vogels staan erom bekend dat ze vaak prachtig kunnen zingen. Maar wat nou wanneer een vogel ontzettend harde geluiden kan maken? De Kakapo is de luidste vogel ter wereld en maakt vooral bij zijn paringsroep gebruik van alles wat hij heeft. Deze roep kan bij sommige vogels maar liefst de 132 decibel bereiken.

4. Cyclochila australasiae

Je zou het niet verwachten bij zo’n klein insect, maar dit beestje kan ontzettend harde geluiden produceren. Ze roepen naar elkaar om elkaar aan te trekken, en dankzij hun holle buik wordt het geluid dat ze maken alleen maar meer versterkt. Hierdoor bereiken ze met gemak 120 decibel en zijn ze van kilometers afstand te horen.

3. Noctilio (bulldog vleermuis)

Vleermuizen maken over het algemeen geluiden die wij als mensen niet kunnen horen. Dankzij de echo van deze geluiden kunnen ze zich oriënteren in het donker. Deze soort vleermuis maakt de hardste geluiden van allemaal. Hij haalt met gemak de 140 decibel, terwijl wij als mensen er totaal geen last van hebben. Dat is maar goed ook, want 140 decibel is het hardste geluid wat we kunnen horen en kan ontzettend veel pijn doen.

2. Alpheus bellulus (tijgergarnaal)

Hij wordt ook wel de tijgergarnaal genoemd en kan andere vissen vermoorden met zijn ingebouwde waterpistool. De kracht van zijn pistool is zo hard dat er ook een geluid ontstaat van maar liefst 200 decibel. Dat is dus harder dan een echt pistool. Gelukkig leeft dit beestje onderwater waar we geen last van hem hebben.

1. Walvis

Walvissen kunnen als het ware zingen onder water. Ze doen dit om met elkaar te communiceren, zelfs wanneer ze tientallen kilometers van elkaar verwijderd zijn. De luidste walvis is de potvis. Hij kan maar liefst 230 decibel produceren.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media