Welk konijn je ook hebt, het zijn altijd schattige beestjes die je het liefste de hele dag wilt knuffelen. Dat geldt misschien nog wel meer wanneer je een van de kleinste konijnensoorten voor je ziet. Welke soorten zijn dat precies en hoeveel wegen ze? Je leest het in deze top 6 kleinste konijnenrassen.

7. Nederlandse hangoordwerg

Nederlandse hangoordwerg 2

De Nederlandse hangoordwerg is een echt dwergras dat gemiddeld 0,9 tot 1,8 kilo weegt. Ze hebben een breed en kort lichaam en typische hangoren, waar dit ras zijn naam deels aan te danken heeft. Uiteraard komen de dieren oorspronkelijk uit Nederland, waar het eerste deel van hun naam aan te danken is. Een ander kenmerk van dit ras is de harenkroon aan de achterkant van hun kop. Het grote voordeel van het Nederlandse hangoordwerg is dat deze dieren gefokt zijn vanwege hun karakter. Het zijn dus erg lieve en tamme dieren. Niet voor niks zijn dit een van de populairste konijnenrassen ter wereld.

6. Amerikaanse fuzzy lop

American Fuzzy Lop
Kguzman99/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De Amerikaanse fuzzy lop is een geliefd huisdier. Dat heeft voor een deel te maken met zijn uiterlijk. Het zijn kleine konijnen die maximaal 1,8 kilo wegen. Ze hebben bovendien schattige hangoren en een pluizige vacht. Hun vacht is officieel zelfs een enorm zachte wol. Deze wol lijkt op die van het Angorakonijn, maar is een stukje korter. Deze mooie vacht en het kleine formaat zorgen ervoor dat de Amerikaanse fuzzy lop vaak meedoet met shows. Het zijn daarnaast enorm vriendelijke en lieve dieren. Dat maakt het een goede keuze voor gezinnen met kinderen.

5. Leeuwenkop

leeuwenkop

Dit konijn heeft een wel heel stoere naam voor zijn kleine formaat. Dit ras heeft zijn naam vooral te danken aan zijn prachtige vacht. Het lijkt namelijk net alsof deze dieren manen hebben, vergelijkbaar met een leeuw. De leeuwenkop heeft bovendien een trotse kop die hoog boven zijn schouders uit lijkt te steken. Ze wegen gemiddeld niet meer dan 1,7 kilo en hebben schattige, korte oren die rechtop staan. Het zijn bovendien erg sociale dieren die het fijn vinden om aandacht te krijgen.

4. Jersey Wooly

Jersey Wooly

Een van de meest opvallende eigenschappen van de jersey wooly is dat deze konijnen een relatief vierkante kop hebben. Ze hebben daarnaast korte, rechtopstaande oren en een relatief lange en pluizige vacht. De jersey wooly komt in allerlei kleuren, van grijs tot bruin. Welke soort je ook neemt, je haalt altijd een klein konijn in huis. De gemiddelde jersey wooly wordt namelijk niet zwaarder dan 1,6 kilo.

3. Dwerg hotot

Dwerg hotot

Je herkent dit konijnenras uit duizenden. De dwerg hotot heeft namelijk een typisch witte vacht met een zwarte cirkel rondom zijn ogen. Het is een kleine versie van de witte van hotot, een konijnenras dat enorm lastig te fokken is. De dwerg hotot weegt niet meer dan 1,5 kilo en heeft korte oren die mooi rechtop staan. Naast de bekende witte variant is het ook mogelijk om een bruine of zwarte variant van dit ras te nemen.

2. Pool

De pool is met een gewicht van tussen de 800 en 1100 gram een van de kleinste konijnenrassen. Er zijn twee verschillende soorten te onderscheiden, beide zijn wit, maar de oogkleur verschilt, rood of blauw.

1. Kleurdwerg

kleurdwerg 3

De kleurdwerg is de kleinste konijnensoort ter wereld. Dat is ook niet gek, want deze beestjes wegen maximaal 1,3 kilo. Ze zien er ook nog eens extra schattig uit, want ze hebben een relatief groot hoofd met grote ogen. Hun kopjes zijn rond en kort, inclusief een paar kleine oren. Hierdoor lijkt een kleurdwerg eigenlijk altijd een heel jong konijn te zijn, zelfs wanneer ze al een mooie leeftijd hebben bereikt. De dieren hebben een korte vacht die in allerlei kleuren voorkomt. Het zijn bovendien erg sociale dieren die het fijn vinden om in de buurt te zijn van andere konijnen en hun baasjes.

Lees ook ons lijstjes van konijnen weetjes en die van de grootste konijnenrassen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media