Denk je aan paarden, dan denk je waarschijnlijk aan grote en indrukwekkende dieren. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, want er zijn ook meerdere kleine paardenrassen. Deze dieren zien er meestal niet zo indrukwekkend uit, maar ze zijn nog steeds ontzettend sterk en betrouwbaar. Hier vind je de top 10 kleinste paardenrassen, gebaseerd op hun schofthoogte.

10. Fjord – 152 centimeter

Fjord

Dit paardenras komt oorspronkelijk uit het westen van Noorwegen. Het is dus niet gek dat dit ras de fjord wordt genoemd. Het zijn prachtige paarden die opvallen dankzij het mooie patroon in hun vacht. Ze hebben ook manen die opvallend recht omhoog staan. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te helpen op boerderijen, waardoor ze gewend zijn om in ruige en bergachtige gebieden te leven. Ze worden vandaag de dag nog steeds gebruikt op boerderijen, maar ook gefokt als trekpaarden voor toeristen.

9. Kentucky mountain saddle paard klasse B – 147 centimeter

Kentucky mountain saddle

De naam van dit ras geeft meteen weg waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. Deze paarden werden in de Amerikaanse staat Kentucky gefokt en zijn daar nog steeds populair. Het zijn sterke dieren die tot wel 30 jaar oud kunnen worden, wat een stuk langer is dan het gemiddelde paardenras. Ben je in het bezit van één van deze kleine paardenrassen, alle verzorgingsproducten vind je op grovet.
Er zijn verschillende soorten Kentucky mountain saddle paarden. Klasse A is net wat groter en officieel geen klein paardenras, maar klasse B is met een schofthoogte van maximaal 147 centimeter zeker wel klein te noemen. Je herkent deze paarden niet alleen aan hun hoogte, maar ook aan de witte vlekken rondom hun benen en gezicht.

8. Haflinger – 144 centimeter

Haflinger

Dit paardenras komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en Italië. De dieren kunnen maar liefst 40 jaar oud worden en kunnen dus een uitzonderlijk hoge leeftijd bereiken. Het zijn echte bikkels, want ze zijn gefokt om in de berggebieden van Oostenrijk en Italië te kunnen leven. Ze hebben ook weinig eten nodig en zijn enorm sterk. De longen en het hart van deze paarden zijn ook sterker, zodat ze in de dunne berglucht kunnen overleven. De haflinger staat bekend om zijn zachte temperament. Het zijn erg vriendelijke paarden die vooral geliefd zijn bij jonge gezinnen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen deze paarden berijden.

7. IJslander – 142 centimeter

IJslander

Het zal niemand verbazen dat dit paardenras oorspronkelijk uit IJsland komt. Er zijn verschillende soorten IJslanders die allemaal voor verschillende doeleinden zijn gefokt. Zo zijn er echte werkpaarden, maar ook showpaarden die gefokt worden voor hun prachtige vacht. Een groot deel wordt ook gefokt voor vlees. In IJsland worden de dieren vaak ingezet om andere dieren te hoeden, zoals schapen. Het zijn compacte paarden die met 142 centimeter wel klein te noemen zijn, maar niet enorm klein ogen.

6. Yonaguni paard – 119 centimeter

Yonaguni

Dit paardenras is een stuk kleiner dan de voorgangers op deze lijst. Het ras komt oorspronkelijk uit Japan en is vernoemd naar een specifiek Japans eiland. De dieren worden helaas met uitsterven bedreigd. Er wordt gedacht dat er op dit moment minder dan 200 Yonaguni paarden in het wild te vinden zijn. Dat is zonde, want dit ras staat bekend om zijn intelligentie en vriendelijkheid. Ze vinden het fijn om in de buurt van mensen te leven, maar zijn ook in staat om in ruige landschappen te overleven.

5. Noma pony – 101 centimeter

Noma pony

Ook dit paardenras komt oorspronkelijk uit Japan en wordt met uitsterven bedreigd. Sterker nog, het is een van de meest zeldzame paardenrassen ter wereld. Blijkbaar speelden deze paarden een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden in die tijd gebruikt als lastdier door de Japanners, waarmee ze goederen makkelijk konden vervoeren. Dankzij hun compacte en sterke lichaam waren de paarden bij uitstek geschikt voor deze klus. Er wordt vandaag de dag alles op alles gezet om deze paarden te fokken, in de hoop dat het ras niet zal uitsterven.

4. Guoxia – 101 centimeter

Dit paardenras komt uit het zuiden van China en is vrij mysterieus. We weten niet veel over het ras, maar wetenschappers denken dat de paarden al meer dan 2.000 jaar bestaan. Het is een echt Chinees ras dat in tegenstelling tot veel andere rassen uit deze regio niet gemixt is met andere rassen. Je vindt de dieren vooral veel terug op kinderboerderijen in China, aangezien ze klein genoeg zijn om geaaid en bereden te worden door kinderen.

3. Shetlandpony – 101 centimeter

Shetlandpony

Dit is misschien wel een van de bekendste kleine paarden ter wereld. Het ras is vernoemd naar de eilandengroep waar deze paarden voor het eerst gefokt werden: de Shetlandeilanden. Dit is een eilandengroep in Schotland waar ruige landschappen geen uitzondering zijn. Dat verklaart waarom Shetlandpony’s zo sterk gebouwd zijn. De vroegere bewoners van de Shetlandeilanden gebruikten de dieren niet alleen in de landbouw of als lastdier, maar gebruikten hun manen ook om mee te vissen.

2. Minipaard – 96 centimeter

Minipaard

Met deze naam spreekt het voor zich dat dit ras ook echt klein is. Minipaarden zijn minder dan een meter hoog en zijn vooral de afgelopen jaren erg populair geworden. Ze zien er natuurlijk schattig uit dankzij hun kleine omvang, maar zijn ook goede huisdieren. De eerste minipaarden werden in de zeventiende eeuw in Europa gefokt. Ook in die tijd waren het vooral huisdieren voor de allerrijksten. Er zit wel een groot nadeel aan het kleine formaat van deze paarden. Hun kaken zijn erg klein, waardoor ze snel tandproblemen ontwikkelen.

1. Falabella – 86 centimeter

Falabella

Het allerkleinste paardenras ter wereld is de falabella. Het ras is erg jong, want pas in 1940 werd het voor het eerst geregistreerd. Deze paarden werden gefokt door Julio Falabella, waar ze meteen hun naam aan te danken hebben. Het bijzondere aan dit ras is dat de dieren, ondanks hun kleine formaat, perfect in verhouding zijn. Hierdoor is de kans op gezondheidsproblemen klein en kunnen ze zich gewoon op natuurlijke wijze voortplanten. De dieren worden vooral gebruikt op kinderboerderijen en als huisdier.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media