Paarden zijn altijd al grote, indrukwekkende dieren, maar iedere soort heeft weer een andere lengte en ook het gewicht van deze dieren kan sterk variëren. Zo heeft de bouw van een paard veel invloed op zijn gewicht. Wil je graag weten wat de grootste paardensoorten ter wereld zijn? Dan zit je hier goed, want dit is de top 5 grootste paardenrassen.

5. Nederlands trekpaard

Nederlands trekpaard

Het eerste paard op dit lijstje is er meteen een van eigen bodem. Het Nederlands trekpaard werd vooral in de negentiende eeuw gefokt en heeft een bijzonder uiterlijk dankzij zijn brede bouw. Deze bouw had een belangrijke functie, want de paarden werden gefokt om te werken in de landbouw. Het waren echte werkpaarden die ook ingezet werden om zware werktuigen te verslepen. Vandaag de dag kom je de dieren voornamelijk tegen in Zeeland. De mannetjes van dit paardenras kunnen gemakkelijk 750 kilo wegen.

4. Percheron

Percheron

Dit paardenras komt niet uit Nederland, maar uit Frankrijk. Bij fokkers is het een van de meest geliefde grote paardenrassen, omdat deze paarden enorm groot zijn, maar tegelijkertijd een elegant uiterlijk hebben. Door de eeuwen heen hebben deze paarden veel verschillende klusjes gehad, van het vervoeren van soldaten tot het trekken van koetsen. Ze kunnen dan ook veel gewicht slepen. Zo is er een Australische Percheron die het wereldrecord op zijn naam heeft staan, waarbij hij een gewicht van 1.500 kilo 4 meter vooruit kon slepen. Het gewicht van deze dieren kan sterk variëren en ligt gemiddeld rond de 800 kilo.

3. Belgisch trekpaard

Belgisch trekpaard

Ook onze zuiderburen weten hoe ze indrukwekkend grote dieren moeten fokken. Het Belgisch trekpaard is eeuwenoud, want de eerste versies van dit paardenras werden al in de Romeinse tijd genoemd. Het was lange tijd een echt oorlogspaard, maar daarna werd het Belgisch trekpaard voornamelijk in de landbouw gebruikt. Je herkent deze dieren aan hun relatief kleine kop, brede nek en korte poten. Op de onderkant van hun poten zitten lange haren. De mannetjes van dit ras kunnen een gewicht bereiken van maar liefst 900 kilo.

2. Clydesdale

Clydesdale

De Clydesdale is een groot paard dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Dit specifieke ras is pas in de achttiende eeuw ontstaan, toen de Schotten twee grote paardensoorten met elkaar kruisten. Het was niet alleen een geliefde helper op boerderijen, want ook het vlees van de Clydesdale werd veel gegeten. De dieren vallen ook meteen op dankzij hun unieke kleur. Ze hebben een bruine vacht met een witte streep op hun neus. Daarnaast is ook de onderkant van hun poten wit. Dankzij het lange haar op de poten lijkt het net alsof de dieren sokken dragen. Deze paarden kunnen met gemak 1.000 kilo wegen.

1. Shire

Shire

Het grootste paardenras op aarde is de Shire, een soort die uit Engeland komt. Ook dit zijn echte trekpaarden die een grove en stevige bouw hebben. Het zijn echte prijswinnaars die meerdere records op hun naam hebben staan. Het grootste paard op aarde was namelijk een Shire. Dit paard heette Mammoth en had een schofthoogte van maar liefst 219 centimeter. De dieren komen voor in allerlei kleuren, van zwart en grijs tot bruin. De vrouwtjes kunnen ook de kleur roan hebben. Het gewicht van de Shire is niet niks, zelfs wanneer je een kleiner exemplaar ziet. Ze kunnen namelijk tot wel 1.100 kilo wegen, met een minimumgewicht rond de 850 kilo.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media