Denk je aan konijnen, dan denk je vast aan kleine schattige dieren met grote oren en een pluistaart. Soms zijn deze dieren helemaal niet zo klein als je denkt. Hoe groot kan een konijn precies worden? Je leest het in deze top 10, want hier vind je de 10 grootste konijnenrassen.

10. Zilvervos

zilvervos

Dit konijnenras komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is waarschijnlijk ontstaan door verschillende rassen met elkaar te combineren. De zilvervos heeft zijn naam te danken aan de kleur van de vacht. Deze is namelijk zwart met grijs, waardoor de konijnen een zilveren glans lijken te hebben. Het zijn enorm tamme konijnen die daarom uitstekend als huisdier gehouden kunnen worden. Een gemiddelde zilvervos weegt ongeveer 5,4 kilo.

9. Lotharinger

Lotharinger 2

De Lotharinger heeft zijn naam te danken aan de plek waar het ras oorspronkelijk vandaan komt: de regio Lotharingen in Frankrijk. Hier werden ze in de negentiende eeuw gefokt. Het zijn grote konijnen met een typische wit met zwarte vacht. Hun karakter is speels en vrolijk, waardoor ze het liefste de hele dag rond willen rennen. Bij dit ras is de plaatsing van de zwarte vlekken heel belangrijk. Zit een vlek niet op de juiste plek? Dan wordt dit als een minder mooi exemplaar gezien. Ook de Lotharinger is ongeveer 5,4 kilo zwaar. Dit konijnenras behoort tot de populairste konijnensoorten van Nederland.

8. Checkered Giant

Checkered Giant

Dit konijnenras is een van de voorgangers van de Lotharinger. De dieren lijken dan ook veel op elkaar, waardoor veel mensen ze als variatie van hetzelfde konijnenras zien. Anderen zien het juist als compleet verschillende rassen, waarbij de Lotharinger een Franse afkomst heeft en de checkered giant uit de Verenigde Staten komt. Het meest opmerkbare verschil is dat de rug van de checkered giant een iets sterkere kromming heeft. De dieren wegen gemiddeld 5,4 kilo.

7. Britse reus

Britse reus
Margaret Clough/CC BY-SA 2.0/wikipedia

De naam van dit ras geeft al aan dat het om een groot konijn gaat. De Britse reus stamt af van de Vlaamse reus, maar is iets kleiner. Dit ras komt bovendien in talloze kleuren. Zo is het mogelijk om een grijze, bruine, witte of zwarte Britse reus te hebben. Het is het grootste konijnenras van het Verenigd Koninkrijk. Hier worden de dieren graag als huisdier gehouden, omdat ze goed samengaan met kinderen en andere huisdieren. Ze wegen gemiddeld 5,9 kilo.

6. Altex

De Altex komt uit de Verenigde Staten en is daar speciaal gefokt voor de vleesindustrie. De naam is gebaseerd op de twee universiteiten die hebben samengewerkt om het ras te creëren: universiteiten in Alabama en Texas. Doordat het een gefokt dier voor de vleesindustrie is, wordt het ras niet erkend. De dieren kunnen uiteenlopende kwaliteiten hebben, maar de belangrijkste kwaliteit is dat ze in korte tijd veel kunnen aankomen. Dit is speciaal zo gefokt, waardoor de dieren sneller geslacht kunnen worden. Hier heeft het ras ook zijn flinke gewicht aan te danken, namelijk 5,9 kilo.

5. Chinchillakonijn

Chinchillakonijn
Carl Heuer/CC BY SA 3.0/wikipedia

De naam doet anders vermoeden, maar het chinchillakonijn is geen familie van de chinchilla. De dieren hebben wel dezelfde grijze vacht die je van chinchilla’s kent. Hier hebben ze dan ook hun naam aan te danken. Het ras werd in de twintigste eeuw in Frankrijk gefokt. De lengte van deze konijnen is relatief kort, maar het zijn erg dikke en brede dieren. Hierdoor kunnen ze een gewicht van 6,8 kilo bereiken.

4. Hongaarse reus

Je kent dit ras misschien ook wel onder de naam Hongaarse agouti. Deze naam kreeg het dier omdat het een typische kleur had die agouti genoemd wordt. Tegenwoordig komen de konijnen in veel meer kleuren voor, waardoor het de Hongaarse reus genoemd wordt. Het ras werd gefokt met behulp van wilde konijnen. Het idee was om het een goed konijn voor de vleesindustrie te maken, maar de Hongaarse reus was minder geliefd dan andere veekonijnen. Daardoor neemt het aantal Hongaarse reuzen flink af. De dieren hebben wel hun naam verdiend, want ze kunnen 6,8 kilo wegen.

3. Blanc de Bouscat

Blanc de Bouscat
Lionel Allorge/wikipeida/CC BY-SA 3.0

Dit grote ras is enorm zeldzaam. Het zijn grote, witte konijnen met een prachtige vacht. Hierdoor is de Blanc de Bouscat een geliefd huisdier. Het ras werd in eerste instantie gefokt in Frankrijk, waar onder andere het angorakonijn voor gebruikt werd. Hier heeft de Blanc de Bouscat zijn mooie vacht deels aan te danken. De witte haren hebben een prachtige glans en zijn relatief lang. Een ander kenmerk van dit ras is dat de konijnen vaak rode ogen hebben. Ze wegen gemiddeld 6,8 kilo.

2. Duitse reus

duitse reus 2
Het is geen mysterie waar dit konijnenras oorspronkelijk vandaan komt. De Duitse reus is een erg groot konijn met een stevige bouw. Ze zijn vijf keer zo groot als het gemiddelde wilde konijn in Europa. Hun botten zijn enorm stevig en ze staan bekend om hun gemoedelijke persoonlijkheid. Het zijn daarom goede konijnen om te trainen. Ze komen voor in allerlei kleuren, van wit tot bruin en zwart. Gemiddeld weegt een Duitse reus maar liefst 7,2 kilo.

1. Vlaamse reus

vlaamse reus 2

Het grootste konijnenras ter wereld is meteen een erg bekend ras. De Vlaamse reus is niet veel langer dan andere konijnen op dit lijstje, maar wel een heel stuk zwaarder. Hierdoor wordt het ook wel de koning van de konijnen genoemd. De dieren zijn voor een deel gefokt met behulp van wilde konijnen. Hierdoor heeft de Vlaamse reus extra lange oren en ook erg goed zicht. Het zijn ideale huisdieren, want dit ras heeft een erg mild karakter en kan makkelijk getraind worden. Je moet dan wel interesse hebben in een groot huisdier, want de Vlaamse reus kan tot wel 11 kilo wegen. Hij staat dus niet voor niets op de eerste plek van dit lijstje.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media