Misschien heb je zelf een konijn en anders ken je waarschijnlijk wel iemand met een konijn. Konijnen zijn namelijk graag geziene gasten in Nederlandse huishoudens. Naar schatting worden er meer dan een miljoen konijnen als huisdier gehouden. Waar wij deze dieren (voornamelijk) houden voor de gezelligheid, hielden de Romeinen konijnen voor hun vlees en vacht. Konijnen werden dus al een flinke tijd geleden gedomesticeerd, maar nog steeds leven er ook veel konijnen in het wild. Deze wilde konijnen verschillen qua uiterlijk wel van de tamme konijnen die wij als huisdier houden, met name de kleur van hun vacht is anders. Tamme konijnen zijn er in allerlei kleuren, zoals zwart, grijs, roestbruin en blauw, maar voor wilde konijnen is het vooral belangrijk om niet op te vallen. Daarom hebben ze een eenvoudige, grijsbruine vacht. Zo zijn er nog veel meer leuke weetjes over het konijn te vertellen, dus lees snel verder!

Het kleinste en het grootste konijnenras

kleurdwerg 2

De kleinste konijnen ter wereld zijn verzameld in één groep, de zogenaamde dwergrassen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kleurdwerg (in het Engels bekend onder de naam “Netherland Dwarf” aangezien dit een ras is dat uit Nederland komt) (weegt tussen de 1 en 1,3 kilo) en de pool roodoog en blauwoog (weegt 800 tot 1,250 gram).

duitse reus

Het grootste konijnenras ter wereld is de Duitse reus. Deze konijnen zijn ongeveer even groot als de Vlaamse variant, maar zijn met een maximumgewicht van 11,5 kilo (!) net een tikje zwaarder. De Duitse reus is circa 75 centimeter lang en zijn grote oren zijn zo’n 20 centimeter lang.

Een konijn knaagt graag, maar is geen knaagdier

konijnen knaagdier

Konijnen knagen wat af, maar zijn toch geen knaagdieren. Konijnen vallen namelijk onder de orde van haasachtigen. Wat het verschil is? Haasachtigen hebben een extra setje snijtanden. Men noemt ze daarom ook wel dubbeltandigen. Daarnaast hebben hazen en konijnen een gespleten bovenlip en zal je een konijn niet snel met voedsel tussen zijn pootjes aantreffen, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld hamsters.

De tanden van een konijn blijven groeien

tanden blijven groeien

Als konijnen niet zouden knagen, dan zouden hun tanden na een jaar wel 15 centimeter lang kunnen zijn! De tanden van een konijn blijven hun hele leven lang groeien, gemiddeld met zo’n 8 millimeter per maand. Idealiter slijten de tanden van konijnen op een natuurlijke manier. Door te knagen, kauwen en door de tanden en kiezen tegen elkaar te bewegen blijven de tanden op de juiste lengte. Het is wel belangrijk om regelmatig het gebit van je konijn te checken. Bij sommige konijntjes sluit het gebit niet helemaal goed aan en deze dieren hebben hulp nodig bij het op de juiste lengte houden van de tanden. De dierenarts kan je hierbij helpen.

Konijnen zijn vegetariërs

konijn vegatierer

Konijnen leven op een volledig plantaardig dieet. Hooi is een van de grote favorieten, maar daarnaast smullen konijnen bijvoorbeeld ook van wilgentakken, andijvie, wortelen (inclusief loof), blaadjes witlof en komkommer. Belangrijk is om het groenvoer dat je aan een konijn geeft af te wisselen en geen al te grote porties te geven. Konijnen hebben een gevoelige spijsvertering en te grote hoeveelheden kunnen diarree of gasvorming veroorzaken. Naast hooi en groenvoer geef je een konijn bij voorkeur biksbrokjes.

Smakelijke keutels

smakelijke keutels

Wij zouden er niet aan moeten denken, maar een konijn eet gerust zijn eigen keutels op. Dit zijn dan wel speciale blindedarmkeutels, die wat zachter en anders van vorm zijn dan de bekende ronde konijnenkeuteltjes. Een konijn eet ze om nog meer voedingsstoffen binnen te krijgen, die nog niet opgenomen waren tijdens de eerste verteringsronde.

Een konijn kan met zijn ogen open slapen

knoijn slapen

Het konijn is een prooidier. Daarom is zijn zicht erg belangrijk voor hem. De ogen van een konijn bevinden zich aan de zijkant van de kop en daardoor heeft hij een gezichtsveld van 360 graden. Overigens wel met een blinde vlek, die zich recht voor zijn neus bevindt. Daarom kunnen konijnen weleens schrikken als je ze vanuit de verkeerde hoek benadert. Een konijn heeft een vrij onscherp zicht en gebruikt andere zintuigen, zoals ruiken en horen om jou te kunnen herkennen. Een ander bijzonder ding aan het oog van konijnen is het derde ooglid. Als je een konijn een tijdje observeert, zie je dat hij nauwelijks met zijn ogen knippert. In feite gebeurt dit maar zo’n tien tot twaalf keer per uur. Het derde ooglid houdt het konijnenoog vochtig. Hierdoor kunnen konijnen zelfs met hun ogen open slapen. Schrik dus niet als jouw konijn dood in zijn hok lijkt te liggen, want de kans is groot dat hij ligt te slapen met zijn ogen open.

Konijnen kunnen niet braken

kan niet braken

Een konijn kan niet overgeven, doordat voedsel maar één kant op kan in zijn spijsverteringsstelsel. Dit geldt ook voor haarballen en die kunnen nare verstoppingen veroorzaken. Het is daarom goed om een konijn regelmatig te borstelen.

Vervelende konijnenziektes

konijnen ziektes

Onder zowel wilde als tamme konijnen waren twee nare ziektes rond: viraal haemorrhagisch syndroom (VHS) en myxomatose (konijnenpest). Beide ziektes hebben vrijwel altijd een dodelijke afloop voor konijnen. Laat je konijn daarom jaarlijks inenten door de dierenarts. Wil je zeker weten dat jouw konijn altijd de beste medische zorg krijgt, sluit dan een dierenverzekering af.

Liever samen dan alleen

konijnen groep

Wilde konijnen leven in een zogenaamde konijnenkolonie. Dat is een groep van zo’n twintig dieren die woont in een konijnenburcht, een uitgebreid gangenstelsel. Waarschijnlijk heb je in jouw huis geen plek voor twintig konijnen, maar het is belangrijk om minstens twee konijnen bij elkaar te houden. Een konijn alleen kan problemen krijgen met zijn gezondheid en vervelend gedrag gaan vertonen. Zoek dus altijd een maatje voor je konijn, maar laat het ‘koppelen’ over aan een gespecialiseerde konijnenopvang of een andere deskundige. Net als mensen kunnen konijnen namelijk niet met al hun soortgenoten opschieten. Meer informatie over hoe je jouw konijn gelukkig kunt maken, vind je bij de Dierenbescherming, die in 2017 startte met het project ‘Happy Konijn’.

Spanje dankt zijn naam aan het konijn

Zo omstreeks de 11e eeuw voor Christus zetten de Feniciërs voet aan wal op het Iberisch Schiereiland. Ze troffen hier konijnen, een diersoort die ze nog niet eerder hadden gezien. De Feniciërs vonden ze wel wat op klipdassen lijken. Ze noemden het land daarom ‘i-saphan-im’, wat ‘het land der klipdassen’ betekent. De Romeinen maakten hier later ‘Hispania’ van en de rest is geschiedenis!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media