In 2017 waren er wereldwijd minimaal 305 verschillende (tamme) konijnenrassen. Een nieuw konijnenras ontstaat het selectief fokken op specifieke kenmerken, zoals grootte, vacht (lengte, kwaliteit, kleur), temperament, aanpassingsvermogen aan het klimaat, etc. Ook in Nederland zijn er vele diverse konijnenrassen te vinden. Deze zijn op te delen in grote rassen, middelgrote rassen, kleine rassen en dwergrassen. Ook zijn er nog een aantal rassen met een bijzondere pelsstructuur.

We lijsten hieronder de populairste konijnensoorten in Nederland op.

Populaire grote konijnenrassen

Vlaamse Reus
vlaamse reus

De grootste van alle konijnenrassen is de Vlaamse Reus. Een volwassen exemplaar weegt gemiddeld tussen de 6 en 7.5 kilogram. Er zijn uitschieters bekend van 10 kilogram. De Vlaamse reus is al een oud konijnenras, tussen 1825 en 1880 hielden Gentse konijnenkwekers wedstrijden voor de zwaarste konijnen. Er werd gericht gefokt met steeds zwaardere konijnen, wat leidde tot deze grote konijnensoort.  De Vlaamse reus is er in 10 kleuren: konijngrijs, wit, ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, haaskleur en chinchilla.

Lotharinger
Lotharinger

De Lotharinger is er in twee formaten, de grote en de kleine. Dit ras komt uit Frankrijk en is ontstaan door de Vlaamse reus, Franse hangoor en gevlekte slachtkonijn te kruisen.  De grote variant weegt minimaal 5 kilogram. Ze hebben een witte pels met hierop een zwarte streep van de oren tot de staart, oogringen, wangstippen en een vlek in de vorm van een vlinder op de neus.

Franse Hangoor
franse langoor

Ook de Franse Hangoor is ontstaan door de Vlaamse reus te kruisen. Ditmaal met de Engelse hangoor. De Franse hangoor lijkt dan ook erg op zijn Engelse naamgenoot, maar dan met minder lange oren. De oormaat is overigens nog steeds flink met een lengte tussen de 35 en 45 centimeter.  Ze wegen tussen de 5 en 6.5 kilogram.

Populaire middelgrote konijnenrassen 

Japanner

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden komt de “Japanner” niet uit Japan maar uit Frankrijk.  De eerste Japanners komen uit 1887 en werden bij toeval ontdekt in een parkje. De kleurstelling was zo anders dan bij andere konijnen dat besloten werd deze in een ras standaard vast te leggen.  De Japanner weegt tussen de 2.5 en 4 kilogram.

Rode Nieuw Zeelander
nieuw zeelander rode konijn

Het is wat met de naamgeving van konijnenrassen,  de rode Nieuw Zeelander komt namelijk niet uit Nieuw Zeeland maar uit Californië.  Oorspronkelijk werden ze gefokt voor de slacht en het bont, maar ondertussen zijn ze uitgegroeid tot een populair huisdier. Ze wegen tussen de 3 en 4.5 kilogram en hebben een dieprode kleur.

Populaire kleine konijnenrassen 

Hollander
hollander

Ook hier misleidt de naam, de Hollander niet uit Nederland, maar uit Engeland. De voorouder van het ras, de Brabander, komt wel uit Nederland. Deze werden naar Engeland geëxporteerd en hieruit ontstond in Engeland het ras de “Hollander”. De meest voorkomende vachtkleur is zwart met een witte bles, voorhand en achtervoetjes. Ze wegen gemiddeld zo’n 2.5 kilogram.

De Tan
tan konijn

Ook het tankonijn komt uit Engeland. Het is ontstaan door onder andere de Kleine Zilver, Hollander en vele rasloze konijnen te kruisen.  Ze komen voor in de kleuren: zwart, chocolade, blauw en lila.  Een volwassen Tan weegt tussen de 2 en 3 kilogram.

De Rus< rus konijn

De rus kent meerdere namen, ze woorden ook wel Pools konijn of brandneus genoemd.  Ook dit konijnenras kent zijn oorsprong in Engeland. Ze vallen op door hun superwitte vacht waarbij alleen de snuit, oren, poten en staart donker gekleurd zijn. Ze wegen ongeveer 2.5 kilogram.

Populaire dwergkonijnenrassen 

Nederlandse Hangoordwerg
Nederlandse Hangoordwerg

Het is bijna niet te geloven maar de Nederlandse hangoordwerg komt zowaar uit Nederland! Ze lijken op  de Franse hangoor, maar dan een stuk kleiner, ze wegen zo’n 1.5 kilogram. Ze behoren wereldwijd tot de populairste konijnenrassen. Dit heeft alles te maken met het handzame formaat en het goedaardige en vriendelijke karakter.

De Kleurdwerg
kleurdwerg

Ook de kleurdwerg kent zijn oorsprong in Nederland. Ze zijn met een gewicht van tussen de 1 en 1.3 kilogram nog lichter dan de hangoordwerg. O ja, een klein konijn betekent trouwens niet dat ze geen ruimte nodig hebben! Alle konijnen, groot of klein, hebben ruimte nodig om goed te kunnen bewegen en graven. Nog een tip, het is mogelijk om voor konijnen een dierenverzekering af te sluiten. Dat is eigenlijk een soort zorgverzekering voor dieren. Je betaalt een maandelijks bedrag en daarmee worden medische kosten bij de dierenarts geheel of gedeeltelijk gedekt. Wil je verschillende dierenverzekering vergelijken? Dat kan makkelijk online.

De Pool
pool konijn

De pool is met een gewicht van tussen de 800 en 1100 gram een van de kleinste konijnenrassen. Er zijn twee verschillende soorten te onderscheiden, beide zijn wit, maar de oogkleur verschilt, rood of blauw.

Konijnenrassen met een bijzonder pels

Angorakonijn
angorakonijn

Het Angorakonijn behoort met een gewicht tussen de 2 en 5 kilogram tot de middelgrote konijnenrassen. Ze vallen op door hun extreem lange vacht. De vacht wordt veel gebruikt in de kledingindustrie. Er is wel veel kritiek op de levensomstandigheden van angokonijnen in de boerderijen.  Ze worden ook gehouden als huisdier maar je zult dan veel tijd kwijt aan de verzorging. Angorakonijnen moeten dagelijks geborsteld worden en aangezien de vacht in 3 maanden tijd zo’n 8 centimeter groeit moeten ze in deze periode ook eenmaal worden kaalgeschoren.

De Rex
rex

De rex heeft juist extreem korte haren. De dekharen en de wolharen hebben gelijke lengte, hierdoor lijkt het alsof ze geschoren zijn.  De Rex weegt tussen de 3.5 en 4 kilogram. Er is ook een rexdwerg die tussen de 1300 en 1500 gram weegt.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media