Moeder natuur weet ons steeds weer te verbazen met de ongelooflijke variëteit aan fauna en flora, en er worden nog steeds nieuwe dier -en plantensoorten ontdekt. De grootsheid van de natuur uit zich in alles wat we op aarde kunnen vinden, van de hoogste bomen tot de kleinste insecten. Om de enorme omvang van het dierenrijk te kunnen vatten is het dan ook de moeite waard om een woordje uitleg te geven over de grootste dieren die er bestaan. Alle dieren in de top 10 zijn walvissen. Ben je geïnteresseerd in dieren die rondlopen, kijk dan ook naar onze top 10 van grootste landdieren.

10. De Grijze Walvis

grijze-walvis
grijze-walvis-2
José Eugenio Gómez Rodríguez/wikicommons

De grijze walvis – ook wel Eschrichtius robustus genaamd – is een baleinwalvis en behoort tot de familie van de Eschrichtiidae. Het dier kan tot 13 of 15 meter lang worden met een gewicht tussen 14 en 35 ton en daarbij bereikt het een hoge leeftijd van wel 50 tot 60 jaar. Onder walvisjagers wordt de grijze walvis ook wel duivelsvis genoemd omdat het vangen ervan namelijk heel wat moeite vraagt. In feite kan deze soort nog eens onderverdeeld worden in twee soorten: een kleine die tussen Rusland en Korea vertoeft, en een grotere die aan de kust van Alaska en Neder-californië huist.

9. De Noordse vinvis

noordse-vinvis

Net zoals de grijze walvis behoort de Noordse vinvis of Balaenoptera borealis tot de balein walvissen. Hij is vooral te vinden in diepe wateren, ver van de kust, en vermijd de uiterst noordelijke of tropische gebieden. Deze kolos kan tot 20 meter lang worden en een gewicht bereiken van wel 31 ton, maar ondanks zijn extreme gewicht kan het gemakkelijk snelheden halen tot 50 kilometer per uur over een korte afstanden.

8. De Bultrug

bultrug
bultrug2
bultrug3
Whit Welles /wikicommons

De bultrug wordt ook wel langarmwalvis of Megaptera Novaeangliae genoemd en behoort eveneens tot de balein walvissen. Hij onderscheidt zich van andere vinvissen dankzij zijn enorme vinnen, gedrongen postuur en bobbels aan de kaak. Bultruggen zijn dan wel ietsje korter van lengte, namelijk tussen 12 en 16 meter, maar halen niettemin een maximaal gewicht van zo’n 25 à 30 ton. Ze zijn vooral bekend voor hun unieke gezangen en ware dansoptredens die ze aan de oppervlakte vertonen waarbij ze met hun enorme vinnen op het water slaan. De bultrug was vroeger een bedreigde soort, maar sinds de jacht sinds 1966 verboden is neemt hun aantal weer geleidelijk aan toe.

7.De Potvis

potvis
potvis2
Gabriel Barathieu/flickr

De potvis, of physeter macrocephalus, behoort tot de potvissenfamilie (Physeteridae) en is de grote soort van de tandwalvissen. Potvissen jagen op dieptes van wel 3000 meter en eten dagelijks tot 3% van hun lichaamsgewicht. Het dier haalt een lengte tot 11 meter voor vrouwtjes en 18 meter voor mannetjes, maar het lichaamsgewicht kan een verrassende 50 ton bedragen. De kop heeft een bijzondere vorm door het zogenaamde spermaceti-orgaan, of walschot, dat er op zit: dit orgaan helpt het dier namelijk om te duiken en te stijgen door de walvis als het ware van volume toe doen veranderen.

6. De Noordkaper

noordkaper
noordkaper2
Moira Brown/New England Aquarium

De Eubalaena glacialis of Noordkaper komt voor in de Atlantische Oceaan en is voornamelijk zwart van kleur. Mannetjes worden tussen 15 en 16,5 meter lang en vrouwtjes worden over het algemeen nog iets langer, tussen 15,5 en 18,5 meter. Het gewicht van deze soort kan oplopen tot 90 ton, en er is zelfs al een exemplaar gevonden met een gewicht van een verbazende 117 ton. Eigenaardig is dat de kop van het dier bezet wordt door zeepokken waardoor het een gele, oranje of roze kleur krijgt.

5. De Groenlandse Walvis

groenlandse-walvis
groenlandse-walvis-2
Bering Land Bridge National Preserve/flickr

De Groenlandse walvis wordt ook de Balaena Mysticus genoemd en bevolkt vooral de wateren aan de Noordpool, dicht bij het land aan het pakijs. Waarschijnlijk de meest unieke eigenschap van deze walvis is dat hij een leeftijd van wel 200 jaar kan halen. Daarbij wordt het dier tot zo’n 20 meter lang en heeft het een opening bovenop het voorhoofd, dat als een afsluitbaar blaasgat fungeert. Gemiddeld wordt deze walvis 54 ton, maar er zijn exemplaren van 120 ton bekend.

4. De Gewone Vinvis

gewone-vinvis2
gewone-vinvis
Cephas/wikicommons

De Gewone Vinvis of Balaenoptera Physalus behoort eveneens tot de balein walvissen, is met zijn 27 meter de tweede grootste walvisachtige ter wereld – enkel de Blauwe Vinvis is groter – en daarbij tevens één van de snelste zoogdieren. De gewone vinvis komt eigenlijk in alle wereldzeeën voor, maar in Europa is hij vooral in de Middellandse Zee en de Golf van Biskaje te vinden. Deze soort is opvallend door zijn diep, hard gebrul en neuriënde geluiden die van honderden kilometers ver hoorbaar zijn. Ondanks zijn lengte staat deze walvis dus op plaats 4 omdat er twee ‘kapers’ zijn die dikker zijn. Gemiddeld wordt de gewone vinvis 57 ton en maximaal 120 ton.

3. De Zuidkaper

zuidkaper
zuidkaper2
zuidkaper3
Gregory “Slobirdr” Smith/flickr

Deze walvis wordt ook wel Australische Walvis of Eubalaena Australis genoemd en komt vooral voor in het Zuidelijk halfrond, waar het water gematigd tot koel is. Deze walvis wordt minstens 14 meter lang (de vrouwtjes zijn over het algemeen nog iets langer) en hhebben een gemiddeld gewicht van wel 58 ton. De zuidkaper is een solitaire walvis – hoewel volwassen dieren vaak groepen vormen – en leeft voornamelijk van krill en plankton.

2. De Grote Oceaannoordkaper

grote-oceaannoordkaper
grote-oceaannoordkaper2

Op de tweede plaats bevindt zich de Grote Oceaannoordkaper of Eubalaena Japonica, die voorkomt in de Stille Oceaan in de gematigde en subtropische streken. Deze gigant wordt tot wel 16 meter lang, bereikt een topgewicht van zo’n 120 ton en daarbij vertoont hij veel gelijkenissen met de Noord -en Zuidkaper (bijvoorbeeld de pokken die op de kop vertoeven en het ontbreken van een rugvin). He gemiddelde ligt rond de 60 ton. De soort is echter zeldzaam en over het gedrag is dan ook niet veel gekend.

1. De Blauwe Vinvis

blauwe-vinvis
blauwe-vinvis2
Kurzon/wikicommons

De Blauwe Vinvis of Balaenoptera Musculus is met zijn gemiddelde lengte van 25 meter en een gewicht tot wel 170 ton het grootste dier ter wereld: de tong van is ter vergelijking net zo groot als een olifant. De piemel van de mannetjes is 3 meter en de ballen wegen per stuk zo’n 70 kg, en elke ejaculatie bevat ongeveer 20 liter aan sperma! Het dier dankt zijn naam aan de opvallende blauwe kleur van het lichaam – behalve de buik, die eerder witachtig is. De soort komt voor in alle Wereldzeeën en heeft nagenoeg geen natuurlijke vijanden: daar hij is immers te groot voor. Hoewel de jacht op deze dieren sinds 1966 verboden is zijn er wereldwijd nog maar zo’n 25.000 exemplaren over; de vinvis was initieel echter nooit populair in de walvisjacht, want ook daar was hij te groot voor.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media