Dinosaurussen spreken bij vrijwel iedereen tot de verbeelding. Voor een deel door films als Jurassic Parc, maar ook vanwege het bijna mythische imago die deze reusachtige reptielen inmiddels hebben verkregen. Dino`s zijn groot, sterk, luidruchtig en altijd op zoek naar een zwakke prooi om te verscheuren. Toch waren de T-rex en andere vleesetende dino`s zeker niet de grootste en meest imposante dinosauriërs die ooit hebben geleefd. Die titel is voornamelijk weggelegd voor de enorm grote plantenetende dino`s. Net zoals olifanten dat nu doen, waren ze door hun enorme gewicht en grootte vrijwel onaantastbaar voor roofdieren. In dit overzicht de vijf allergrootste die ooit over de Aarde hebben rond gelopen.

5. De Futalognkosaurus

Futalognkosaurus
Nobu Tamura (http://spinops.blogspot.com)

Deze joekel bestaat ironisch genoeg pas sinds 2007, toen hij werd benoemd en beschreven in een wetenschappelijk rapport. En dat terwijl deze dinosoort zo`n 87 miljoen jaar geleden bestonden. Dit komt omdat ze in 2000 per ongeluk werden ontdekt in een groeve in Argentinië. Samen met nog heel veel andere botten van dinosauriërs werd daar een groot gedeelte van een reusachtig skelet ontdekt. Aangezien het een nieuwe soort betrof kreeg deze de naam Futalognkosaurus. Deze naam betekend zoiets als `Reusachtig Opperhoofd`. Die titel is ook wel terecht als je tussen de 28 en 34 meter lang bent en tussen de 50.000 en 75.000 kilo weegt.

4. De Sauroposeidon

Sauroposeidon
Levi bernardo/wikicommons

Ook deze reus is niet te missen tijdens een wandeling door een bos uit het Vroege Krijt, een periode zo`n 110 miljoen jaar geleden. De soort werd ontdekt in 1994 door een Amerikaanse hondentrainer op het gevangenisterrein waar hij werkte. In 2000 werd er werk gemaakt van de fossielen die waren opgegraven en kreeg de Sauroposeidon zijn naam. Hij is vernoemd naar de Griekse God Poseidon. Het gewicht en vooral de lengte van deze dino zijn nauwelijks voor te stellen. Naar schatting was hij 28 tot 34 meter lang en woog hij tussen de 50 en 60 ton. Vergeet verder de Giraffe als je het hebt over een lange nek. Die van de Sauroposeidon verbreekt alle records met een neklengte van 11 tot 12 meter. Daarmee haalde hij een hoogte van 17 meter. Net zo hoog als een flatgebouw van 6 verdiepingen.

3. De Supersaurus

Supersaurus
Supersaurus2

Met zo`n naam moet je wel heel indrukwekkend zijn. Dat is de Supersaurus zonder meer. Deze plantenetende superkolos leefde tijdens de late Jura, ongeveer 150 miljoen jaar geleden. Hij kenmerkt zich vooral door zijn enorme lengte van 34 meter. Die komt vooral door zijn enorm lange staart en enorm lange nek. Wat gewicht betreft is hij iets minder `super` dan zijn collega saurussen. De Supersaurus woog `slechts` zo`n 40 ton.

2. De Argentinosaurus

Argentinosaurus
Nobu Tamura (http://spinops.blogspot.com)
Argentinosaurus2
Eva K./wikicommons

Zoals de naam al zegt komt deze dino uit Argentinië. De Argentinosaurus leefde ca. 95 miljoen jaar geleden en was ook een planteneter. Helaas zijn er nooit meer dan fragmentarische fossielen gevonden, waardoor het lastig is om een goede schatting te maken van zijn lengte en gewicht. De restanten werden gevonden op een Argentijnse boerderij en zijn inmiddels opgenomen in een volledige replica die een museum opsieren in het mini plaatsje Neuquén in Argentinië. Met een lengte van 30 tot 36 meter en een gewicht van maar liefst 80 tot 100 ton haalt hij zonder meer de tweede plek op deze lijst.

1. De Amphicoelias

Amphicoelias

Dit enorme dier is met de eerste vermelding in deze lijst niet alleen de grootste dinosauriër aller tijden, maar daarmee waarschijnlijk ook gelijk het grootste landdier dat ooit heeft geleefd. Toch kleeft er wel een bijzonder verhaal aan dit dier. Van de Amphicoelias zijn alleen een schaambot en een dijbeen opgegraven in 1877. Archeoloog Cope pakte de botten in en verstuurde ze met de post naar naar New York. Hoe het kan weet niemand (de botten waren namelijk enorm groot), maar het pakket raakte onderweg kwijt en is vervolgens nooit meer door iemand gezien. Wat overbleef zijn de schetsen en tekeningen van Cope. Die wijzen op een lengte van 40 tot 60 en een monsterlijk gewicht dat tussen de 100 en 120 duizend kilo ligt. Ter vergelijking. Dat zijn ongeveer 200 Afrikaanse olifanten bij elkaar. Met recht dus de allergrootste dinosauriër aller tijden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media