Kamelen zijn de schepen van de woestijn. Die bijnaam hebben ze niet zomaar gekregen. Je zult namelijk niet de eerste zijn die zeeziek wordt van een ritje op een kameel. In het Midden-Oosten zijn kamelen ongeveer vergelijkbaar als paarden en koeien hier. Maar dan met het verschil dat ze op unieke wijze zijn aangepast aan het droge en ruige klimaat van de woestijn. De onderstaande tien bijzondere feiten over kamelen zullen je ongetwijfeld helpen om het `schip van de woestijn` een stuk beter te begrijpen.

12. Eén of twee bulten?

Jjron/wikicommons

De grote kameelachtige hoefdieren is een geslacht dat bestaat uit twee soorten, de kameel en de dromedaris. Beide soorten leven in de drogere streken van Noord-Afrika, de Hoorn van Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De soorten kunnen met elkaar kruisen. Een kruising tussen een dromedaris en een kameel (hybridekameel) is groter dan beide dieren en heeft één zeer grote bult. Kamelen zijn bekend om hun bulten. De kameel heeft er twee, de dromedaris één.

11. De bulten bevatten vet, geen water


J. Patrick Fischer/wikicommons

Misschien wel het grootste misverstand over kamelen is de inhoud van die één of twee bulten op hun rug. Wat zit daar nou eigenlijk in? Nou, in ieder geval geen water. Daar hebben kamelen weer andere foefjes voor, maar dat komt zo. Hun bulten zijn in wezen opslagplaatsen voor vet. Een reserve waarmee ze vooruit kunnen als ze een tijd geen eten kunnen vinden. Iets wat regelmatig voor kan komen in de woestijn. Op het moment dat ze een tijd niets kunnen vinden zal de bult steeds leger raken, totdat hij gaat hangen.

10. Kamelen hebben een draagtijd van 14 maanden

kamelen

Met een beetje pech, heeft de kamelenmoeder niet alleen twee grote bulten op haar rug, maar ook nog een enorme bult in haar buik. De kleine kameel groeit maar liefst 14 maanden in de buik van de moeder, voordat ze ter wereld komen. Andere kameelachtigen, zoals lama’s, hebben ook een lange zwangerschap van gemiddeld 330 dagen.

9. Kamelen hebben vrijwel de best functionerende nieren van alle dieren.


warsame90/flickr

Ja, dan dat water. Als het niet in de bulten zit, hoe zorgen ze dan dat ze zo lang kunnen overleven onder water? Dat komt onder meer door hun nieren. Zoals je misschien weet zijn de nieren het orgaan dat jouw urine aanmaakt. Dat doet het door de voedingsstoffen te scheiden van de afvalstoffen en het resultaat, nou ja, dat plas je uit. Bij een kameel werkt dit op zo`n manier dat hij nauwelijks vocht gebruikt bij het produceren van zijn plas. Het resultaat is een soort van siroop. Daarnaast is een kameel ook in staat om zout water te drinken. De nieren van de kameel stoppen dit zout weer in zijn plas, zodat het er weer uit gaat. Om jaloers op te worden.

8. Kamelen hebben afwijkende rode bloedcellen


Dario Menasce/wikicommons

Mensen hebben ronde rode bloedcellen, maar die van een kameel zijn ovaal. Waarom is dit belangrijk? Bloed bestaat voor een groot gedeelte uit vocht en verder uit rode en witte bloedcellen. Die vervoeren de zuurstof door je lichaam. Omdat de rode bloedcellen van een kameel ovaal zijn werken ze ook nog als er heel weinig vocht in het bloed zit. Zo kunnen ze veel langer zonder water dan mensen. Daarnaast kunnen deze bloedcellen ook nog eens veel verder uitzetten en dus meer vocht opnemen. Tot wel 270 procent van hun omvang. Niet gek als je bedenkt dat een kameel maar liefst honderd liter water kan drinken in slechts tien minuten.

7. Kamelenairco


Mostafameraji/wikicommons

Dan weer even terug naar de befaamde bulten. Die zorgen direct en indirect ook voor verkoeling. Normaal gesproken is het vet namelijk als een soort van laag over je lichaam verspreid. Bij een kameel niet. Alles zit tenslotte in de bulten. Hij kan daardoor veel makkelijker afkoelen dan mensen. Daarnaast beschermen de bulten ook direct tegen de brandende zon.

6. Kamelenmelk is de melksoort die het dichts bij mensenmelk komt


Garrondo/wikicommons

Wist je dat kamelenmelk in veel delen van de wereld door mensen wordt gedronken? Dat is niet voor niets. Het is namelijk een stuk gezonder dan melk van een koe. Zo zit er wel tien keer zoveel ijzer in de melk van een kameel. En wel drie keer zoveel vitamine C. Ook bevat kamelenmelk heel weinig lactose. Voor sommige mensen, die allergisch zijn voor lactose, is dit heel belangrijk. Zo kunnen ze toch melk drinken.

5. Kamelen kunnen heel groot en zwaar worden


Alistair Fernandez/wikicommons

Kamelen zijn onderverdeeld in meerdere soorten. Sommigen daarvan kunnen heel groot en zwaar worden. De gemiddelde kameel is ongeveer twee meter hoog als hij staat. Net iets langer dan een gemiddelde man. Sommige kamelensoorten kunnen echter wel drie meter worden en duizend kilo wegen. Dat is net zoveel als een personenauto.

4. In veel landen worden kamelenraces gehouden


Toby Hudson/wikicommons

In landen als Egypte, Saoedi-Arabië en Bahrein worden met grote regelmaat kamelenraces georganiseerd. Dat klinkt misschien gek, maar kamelen kunnen heel hard rennen. Op volle snelheid kunnen ze tot wel 65 kilometer per uur halen. Niet voor niets dus dat kamelenraces heel populair zijn. Toch is er ook kritiek op. In veel landen worden of werden kinderen ingezet als rijder van de kamelen, omdat ze zo licht zijn. Inmiddels is dat op veel plaatsen verboden en worden er zelfs robots ingezet om de kamelen te besturen.

3. Kamelen hebben een derde ooglid


0x010C/wikicommons

Wacht even hoor, een derde ooglid? Wij hebben er toch maar één. Twee oogleden zijn al speciaal, maar een derde is helemaal bijzonder. Dat komt eigenlijk nooit voor bij zoogdieren. Het is ook nog eens een heel bijzonder ooglid omdat hij niet van boven naar beneden of andersom gaat. Nee, dit derde ooglid beweegt zijwaarts, zoals een ruitenwisser van een auto. Op die manier kan de kameel heel makkelijk al het zand wegvegen dat bij zijn oog zit.

2. Kamelen kunnen hun neusgaten sluiten


Irene2005/flickr

Voor kamelen is het heel belangrijk om zand buiten te sluiten. Één van hun tactieken is het sluiten van hun neusgaten. Toegegeven, dat maakt het ademen er niet makkelijker op, maar het zorgt er wel voor dat ze het zand buiten houden en niet per ongeluk inademen.

1. Kamelen zijn herkauwers, net zoals koeien


Аркадий Зарубин/wikicommons

Net zoals bij koeien herkauwen kamelen hun eten. Eerst schrokken ze het in één keer naar binnen. hun maag maakt er dan een soort van pap van die vervolgens weer in hun mond terecht komt. Daar herkauwen ze het dan, zodat alle voedingsstoffen vrijkomen. Daarna slikken ze het spul weer naar binnen. Niet de meest smakelijke manier dus, maar het werkt wel.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media