Wanneer je denkt aan de meest dodelijke dieren, denk je misschien aan een bloeddorstige leeuw of haai. Roofdieren zijn inderdaad gevaarlijk, maar sommige levensgevaarlijke dieren had je misschien niet in dit rijtje verwacht. Benieuwd geworden? Dit zijn de 15 dodelijkste dieren ter wereld.

15. Haaien (6 doden per jaar)

witte haai gevaarlijk
Fallows C, Gallagher AJ, Hammerschlag N (2013)

Het feit dat de film Jaws bestaat zegt natuurlijk al genoeg. Veel mensen zijn als de dood voor een aanval van een haai. Dat is niet helemaal terecht, want met een gemiddelde van maar 6 doden per jaar is de kans dat je door een haai wordt aangevallen ontzettend klein. je hoeft dus niet bang te zijn voor die grote haaien!

14. Wolven (10 doden per jaar)

Ondanks dat wolven in Europa en Noord-Amerika leven, vallen er hier vrijwel nooit dodelijke slachtoffers. Opvallend genoeg worden er in India veel mensen aangevallen door wolven, waardoor het gemiddelde van 10 doden per jaar wordt gehaald.

13. Leeuwen (22 doden per jaar)


A.Savin/wikicommons

Wanneer het gaat om de meest bekende dodelijke roofdieren staat de leeuw voor veel mensen wel op nummer 1. Toch haalt dit dier maar de dertiende plaats op deze lijst. Vooral Tanzania blijkt een van de gevaarlijkste landen te zijn op het gebied van leeuwen, want hier vallen de meeste slachtoffers per jaar.

12. Olifanten (500 doden per jaar)

savanne-olifant

Olifanten zijn van nature geen jagers, maar door hun gigantische omvang kunnen ze snel slachtoffers maken wanneer ze op de vlucht zijn of zichzelf willen verdedigen. Vooral door de grote jacht op olifanten komen mensen regelmatig in gevaar, maar ook kwetsbare dorpen in Afrika kunnen vertrapt worden door deze grote dieren.

11. Nijlpaarden (500 doden per jaar)

nijlpaard2
Kabacchi/flickr

Het zal je misschien verbazen, maar Nijlpaarden horen tot de gevaarlijkste dieren van Afrika. Met hun grote tanden zijn ze niet bang voor mensen, en gooien ze regelmatig boten in de Afrikaanse rivieren omdat hun rust verstoord wordt.

10. Lintwormen (700 doden per jaar)

Zo zie je maar: niet ieder dodelijk dier is even groot en indrukwekkend. Deze kleine parasieten leven in het lichaam van mensen en kunnen nare infecties veroorzaken. Cysticercose is een van deze infecties waar jaarlijks 700 mensen aan overlijden.

9. Krokodillen (100 doden per jaar)

zeekrokodil

Tegenwoordig hebben de krokodillen de nijlpaarden ingehaald op dit lijstje, waardoor ze nu de dodelijkste dieren in Afrika zijn. Deze gevaarlijke beesten wachten stiekem in het water tot er een nietsvermoedend slachtoffer voorbij komt zwemmen of varen. Aan de kaken van een krokodil ontsnap je helaas niet snel.

8. Spoelwormen (4500 doden per jaar)

Weer is het een parasiet die zorgt voor veel doden per jaar. De spoelworm komt vooral voor in landen waar over het algemeen een slechte hygiëne is, want de eitjes worden vaak ingeslikt doordat mensen vieze handen vol aarde hebben.

7. Tseetseevliegen (10.000 doden per jaar)

Deze dodelijke vliegen komen voor in Afrika en dragen een dodelijke parasiet met zich mee. Gelukkig neemt het aantal slachtoffers per jaar af, maar alsnog is dit kleine insect verantwoordelijk voor tienduizend doden per jaar.

6. Roofwantsen (12.000 doden per jaar)


L. Shyamal /wikicommons

Hij wordt ook wel het moordinsect genoemd, want de beet van de roofwants is voor veel mensen dodelijk. Wanneer hij mensen in hun gezicht bijt draagt hij een parasiet over die weer zorgt voor infecties in het lichaam.

5. Zoetwaterslakken (20.000 doden per jaar)


Flickr/anemoneprojectors

Je zou zeggen dat er niets zo onschuldig is als een slak, maar dat is dus niet helemaal waar. Zoetwaterslakken vallen mensen niet direct aan, maar dragen parasieten op zich die in het water terecht komen. Wie dit water drinkt kan erg ziek worden en er zelfs aan overlijden.

4. Honden (35.000 doden per jaar)

Voor veel mensen zijn ze hun beste vriend, maar honden kunnen ook heel wat schade aanrichten. Het gaat vaak niet om een agressieve hond die een mens doodt, maar een dier dat hondsdolheid met zich meedraagt. Dit virus kan namelijk dodelijk zijn. In Nederland worden de meeste honden hier gelukkig tegen ingeënt.

3. Slangen (100.000 doden per jaar)

inland taipan
XLerate /wikicommons

Voor veel slangenbeten is er een tegengif ontwikkeld, maar helaas is dit niet altijd beschikbaar. Vooral in arme gebieden die erg afgelegen zijn kan een slangenbeet bijna zeker de dood betekenen.

2. Mensen (437.000 doden per jaar)

Ja, ook mensen zijn dieren. En blijkbaar een van de gevaarlijkste soorten die er bestaan. Met honderdduizenden moorden per jaar (of dit nu in een oorlog is of niet) zijn we bijna onze allergrootste vijand.

1. Muggen (750.000 doden per jaar)

Het is inmiddels wel bekend dat muggen aardig wat vervelende ziektes met zich mee kunnen dragen. Malaria is al goed voor de helft van alle doden die jaarlijks vallen door een muggenbeet. Knokkelkoorts is ook een groot probleem dat deze kleine beestjes veroorzaken. Dat maakt de mug het dodelijkste dier van allemaal.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media