Wie begint er niet te huiveren als hij aan de blockbuster Jaws denkt vooraleer hij de zee wil induiken? Haaien mogen dan niet meteen bekendstaan als menseneters en vaak zijn ze onschadelijk, maar toch heeft de film van Steven Spielberg ons bepaalde angsten ingeboezemd. Maar wat als je oog in oog zou komen te staan met de tien grootste haaien ter wereld?

We noemen de maximale lengtes, het gemiddelde ligt lager.

10. Tijgerhaai – 5 meter

Tijgerhaai
Tijgerhaai
Albert kok & Pterantula/wikicommons

Deze haaiensoort dankt zijn naam aan het strepenpatroon die op zijn rug voorkomt. De tijgerhaai wordt tot 5 meter lang en komt vooral voor in tropische en subtropische oceanen. Heel uitzonderlijk zou deze haai wel eens worden tegengekomen in de Middellandse Zee of Noordzee. Hoewel de meeste haaien vredelievend zijn, is deze haaiensoort een alleseter, en dus ook een van de weinige soorten die gevaarlijk is voor de mens.

9. Reuzenbekhaai – 5.5 meter

Reuzenbekhaai
Reuzenbekhaai
FLMNH Ichtyology/wikicommons

Dit is een van de vreemdste haaiensoorten die ooit is ontdekt. De reuzenbekhaai kenmerkt zich door een enorm grote bek met heel veel kleine tandjes. Hij kan tot 790 kilogram wegen en voedt zich door het eten van plankton en kleine diertjes. De meeste van deze diertjes worden naar binnen gelokt omdat het binnenste van zijn bek licht geeft.

8. Koboldhaai – 5.5 meter


Dianne Bray / Museum Victoria

De koboldhaai is een haaiensoort die in de diepe regionen van de oceaan leeft en waar dus weinig van bekend is. Daarnaast is het ook nog eens een erg zeldzame soort. Hij jaagt op zijn prooien door gebruik te maken van elektrische velden. De koboldhaai leeft op verschillende plaatsen waaronder Noord-Atlantische Oceaan, Zuid-Afrika, en Zuid-Amerika.

7. Voshaai – 4.8 meter

Voshaai

De voshaai behoort tot de langste haaiensoorten ter wereld maar dat heeft het vooral te danken aan zijn staart. Bijna de helft van zijn lengte bestaat uit het verlengde van de bovenste staartvin. Hierdoor is hij bijna zes meter lang. De staart wordt gebruikt om grote scholen vis bijeen te jagen, waardoor hij makkelijk makreel, tonijn en haring op zijn menu heeft staan.

6. Grote hamerhaai – 6 meter

 Grote hamerhaai
Albert kok/wikicommons

Deze haai is de grootste in de soort van de hamerhaaien. Hij komt voornamelijk voor in de Grote, Atlantische en Indische Oceaan. Hij kan een maximale lengte bereiken van zes meter en is makkelijk te herkennen aan zijn ‘hamer’. Deze gebruikt hij om bijvoorbeeld stekelroggen vast te drukken op de zandbodem. Hij leeft voornamelijk van roggen en kleine beenvissen. Uitzonderlijk zou hij ook een andere haai aanvallen.

5. Groenlandse haai – 6 meter

De Groenlandse haai kent een lengte van 7,3 meter en leeft in de diepe gedeeltes van de Noordzee en de Atlantische oceaan. Toch is is hij langs onze kust erg zeldzaam. De haai is giftig om te eten maar in IJsland wordt van zijn huid een delicatesse gemaakt (kæstur hákarl ).

4. Pacifische sluimerhaai – 6 meter

De Pacifische sluimerhaai komt voornamelijk voor in de poolgebieden en kan tot 4,4 meter lang worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze haaiensoort zich zou voeden met reuzeninktvissen. Dit zou mogelijk zijn door de reuzenkraak die aanwezig is in de maag van de haai.

3. Witte haai – 6.5 meter

witte haai
Pterantula/wikicommons
witte haai gevaarlijk
Fallows C, Gallagher AJ, Hammerschlag N (2013)

Als onze angst voor haaien opwelt, dan is dit vooral te danken aan deze haaiensoort. De witte haai is de grootste roofvis ter wereld en staat in heel wat voedselketens bovenaan. De witte haai wordt gemiddeld zo’n 4 tot 5 meter lang en kan 680 tot 1100 kilo zwaar worden. Ondanks het al indrukwekkende formaat wordt vaak nog overdreven over de grootte van dit dier. De witte haai komt voor in de meeste koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen. In Europa komt hij enkel voor bij de Middellandse Zee. Helaas staat deze diersoort op de lijst met kwetsbare diersoorten en is hij dus erg zeldzaam geworden.

2. Reuzenhaai – 12 meter

Reuzenhaai

Met een dergelijke naam hoeven we je niet te vertellen dat dit een grote haai is. Ooit is een exemplaar van 12 meter gevangen maar over het algemeen wordt hij niet groter dan zes tot acht meter. De reuzenhaai komt voor in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat, waaronder de Noordzee. Toch is hij slechts sporadisch te zien aan onze eigen kust. Hij is echter een planktoneter en dus ongevaarlijk voor de mens. Net als veel andere haaiensoorten staat hij door de overbevissing op de lijst met bedreigde diersoorten.

1. Walvishaai – 12.5 meter

Walvishaai grootste haai ter wereld
Walvishaai

De walvishaai is als grootste haaiensoort een van de meest indrukwekkende wezens in de onderwaterwereld. Gemiddeld meet hij zo’n acht meter maar er zijn exemplaren gevonden die wel twaalf meter lang waren. De haai heeft een brede, platte kop waarbij de bek vooraan zit en niet onderaan zoals bij heel wat andere soorten. Walvishaaien leven in de open oceaan tussen 30-40 graden noorderbreedte en 30-40 zuiderbreedte. Deze haaiensoort is relatief ongevaarlijk en op veel toeristische plaatsen kan je ook met deze haai zwemmen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media