het is een onderwerp waar we niet dagelijks over praten (behalve als je kleuter bent), maar het is een universeel verschijnsel waar geen enkel dier aan ontkomt. Sommige dieren hebben echter wel héél bijzondere poep gewoontes. Dus trek je neus maar dicht en maak je klaar voor een reis door de wondere wereld van dierlijke uitwerpselen.

Wombat: enige dier met vierkante poep

vierkante poep

Wombats, schattige buideldieren uit Australië, hebben een fascinerende manier om hun territorium te markeren: ze produceren kubusvormige uitwerpselen! Door de bijzondere vorm blijven de uitwerpselen op hun plek en rollen ze niet weg, waardoor de boodschap aan andere wombats duidelijk blijft. Wombats zijn de enige dieren ter wereld die deze geometrische prestatie leveren. Dus als je ooit in Australië bent en je stuit op een kubusvormige drol, dan weet je wie de dader is!

Pinguïns schieten met poep

Wist je dat pinguïns hun territorium markeren met hun uitwerpselen? Ze hebben een speciale techniek ontwikkeld om hun poep op grote afstand te schieten, tot wel een halve meter ver. Dat is niet alleen een handige manier om hun territorium af te bakenen, maar ook om hun nesten schoon te houden. Helaas hebben ze geen talent voor richting, dus pas op als je ooit een bezoekje brengt aan een pinguïnkolonie dat je niet in de vuurlinie terechtkomt!

Zeevogels zijn de ware poepschiet kampioenen

zeemeeuw poep

Als je denkt dat pinguïns al indrukwekkend zijn met hun poepschieten, dan heb je nog nooit zeevogels als meeuwen en albatrossen zien poepen. Deze gevederde vrienden hebben een nogal onsmakelijke manier om hun vijanden op afstand te houden: ze besproeien ze met een lading vogelpoep! Ze kunnen dit “projectiel” tot wel twee meter ver schieten. Dus als je de volgende keer op het strand bent en je ziet een groepje meeuwen, houd dan voldoende afstand. Je weet maar nooit wanneer ze besluiten om hun wapens in te zetten.

Luiaard poepen maar één keer per week

luiaard op de grond

De luiaard beschikt over een gespecialiseerde maag uit meerdere delen, speciaal om taaie bladeren te verteren. Het gewicht van de maaginhoud kan wel één derde van zijn lichaamsgewicht bedragen. Omdat het verteringsproces zo traag gaat, moet de luiaard ook niet zo vaak poepen en plassen. Gemiddeld ontlast hij zich één keer per week. Dat is voor hem dan ook de enige reden om uit zijn boom naar beneden te klauteren. Dit is dan ook gelijk het gevaarlijkste uitstapje van de week, zo langzaam ben je natuurlijk een makkelijke prooi.

Capibara heeft twee soorten poep

Capibara 2

Capibara’s zijn een van de weinige dieren op aarde die de eigenaardige eigenschap hebben om twee verschillende soorten poep te produceren. De ene is de typische poep die je zou verwachten. Het is zwart of bruin, zeer hard en zonder enige voedingswaarde. De tweede poep is groen, zacht en boordevol voedingsstoffen. Dit zijn voedingsstoffen die andere capibara’s later kunnen opeten wanneer ze honger hebben. Op deze manier halen capibara’s zoveel mogelijk voedingstoffen uit hun eten. Als ze iets eten en niet alle voedingsstoffen nodig hebben, poepen ze het gewoon uit zodat anderen er later van kunnen genieten.

Gieren poepen op hun poten

Net als hun kale koppen kunnen hun onbevederde poten en voeten ook helpen om gieren van overtollige lichaamswarmte te ontdoen. Om dat proces te ondersteunen, zullen sommige soorten letterlijk op hun poten poepen en de stroperige vloeistof laten verdampen, waardoor hun huid afkoelt. De uitwerpselen dienen nog een ander doel: Dankzij hun dieet is de poep van gieren zeer zuur en werkt het als een ontsmettingsmiddel voor hun poten, waardoor schadelijke bacteriën worden gedood die ze opdoen terwijl ze rond dierlijke karkassen huppen.

Gevlekte Hyena heeft witte poep

Hyena poep

De uitwerpselen van de gevlekte hyena zijn wit, wat bij zoogdieren zelden voorkomt. Hyena’s zijn zeer bedreven in het kraken van botten. Hun krachtige spieren, robuuste kaak en enorme tanden zorgen ervoor dat ze gemakkelijk de botten van hun prooi kunnen verteren. Veel botten betekenen veel calcium, en wanneer het calcium wordt uitgescheiden, geeft het de uitwerpselen van hyena’s hun witte kleur.

Neushoorns poepen veel

neushoorn poepen

Een groot dier laat natuurlijk grote drollen achter. Dat is niet anders bij een neushoorn. Deze dieren kunnen per dag meer dan 20 kilo poep produceren. Iedere neushoorn produceert poep met een unieke geur. Dat komt goed van pas, want ze gebruiken hun drollen om hun territorium mee af te bakenen. Ze verdelen de drollen over twintig tot dertig stapels om zo andere neushoorns op afstand te houden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media