Water is essentieel voor vrijwel al het leven op aarde, maar in de meest dorre uithoeken van onze planeet hebben sommige dieren ongelooflijke aanpassingen ontwikkeld om te overleven met minimale of zelfs helemaal geen toegang tot vrij drinkwater. Ze halen vocht uit hun voedsel, minimaliseren waterverlies via urine en ontlasting, of hebben unieke fysiologische of gedragsmatige trucs.

Hier zijn 8 meesters in het overleven onder extreme droogte.

1. De kangoeroerat hoeft nooit te drinken

kangoeroerat

Dit kleine knaagdier, dat leeft in de woestijnen van Noord-Amerika, is een schoolvoorbeeld van aanpassing aan droogte. Het hoeft zijn hele leven geen druppel water te drinken. Al het benodigde vocht haalt het uit het metabolisme van de droge zaden die het eet (metabolisch water) en het kleine beetje vocht in de zaden zelf.

Extreem efficiënte nieren produceren zeer geconcentreerde urine, en de ontlasting is kurkdroog om maximaal water te behouden.

2. De kameel gebruikt water uiterst efficiënt

kameel

Kamelen (en dromedarissen) zijn iconen van de woestijn. Ze slaan geen water op in hun bulten (dat is vet voor energie), maar ze kunnen wel enorme hoeveelheden water drinken als het beschikbaar is (meer dan 100 liter in korte tijd). Vervolgens gaan ze er extreem zuinig mee om. Ze kunnen grote schommelingen in lichaamstemperatuur verdragen om zweten te beperken, produceren geconcentreerde urine en droge mest, en kunnen veel vocht uit hun uitgeademde lucht terugwinnen via hun neus.

3. De addax (woestijnantilope) haalt vocht uit planten

Deze ernstig bedreigde antilope leeft in de heetste delen van de Sahara en is een meester in het overleven zonder te drinken. De addax haalt vrijwel al het benodigde vocht uit de schaarse, droge grassen en bladeren die hij ’s nachts en in de vroege ochtend eet, wanneer het vochtgehalte het hoogst is. Ze hebben zeer efficiënte nieren en kunnen maandenlang overleven zonder direct toegang tot waterbronnen.

4. De bergduivel drinkt via zijn huid

bergduivel 3

Deze bizarre Australische hagedis (Moloch horridus) heeft een unieke manier om water te verzamelen. Zijn huid is bedekt met stekels en een netwerk van microscopisch kleine groefjes tussen de schubben. Dauw of regenwater dat op de huid landt, wordt via capillaire werking door deze groefjes automatisch naar de mondhoeken van de hagedis getransporteerd. Zo kan hij effectief ‘drinken’ via zijn hele lichaamsoppervlak, zelfs uit vochtig zand.

5. De woestijnkever (stenocara) is een mistvanger

Sommige soorten van het geslacht Stenocara, die leven in de extreem droge Namibwoestijn, hebben een ingenieuze methode om ochtendmist te oogsten. Ze klimmen voor zonsopgang op duintoppen, gaan met hun achterlijf omhoog staan (een soort ‘hoofdstand’) en laten de mistdruppels condenseren op speciale hydrofobe (waterafstotende) bultjes op hun hydrofiele (wateraantrekkende) dekschilden. De verzamelde druppels rollen vervolgens via groefjes naar hun mond.

6. Het beerdiertje (tardigrade) is bijna onverwoestbaar, en hebben dus ook bijna geen water nodig

beerdiertje

Beerdiertjes zijn microscopisch kleine extremofielen die bekend staan om hun ongelooflijke weerstand tegen extreme omstandigheden, inclusief totale uitdroging. Wanneer hun omgeving opdroogt, kunnen ze overgaan in een toestand van cryptobiose (‘verborgen leven’), waarbij ze hun lichaam intrekken tot een tonnetje (’tun’) en hun stofwisseling bijna volledig stilvalt (tot minder dan 0,01% van normaal). In deze staat kunnen ze jarenlang extreme droogte, temperaturen en zelfs vacuüm overleven.

7. De Afrikaanse longvis overleeft droogte in een cocon

Afrikaanse longvissen leven in wateren die periodiek kunnen opdrogen. Als dit gebeurt, graaft de vis zich in de modder, scheidt een slijmcocon af die uithardt en gaat in een soort zomerslaap (aestivatie), waarbij de stofwisseling sterk vertraagt. Hij blijft ademen via zijn long (een aangepaste zwemblaas) door een kleine opening in de cocon. Zo kan hij maanden, en soms zelfs meerdere jaren, de droogte overbruggen tot de regen terugkeert.

8. De Maskerduif draagt water in zijn veren

Maskerduif
Ikshan Ganpathi/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Deze duif leeft in de droge gebieden van zuidelijk Afrika. Hoewel volwassen vogels wel moeten drinken bij waterbronnen, liggen hun nesten vaak ver weg. Het mannetje heeft een unieke aanpassing: zijn borstveren hebben een speciale structuur die grote hoeveelheden water kan absorberen en vasthouden. Na het drinken vliegt hij terug naar het nest, soms tientallen kilometers ver, waar de kuikens het water uit zijn doorweekte veren kunnen ‘drinken’.

Van ingenieuze waterwinningstechnieken en extreme fysiologische efficiëntie tot het simpelweg ‘uitzetten’ van het leven; deze dieren demonstreren de ongelooflijke plasticiteit en vindingrijkheid van evolutie in het omgaan met een van de meest fundamentele uitdagingen voor leven op land: de beschikbaarheid van water. Ze zijn ware meesters van de droogte.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2025 groei.media