De grote huisspin (Tegenaria parietina) is de grootste spin die in Nederland voorkomt. Met zijn lange poten en snelle bewegingen kan hij voor sommige mensen best angstaanjagend zijn, maar deze spin is eigenlijk een fascinerend en ongevaarlijk dier. Hier zijn 11 interessante weetjes over Tegenaria parietina!

1. De grootste spin van Nederland

grootste spin nederland
Belgani/wikipedia/CC BY 3.0

Met een spanwijdte van wel 12 tot 14 centimeter is Tegenaria parietina de grootste inheemse spin in Nederland. Ondanks zijn indrukwekkende formaat is hij volkomen ongevaarlijk voor mensen.

2. Een meester in snelheid

Deze spinnen staan bekend om hun snelheid. Wanneer ze worden verstoord, kunnen ze razendsnel over muren en vloeren rennen. Dit helpt hen om roofdieren te ontwijken en snel hun prooi te bespringen.

3. Ze maken geen kleverige webben

In tegenstelling tot veel andere spinnen, zoals kruisspinnen, maakt Tegenaria parietina geen plakkerige webben. In plaats daarvan weeft hij een buisvormig web, waarin hij zich verstopt en wacht tot prooien dichtbij genoeg komen.

Large,Domestic,Spider,On,A,Web, ,Tegenaria,Domestica,,In

4. Geen gevaar voor mensen

Ondanks zijn grote formaat en indrukwekkende poten is Tegenaria parietina ongevaarlijk voor mensen. Hij bijt alleen als hij zich ernstig bedreigd voelt, en zelfs dan is de beet niet schadelijk.

5. Ze kunnen jarenlang leven

In vergelijking met veel andere spinnen, die vaak maar één of twee jaar oud worden, kan Tegenaria parietina tot wel 4 tot 7 jaar leven. De vrouwtjes kunnen nog langer overleven als ze een stabiele omgeving hebben.

6. Ze helpen bij het bestrijden van insecten

Tegenaria parietina is een nuttige spin die helpt bij het onder controle houden van insectenpopulaties. Ze jagen op vliegen, muggen en andere kleine beestjes, waardoor ze een natuurlijke vorm van ongediertebestrijding zijn.

7. Mannetjes zwerven op zoek naar een vrouwtje

Mannetjes verlaten hun web vaak om een vrouwtje te zoeken. Dit gebeurt vooral in de herfst, wat verklaart waarom mensen deze spinnen juist in die periode vaker binnenshuis zien.

8. Een indrukwekkend paringsritueel

Wanneer een mannetje een vrouwtje vindt, moet hij voorzichtig zijn. Hij voert een subtiele ‘dans’ uit om haar te laten weten dat hij een partner is en geen prooi. Als het vrouwtje zijn avances accepteert, kunnen ze samen een tijdje in hetzelfde web leven.

9. Ze zijn nauw verwant aan andere huisspinnen

Tegenaria parietina behoort tot dezelfde familie als andere bekende huisspinnen, zoals de gewone huisspin (Eratigena atrica). Toch is hij veel zeldzamer en wordt hij minder vaak waargenomen.

10. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa

Oorspronkelijk kwam deze spin vooral voor in Zuid-Europa en delen van Azië, maar door de handel en klimaatverandering heeft hij zich verder verspreid naar Noord-Europa, inclusief Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel Tegenaria parietina door zijn grootte en snelheid misschien angstaanjagend lijkt, is hij een nuttige en volkomen onschuldige bewoner van huizen en schuren. Deze spin helpt bij het bestrijden van insecten en speelt een belangrijke rol in het ecosysteem. Dus de volgende keer dat je er een tegenkomt, weet je dat hij eigenlijk een bondgenoot is in plaats van een vijand!

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2025 groei.media