Veel mensen vinden zeepaardjes de schattigste diertjes die je in de oceaan kunt vinden. Ze vallen natuurlijk ook ontzettend op dankzij hun unieke uiterlijk. Wil jij graag meer weten over deze bijzondere beestjes? Lees dan vooral verder, want hier vind je 10 leuke weetjes over zeepaardjes.

10. Zeepaardjes zijn vissen

Als je denkt aan een vis, dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan een zeepaardje. Dat is ook niet gek, want wetenschappers zijn er lang mee bezig geweest om te bepalen wat voor dieren zeepaardjes zijn. Ze ademen via hun kieuwen, hebben verschillende vinnen en hebben een zwemblaas. Daarom horen zeepaardjes officieel bij de vissen van de wereld. Sterker nog: ze horen bij de beenvisachtigen. Dit komt doordat ze een wervelkolom van bot hebben, wat niet bij alle vissen voorkomt.

9. Ze kunnen slecht zwemmen

Zeepaardjes leven in de oceaan, dus je zou zeggen dat ze prima kunnen zwemmen. Toch is dat niet helemaal waar. Deze kleine visjes kunnen zich ontzettend goed bewegen tussen al het koraal in de zee, maar ze zijn niet echt snel. Hierdoor vinden ze het geen enkel probleem om dagenlang op dezelfde plek te blijven. Dat doen ze door hun staart om een stukje koraal heen te binden. Zo blijven ze lekker drijven en kunnen ze tot rust komen.

8. Ze zijn overal ter wereld te vinden

Sommige vissen kunnen slechts in één deel van de wereld overleven. Dit komt doordat het water een bepaalde temperatuur of samenstelling nodig heeft. Voor zeepaardjes geldt dit niet, want deze beestjes kunnen werkelijk overal overleven. Ze hebben wel een voorkeur voor gebieden met veel planten of rotsen, want hier kunnen ze zich goed verstoppen en zichzelf vasthouden. Ook leven ze het liefst in water dat niet al te diep is.

7. Er zijn 53 soorten zeepaardjes

Zeepaardjes komen in alle kleuren en maten. Er zijn maar liefst 53 verschillende soorten te vinden. Hun kleuren variëren van geel tot rood tot roze. Sommige zeepaardjes zijn slechts een centimeter groot, terwijl andere soorten meer dan dertig centimeter groot kunnen worden! Deze dieren zijn dus lang niet altijd zo klein als je denkt.

6. Ze eten bijna de hele tijd

Heb je het idee dat jij al veel kan eten op een dag? Dat is nog niks vergeleken met een zeepaardje. Deze dieren eten namelijk bijna de hele tijd. Hoe dit kan? Zeepaardjes hebben geen maag. Hierdoor kan hun eten niet opgeslagen worden en loopt het vrijwel direct door hun lichaam. Ze moeten dus constant blijven snacken om energie te krijgen. Zeepaardjes leven vooral van plankton en kleine kreefachtigen.

5. Ze zijn niet zo trouw als je denkt

Er wordt vaak gedacht dat zeepaardjes hun hele leven lang bij één partner blijven. Helaas is dat niet helemaal waar, maar deze beestjes zijn wel trouwer dan vele andere dieren. Ieder paarseizoen gaan zeepaardjes weer op zoek naar een nieuwe partner. Na een uitgebreide paringsdans kiezen ze voor elkaar en blijven ze het hele paarseizoen bij elkaar.

4. De mannetjes bevallen

Bij vrijwel alle andere diersoorten is het het vrouwtje dat baby’s op de wereld zet. Zeepaardjes doen het allemaal net iets anders. Het vrouwtje legt namelijk eitjes in de buidel van het mannetje. Vervolgens duurt het een paar weken voordat het tijd is om te bevallen. Het mannetje krijgt echte weeën en bevalt van meerdere baby’s tegelijkertijd. Deze baby’s lijken trouwens precies op hun ouders, alleen zijn ze wel veel kleiner.

3. Zeepaardjes kunnen zich perfect camoufleren

Het leven in de oceaan is niet altijd even veilig. Daarom is het belangrijk dat zeepaardjes zichzelf goed kunnen beschermen. Sommige zeepaardjes doen dit met behulp van camouflage. Veel soorten hebben namelijk een uniek uiterlijk dat precies lijkt op koraal. Zo kunnen deze diertjes zich gemakkelijk verstoppen en iedere vijand te slim af zijn.

2. Mensen gebruiken zeepaardjes op allerlei manieren

Deze dieren zien er natuurlijk ontzettend mooi uit in het wild, maar ze worden ook veel gevangen door mensen. Tegenwoordig zijn er speciale kwekerijen waar zeepaardjes worden gekweekt. Deze gaan vervolgens naar aquariums over de hele wereld, maar er zijn ook andere manieren waarop mensen zeepaardjes gebruiken. Zo worden deze dieren vaak in kunstwerken verwerkt. In Azië is het ook gebruikelijk om zeepaardjes als medicijn te gebruiken tegen allerlei verschillende kwaaltjes.

1. Zeepaardjes worden met uitsterven bedreigd

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel zeepaardjes er nog zijn, maar deze dieren zijn helaas langzaam aan het verdwijnen. Veel zeepaardjes worden gevangen voor de Aziatische medicijnindustrie, maar er zijn ook andere redenen waarom deze dieren met uitsterven bedreigd zijn. Hun natuurlijke omgeving wordt bedreigd vanwege vervuiling. Zo sterft er steeds meer koraal af, maar wordt het water in de oceaan ook steeds viezer door chemische producten.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media