In het dierenrijk kom je de meest uiteenlopende en bizarre wezens tegen. Sommige dieren weten hun kenmerken echter goed te verbergen. Tongen bijvoorbeeld hebben bij sommige dieren zo’n absurde grootte of opmerkelijke functie dat veel mensen er gek van op zullen kijken als ze zouden bedenken dat het hun eigen tong zou zijn! Veel dierentongen zien er vies en slijmerig uit, maar ze hebben een belangrijke functie bij het vergaren van voedsel. Hier volgt een rijtje van meest bizarre, extreme en meest unieke tongen in de dierenwereld.

Kameleon

kameleon tong

Kameleons zijn een van de meest bijzondere dieren op aarde. Niet alleen vanwege het feit dat hun huid van kleur kan veranderen; ook hebben ze ogen die bijna elke richting kunnen opkijken, en een tong die wel twee keer zo lang is als hun lichaam! Kameleons gebruiken hun tong om op dieren te jagen door het razendsnel uit hun mond te schieten.

Flamingo

flamingo

Er zijn meerdere redenen waarom de tong van de flamingo in dit lijstjes terecht is gekomen. Ten eerste heeft de tong een ongewone functie, door de stekelige structuur op hun tong kunnen ze hun voedsel filteren zoals baleinwalvissen. Maar nog vreemder, wetenschappers hebben zwellichaam ontdekt op de tong van de flamingo, je weet wel zoals we dat kennen bij de penis. Tijdens het eten vult dit weefsel zich met bloed en wordt stijf. Aangezien flamingo’s ondersteboven eten, denken onderzoekers dat dit gezwollen weefsel helpt bij de stabilisatie van hun hoofd.
 

Honingbeer

honingbeer

De tong van honingberen kunnen 15 centimeter lang worden. Lekker handig natuurlijk om honing en insecten uit spleten van boomstammen te bereiken. Opvallend aan de honingbeer is verder zijn gele of oranjekleurige snuit. Alsof hij met zijn neus in een pot honing heeft gezeten. Of heeft hij dat ook?

Longloze salamander

longloze salamander
De meest explosieve tong die je bij dieren kunt vinden is die van de longloze salamander. Dit kleine diertje gebruikt meer kracht met zijn tong dan alle andere spieren die bekend zijn in het dierenrijk. Hij kan zijn tong naar buiten schieten met 18.000 watt aan kracht per kilogram spieren. Dit is bijna het dubbele van het vermogen van de vorige kampioen, Coloradopad. Hij kan zijn tong met meer dan de helft van zijn lichaamslengte verlengen in ongeveer 7 milliseconde, of ongeveer 50 keer sneller dan een gemiddelde knipper met de ogen.

Kolibrie

Kolibrie

Kolibries kunnen dankzij hun unieke tongen met grote snelheid en souplesse nectar naar binnen werken. De elastische energie dat vrijkomt bij het gebruik van hun tong werkt als een soort micropomp, waarmee ze nectar naar binnen kunnen slurpen.

Reuzenmiereneter

Reuzenmiereneter tong
De reuzenmiereneter, ook wel de mierenbeer genoemd, voeden zichzelf met een dieet van mieren en termieten. Dit bizar uitziende zoogdier is in staat om zijn prooi te ruiken en kan met zijn enorme klauwen inbreken bij mierenhopen en termietenheuvels. De lengte van hun tongen kan wel 50 centimeter lang zijn en zijn ontzettend kleverig. Hierdoor kunnen ze veel insecten in één keer naar binnen werken.

Alligatorschildpad


LA Dawson/wikicommons

Dit afschrikwekkende zeemonster heeft een kleine felroze tong dat eruit ziet als een worm, een verleidelijke hap voor vissen. Zodra een vis dichterbij komt om het te onderzoeken, zal de schildpad zijn krachtige kaken dichtklappen. Deze Amerikaanse soort is de grootste zoetwaterschildpad ter wereld en kan uitgroeien tot een gewicht van maar liefst 75 kilogram.

Slang

slangen tong

Wist je dat slangen hun tong gebruiken als reukorgaan? Als een slang zijn gevorkte tong naar buiten steekt, is hij in feite bezig om geurdeeltjes in de lucht op te nemen. Ze gebruiken dit reukvermogen om prooien te vinden, roofdieren te vermijden en vrienden te vinden. Mannetjes kunnen op basis van dit geurvermogen zelfs bepalen of een vrouwtje klaar is om te paren.

Tijger

tijger tong

Tijgers hebben een tong met een zeer ruwe structuur. Daarmee kunnen ze het vlees van de botten aftrekken. Ook de huid en de veren kunnen ze met gemak van hun prooi afhalen. Hun maaltjes smaken zo net wat lekkerder.

Schubdieren

schubdieren tong

Schubdieren zijn een serieus bedreigde zoogdiersoort dat door extensieve jacht vanwege hun schubben tot uitsterven wordt bedreigd. Ten onrechte wordt geloofd dat de schubben een genezende werking hebben. De schubhuid van deze dieren is hoe dan ook mateloos populair in het binnenland van China, waar nog veel bijgeloof voorkomt.
Deze gepantserde wezentjes voeden zich met insecten door gebruik van een lange dunne tong, net zoals bij de miereneter. Het rare bij deze diertjes is dat hun tong niet in de mond is geworteld maar in de buurt van het bekken. Het tongetje kan ongeveer 10 centimeter uit hun mond steken.

Blauwtongskink

Blauwtongskink
Benjamint444/wikimediacommons

De blauwtongskink dankt zijn naam aan zijn opvallende blauwe tong. De ongewone kleur dient als afschrikmiddel om roofdieren op afstand te houden. Wanneer ze bedreigd worden, openen ze hun bek wijd open, waarin hun blauwe tong afsteekt tegen een felroze mond. Deze felle kleuren in combinatie met een sissend geluid, zijn voor de meeste roofdieren een duidelijk signaal om de skink met rust te laten.

Giraffe

giraffe tong
giraffe tong blauw

Niet alleen de bizar lange nek is kenmerkend voor de giraffe. Ook hun tong heeft een opmerkelijke lengte van bijna een halve meter. Bij het verorberen van bladeren aan hoge takken komt deze flexibele en gespierde tong goed van pas. Een ander opvallend kenmerk is de donker paarsachtige kleur, waarvan vermoed wordt dat het dient ter voorkoming van zonnebrand.

Okapi

okapi

Okapi’s zijn vreemd uitziende wezens. Net als de giraffe hebben ze superlange grijpbare tongen die ze gebruiken om bladeren te verzamelen. Omdat de tong lang genoeg is om hun ogen en oren te bereiken, kunnen ze het bovendien gebruiken om zichzelf grondig te verzorgen. De dieren hebben een schichtige aard en zijn pas in het begin van de 20e eeuw ontdekt.

Blauwe walvis

tong blauwe vinvis
Blauwe walvissen zijn de grootste dieren op aarde met een ontzagwekkende grote tong. Het gewicht kan zomaar de 2.7 ton bereiken, een absoluut record in het dierenrijk. Dat is ongeveer net zo zwaar als een volgroeide olifant. Blauwe walvissen eten draadachtige planten, waarvan ze enorme hoeveelheden moeten inslikken om zichzelf te voeden. Hun gigantische tongen gebruiken ze om het overtollige water uit hun mond te duwen, waardoor alleen de smakelijke plantenbrij overblijft.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media