Het leven in het dierenrijk is hard. Daarom is het wel zo fijn wanneer je je kunt beschermen tegen andere dieren met behulp van een handige camouflagekleur. Sommige dieren zijn daar beter in dan anderen. Wil je de beste van de beste zien? Hier vind je de tien dieren met de beste camouflage.

10. Orchidee-bidsprinkhaan

Orchidee-bidsprinkhaan
Luc Viatour / https://Lucnix.be

Je kent de sprinkhaan misschien als een groen diertje dat niet opvalt in het gras, maar alsnog niet al te goed is in het spelen van verstoppertje. Dit groene beestje heeft een familielid dat het een stuk beter voor elkaar heeft. De Orchidee-bidsprinkhaan komt voor in de regenwouden van zuidoost Azië en kan zich verstoppen in een roze orchidee. Vanuit deze plant valt hij zonder problemen nietsvermoedende insecten aan.

9. Bladstaartgekko

Bladstaartgekko

Deze gekko komt alleen voor in Madagaskar en heeft zijn uiterlijk helemaal aangepast aan zijn omgeving. De staart van dit diertje is bekend komen te staan als een van de beste vermommingen van het eiland. Zijn staart lijkt namelijk precies op een aangevreten blad, zodat de roofdieren van Madagaskar hem niet zien als een lekkere maaltijd maar als een dood blaadje.

8. Papilio troilus

Papilio troilus
Michael Hodge/flickr

De beste vermomming draait niet altijd om opgaan in je omgeving, maar om het afschrikken van je vijanden. Deze vlinder is eerst een rups geweest die een goede imitator is van een gevaarlijke slang. Zijn lichaamspatroon bevat ogen en de dreigende bek van een slang. Door ook de bewegingen van een slang na te bootsen weet deze rups alle bedreigende vogels uit zijn buurt te houden.

7. Uilnachtzwaluw

Uilnachtzwaluw

Het zijn niet alleen maar prooidieren die graag zo onopvallend mogelijk door het leven willen gaan. De Uilnachtzwaluw is namelijk een roofvogel, maar kiest er af en toe ook voor om zich te camoufleren met behulp van zijn veren. Het patroon van deze uil lijkt veel op een boom, waardoor hij met zijn ogen dicht op een tak kan zitten en zo helemaal onopgemerkt kan blijven.

6. Rhycherus filamentosus

Rhycherus filamentosus
Scubagirl85/wikicommons

Deze vissoort leeft alleen langs de kust van zuidoost Australië, en is met het blote oog bijna niet te herkennen. Zijn omgeving is gevuld met koraal en zeesponsen en die doet deze vis maar al te graag na. Wanneer hij met zijn rare lichaam op de bodem ligt gaat hij helemaal op in zijn omgeving. Een ding is zeker: je wilt niet op deze vis stappen met je blote voeten.

5. Euthalia aconthea

Euthalia aconthea
Vinayaraj/wikicommons

Weer haalt een rups dit lijstje, wat niet verwonderlijk is. Het zijn namelijk kwetsbare dieren die vaak geen enkele manier hebben om zichzelf te verdedigen. Deze soort houdt zijn camouflage ontzettend simpel maar effectief. Hij is namelijk in staat om zichzelf helemaal op te laten gaan in de nerven van een blad. Dit maakt hem bijna onmogelijk om te zien voor zijn natuurlijke vijanden.

4. Kameleon

Kameleon
Steve Wilson/flickr

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat dit dier op dit lijstje te vinden is. De kameleon heeft een reputatie als de beste imitator van het dierenrijk. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten van dit dier te vinden, en ze kunnen allemaal de kleur van hun huid aanpassen aan hun omgeving. Hoe ze dat doen? De kameleon heeft een tussenlaag in zijn huid die hij kan aanpassen wanneer hij wil, waardoor het licht dat op hem valt anders gereflecteerd wordt en van kleur verandert.

3. Wandelende tak

Wandelende tak
Fritz Geller-Grimm/wikicommons

Je kunt je kleur aanpassen aan je omgeving, of je kunt er gewoon altijd voor zorgen dat jouw uiterlijk niet opvalt. Dat doet de wandelende tak door een uiterlijk te hebben als het meest normale stukje natuur ooit: een dunne bruine tak. Deze insecten zijn trouwens de grootste ter wereld, want de vrouwtjes kunnen maar liefst 60 centimeter lang worden. Toch is het soms ontzettend moeilijk om deze insecten in het echt te spotten.

2. Kallima inachus

Kallima inachus

Deze keer draait het niet om de rups die tot deze vlinder is uitgegroeid, maar om de vlinder zelf. De Kallima inachus heeft namelijk het uiterlijk van een dood blad. Dat betekent dat hij overal naar toe kan vliegen en kan rusten, terwijl geen enkele vogel hem aanziet voor een maaltijd. Het uiterlijk van de vleugels van deze vlinder lijkt sprekend op een blad, waardoor zelfs mensen het moeilijk vinden om dit insect te spotten.

1. Thaumoctopus mimicus

Waarom zou je het bij één vermomming houden wanneer je er talloze kunt uitproberen? De Thaumoctopus mimicus is een octopus die in staat is om wel vijftien verschillende diersoorten na te bootsen. Hierdoor valt het dier nooit op in de zee. Wanneer de octopus bedreigd wordt kan hij kiezen voor een passende camouflage door zijn kleur en patroon aan te passen. Zo wordt hij een zeeduivel, zeeslang of kwal in een handomdraai.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media