Iedereen denkt bij een dier dat van kleur kan veranderen waarschijnlijk direct aan de kameleon. Maar wist je dat dit niet de enige dieren zijn die van kleur kunnen veranderen? En ze zijn er ook zeker niet het beste in.

Er zijn verschillende manieren waarop dieren van kleur kunnen veranderen. Zoogdieren veranderen van vacht op basis van het seizoen, vogels doen hetzelfde met veren en reptielen vervangen een dode laag cellen met nieuwe. Maar er zijn ook dieren die hele andere methoden gebruiken, daarover lees je in dit lijstje van 10 dieren die van kleur kunnen veranderen.

Kameleon

kameleon
kameleon 2

In een lijstje van dieren die van kleur kunnen veranderen kun je niet anders dan met de kameleon beginnen. Het is overigens niet waar dat kameleons hun kleur aanpassen om zich te camoufleren (zoals je ziet in alle kinderfilmpjes), ze gebruiken de kleurverandering om met elkaar te communiceren.

Kameleons hebben wel een goede schutkleur om niet op te vallen in de omgeving waar ze leven. Maar het veranderen van kleur gebeurt juist om op te vallen, vooral door mannetjes die een vrouwtje proberen te imponeren, ook wel ‘flashen’ genoemd. Zwangere vrouwtje veranderen ook van kleur, maar dan juist om mannetjes te waarschuwen dat ze al bevrucht zijn.

Bothus mancus

Bothus mancus
Bothus mancus2

De vissoort Bothus mancus behoort tot de familie van de botvissen. Ze leven in de ondiepe wateren van de Indische Oceaan. De zeebodem is hier zeer veranderlijk, stenen, koraal, zand, het is hier allemaal te vinden. Om onzichtbaar te blijven voor zijn vijanden heeft Bothus mancus een trucje, binnen 8 seconde kan hij van kleur veranderen om zich zo aan de ondergrond aan te passen.

Thaumoctopus mimicus

Thaumoctopus mimicus
Thaumoctopus mimicus2

De Thaumoctopus mimicus, een octopus soort die leeft in de tropische zeeën van Zuidoost-Azië, kan zijn lijf verschillende kleuren en patronen geven. Maar dit is niet het meest indrukwekkende trucje van de Thaumoctopus mimicus, ze zijn namelijk in staat zich voor te doen als verschillende onderzeese dieren. Duikers zagen dat het dier wel 15 soorten nabootste waaronder: zeeslangen, koraalduivel, platvis, slangsterren, pijlstaartroggen, schollen, kwallen, zeeanemonen, bidsprinkhaankreeften.

Roodkeelanolis

Roodkeelanolis
Roodkeelanolis 2

De roodkeelanolis wordt ook wel de “Amerikaanse Kameleon” genoemd en dat heeft natuurlijk alles te maken met zijn vermogen om van kleur te veranderen. Ze kunnen zowel groen als bruin worden. Waarom ze het doen? Daar zijn wetenschappers nog niet helemaal uit. Het gaat in ieder geval niet om camouflage. Het zou te maken kunnen hebben met een vorm van communicatie.

Charidotella sexpunctata

Charidotella sexpunctata
Charidotella sexpunctata 2

Charidotella sexpunctata behoort tot de familie van Bladhaantjes. In rust hebben ze een prachtige gouden metallic kleur. Wanneer ze zich bedreigd voelen veranderen ze snel naar een rode kleur met zwarte stippen (mogelijk om een lieveheersbeestje na te bootsen). Ook tijden de paring veranderen deze kevertje veranderen van kleur tijdens de paring, maar dan meer karmozijnrood.

Pygmy Zeepaardje

pygmy zeepaardje
pygmy zeepaardje 2

Het zijn klein diertjes, de pygmy zeepaardjes worden meestal niet langer dan 3 centimeter, maar dat maakt ze niet minder spectaculair. Ze leven in de kleurrijke koraalriffen langs de kusten van Zuid-Oost Azië. Hier haken ze zich vast aan het koraal en blijven hier de rest van hun leven wonen. Ze worden grijs geboren en passen hun kleur en textuur zo aan dat ze lijken op het koraal waaraan ze vastzitten. Broertjes en zusjes kunnen er zo totaal verschillend uit gaan zien.

Everlipvis

everlipvis

De everlipvis gebruikt zijn lange snoet om te vroeten op de bodem van de zee bij koraalriffen op zoek naar weekdieren. Ze kunnen om zich te camoufleren zeer snel van kleur veranderen, van wit naar rood tot bruin en zelfs in verschillende gevlekte kleuren.

Sepioteuthis sepioidea

Sepioteuthis sepioidea
Sepioteuthis sepioidea 2

Als je weleens hebt gedoken in het Caribisch gebied dan ben je waarschijnlijk deze octopus soort weleens tegengekomen. Ze kunnen zeer snel van kleur veranderen. Dit doen ze overigens niet om zich te camoufleren, maar gebruiken de verschillende kleuren om met elkaar te communiceren.

Hermelijn

hermelijn winter
hermelijn zomer

De hermelijn behoort tot de familie van de marterachtige. Ze lijken erg op de wezel, maar zijn net een stukje groter. In de zomer heeft de hermelijn een roodbruine vacht met een witte buik. Maar met zo’n uiterlijk kun je in de witte winters natuurlijk niet ongestoord jagen, dus elke winter werp hij zijn jas uit om te veranderen in een witte onopvallende jager. Die witte kleur is natuurlijk goed om te jagen, maar het is minder fijn dat mensen dit ook mooi vinden. Er is veel door mensen op de witte hermelijn gejaagd om van de vacht een bontjas te maken met een winters uiterlijk 🙁

Gewone kameleonspin

gewone kamelonkrab
gewone kamelonkrab2

De gewone kameleonspin behoort tot de familie van de krabspinnen. Krabspinnen maken geen web, maar verbergen zich in bloemen om hier te jagen op langskomende insecten. Krabspinnen hebben vaak al een goede camouflage, maar de gewone kameleonspin spant de kroon. Deze soort kan namelijk geel of wit zijn, afhankelijk van de bloem waarin ze zich ophouden. De kleurverandering wordt veroorzaakt door een geel pigment dat ze kunnen verplaatsen naar de binnenste of de buitenste laag van de cellen.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media