Octopussen zijn verbazingwekkende dieren met een reeks unieke en fascinerende eigenschappen die hen onderscheiden in het dierenrijk. Deze weetje geven slechts een glimp van de complexiteit en het wonder van deze ongelooflijke zeedieren.

1. Octopussen hebben negen hersenen

Als je een octopus observeert in zijn dagelijkse leven, zul je opmerken hoe behendig en flexibel zijn acht armen zijn, vooral de manier waarop ze allemaal afzonderlijk kunnen bewegen. De reden hiervoor is dat elke arm een eigen hersenen heeft. Samen met de centrale hersenen in het hoofd, hebben octopussen in totaal negen hersenen.

De centrale hersenen regelen de meeste functies van het lichaam, zoals voeding, terwijl de acht andere hersenen, elk in een andere arm, de arm in staat stellen onafhankelijk te bewegen. Hierdoor kunnen alle armen tegelijkertijd verschillende dingen doen.

2. Octopussen kunnen van kleur veranderen

Een verrassend onbekend weetje over octopussen is dat ze, net als kameleons en sommige kikkers, de pigmentatie van hun huid naar elke gewenste kleur kunnen veranderen. Dit proces wordt geregeld door speciale organellen genaamd chromatoforen. Onder de huid van een octopus bevinden zich tal van deze cellen die het licht naar de huid kunnen reguleren, waardoor de kleur volledig verandert. Dankzij deze chromatoforen kunnen octopussen in een fractie van een seconde van kleur veranderen.

3. Octopussen hebben drie harten

Het circulatiesysteem van de octopus is werkelijk verbazingwekkend. Ze hebben niet één, niet twee, maar drie harten! Eén hart regelt het circulatiesysteem en pompt bloed door het hele lichaam, terwijl de andere twee bloed naar de kieuwen pompen om zuurstof op te nemen. Deze complexe structuur is nodig vanwege de complexiteit van het lichaam van de octopus. Ze zijn overigens niet de enige dieren met meer dan één hart.

4. Octopussen hebben snavels

Ja, je leest het goed, octopussen hebben snavels, vergelijkbaar met die van vogels. Deze snavel bevindt zich echter niet aan de oppervlakte, maar is ingebed in sterk spierweefsel. Veel prooien van de octopus hebben een harde schaal, en dankzij deze krachtige snavel en hun tong, die de vorm heeft van een boor, kan de octopus daadwerkelijk door de schaal van zijn prooi breken.

5. Octopussen kunnen de textuur van hun huid veranderen

Naast hun indrukwekkende kleurveranderingsvaardigheden, hebben octopussen ook de unieke mogelijkheid om de textuur van hun huid te veranderen. Ze hebben papillen over hun hele lichaam, die de spiervezels in verschillende patronen kunnen rangschikken, waardoor ze hun huidtextuur volledig kunnen veranderen van plat naar hobbelig tot stekelig.

6. Octopus ledematen zijn regeneratief

We weten allemaal dat octopussen acht armen hebben, of ledematen, omdat twee van de acht ledematen eigenlijk als benen dienen, terwijl de andere zes armen zijn. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze armen, net als de staarten van hagedissen waar je misschien over hebt gehoord, gewoon terug zullen groeien als ze gewond raken.

Het ledemaat zal in ongeveer 100 dagen teruggroeien en, in tegenstelling tot de meeste andere dieren met regeneratieve ledematen, zal het nieuw gegroeide aanhangsel net zo goed werken als het oude.

Het hebben van regeneratieve ledematen is uiterst belangrijk voor de octopus, omdat het alle 8 ledematen volledig functioneel nodig heeft om dingen te doen zoals zwemmen en prooi vangen.

7. Octopussen hebben rechthoekige pupillen

pupillen-ocotpus

Een eigenaardig feit over octopussen is dat hun pupillen, die de zwarte delen in het midden van je oog zijn, rechthoekig zijn in plaats van rond. Deze rechthoekige vorm en positionering van de pupillen stellen een octopus in staat om in vrijwel alle richtingen te kijken, wat uiterst nuttig is in de onvoorspelbare oceaanomgeving. Naast deze unieke manier van kijken, is de rechthoekige vorm zeer praktisch voor het regelen van de hoeveelheid licht die in hun oog kan komen.

8. Octopussen kunnen zwemmen met 40 km per uur

Bij het denken aan een octopus komt zeker niet meteen een snelle zwemmer in je op. De acht benen en het vreemde hoofd lijken zeker niet ideaal voor zwemomstandigheden, maar octopussen zijn veel sneller dan we denken. Octopussen kunnen, met behulp van een interessante zwemmethode, zwemmen met een snelheid van 40 kilometer per uur, en soms zelfs sneller.

10. Octopussen kunnen in één keer meer dan 200.000 eieren leggen

octopus-eieren.

Een ding waar octopussen beroemd om zijn geworden, is hoe toegewijd de moeders zijn. Gedurende de hele periode vanaf het moment dat de eieren zijn gelegd tot het moment dat ze uitkomen, zal de moeder de eieren bewaken en beschermen, zonder ze zelfs maar een seconde te verlaten om te eten of te slapen. Maar het echt indrukwekkende aan het uitbroedingsproces is niet de toewijding van de moeder, het is de enorme hoeveelheid eieren die betrokken zijn.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media