Je hart is je belangrijkste orgaan, want zonder je hart zou je hele lichaam te weinig zuurstof krijgen. In het dierenrijk is dat meestal niet anders, al zijn er uitzonderingen. Zo zijn er dieren die juist helemaal geen hart hebben, maar ook diersoorten die met meerdere harten rondlopen. Wil je weten welke dieren dat zijn?

Regenwormen

regenworm

Het zijn geen complete organen, maar regenwormen hebben wel vijf verschillende pseudo-harten. Je kunt deze harten eigenlijk vergelijken met de aortaboog, maar ze functioneren wel hetzelfde als een hart. Alle harten bevinden zich rondom de mond van de regenworm en hebben maar één kamer.

Regenwormen komen op een bijzondere manier aan zuurstof, want ze ademen door hun huid. Zuurstof wordt opgenomen via de huid en vervolgens naar een van de vijf harten vervoerd. Deze pompt de zuurstof vervolgens naar de andere vier harten, waarna het zuurstofrijke bloed door heel het lichaam wordt verspreid.

Kakerlakken

octopus

Nog een insectensoort die met meerdere harten door het leven gaat. Wetenschappers dachten lange tijd dat de kakkerlak maar liefst dertien verschillende harten had. Uiteindelijk blijkt die informatie niet helemaal te kloppen. De insecten hebben namelijk één hart, maar deze is verdeeld over dertien kamers. Dat heeft een belangrijk voordeel, want het hart kan minder snel falen dan een mensenhart met vier kamers.

Het zuurstofrijke bloed wordt van de ene naar de andere kamer gepompt, waarbij de druk in iedere kamer oploopt. Bij de laatste kamer is de druk hoog genoeg, waardoor het bloed door het lichaam verspreid kan worden. Wetenschappers zijn zo onder de indruk van het hart van kakkerlakken, dat ze een poging doen om een kunsthart na te maken dat lijkt op een kakkerlakkenhart.

Octopussen en inktvissen

kakkerlak 2

Iedere octopus en inktvis heeft in totaal drie harten. Er is één hoofdhart dat zuurstofrijk bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee harten pompen zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart. Deze dieren hebben die extra harten nodig door de samenstelling van hun bloed. Mensenbloed is namelijk rijk aan ijzer, terwijl het bloed van een inktvis en octopus gevuld is met koper. Dat maakt het bloed blauw en betekent dat het meer zuurstof op kan nemen in warme klimaten, maar niet in een koude omgeving met weinig zuurstof. De dieren hebben dus wat extra hulp nodig om genoeg zuurstof in hun lichaam te krijgen, vooral wanneer ze op de bodem van de oceaan leven.

Slijmprikken

slimprik

Slijmprikken horen bij de oudste dieren op aarde. Ze lijken wat op een slak, maar het zijn toch echt vissen. De dieren zijn uitgerust met vier verschillende harten en vijftien kieuwen. Deze werken samen om genoeg zuurstof in het lijf van de slijmprik te krijgen. Dat is belangrijk, want slijmprikken leven op de bodem van de oceaan. Daar is weinig zuurstof te vinden, dus er is heel wat kracht nodig om genoeg zuurstof uit de omgeving te halen.

Net als bij octopussen en inktvissen is er één hoofdhart. De andere harten zorgen ervoor dat er zuurstof van de kieuwen naar het belangrijkste hart wordt vervoerd. Is er te weinig zuurstof in de omgeving? Geen probleem, want de harten van de slijmprik zijn zo geëvolueerd dat ze 36 uur zonder zuurstof kunnen doorgaan, zonder schade aan de gezondheid.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media