IJsland kennen we natuurlijk door zijn unieke landschap met vulkanen, geisers, warmwaterbronnen en uitgestrekte gletsjers. De geïsoleerde ligging en het bijzondere klimaat hebben geleid tot een aantal opmerkelijke inheemse diersoorten. We zetten hier een aantal bijzondere dieren uit IJsland op een rij:

IJslandse paard (IJslander )

IJslandse paard

Het IJslandse paard is een uniek paardenras dat al meer dan 1.000 jaar in IJsland leeft. Ze zijn klein maar sterk, met een dikke vacht die hen beschermt tegen de barre weersomstandigheden. IJslandse paarden zijn bekend om hun vijf gangen, waaronder de tölt, een soepele en comfortabele gang die ideaal is voor het rijden over het ruige IJslandse terrein.

Papegaaiduiker

Papegaaiduiker

De papegaaiduiker is een opvallende zeevogel met een kleurrijke snavel en witte wangen. Ze broeden langs de kust van IJsland en leven voornamelijk op zee. Papegaaiduikers voeden zich met vis door te duiken en zwemmen onder water om hun prooi te vangen.

IJslandse schaap (IJslander)

IJslandse schaap

Het IJslandse schaap is een oud ras dat al sinds de Vikingtijd in IJsland wordt gehouden. Ze hebben een dikke, dubbele vacht die hen beschermt tegen het koude klimaat en zijn uitstekend aangepast aan de IJslandse omstandigheden. IJslandse schapen worden voornamelijk gehouden voor wol, vlees en melk.

Sneeuwhoen

Sneeuwhoen

Het sneeuwhoen is een vogelsoort die voorkomt in de bergachtige en toendra-achtige gebieden van IJsland. Ze hebben een witte winterverenkleed om te camoufleren in de sneeuw en een bruine zomerverenkleed voor de warmere maanden. Sneeuwhoenders voeden zich met knoppen, zaden, bladeren en insecten.

Noordse stern

Noordse stern

De Noordse stern is een langeafstandstrekker die elk jaar van de Arctische naar de Antarctische gebieden migreert. Ze broeden in IJsland en andere delen van het noordpoolgebied en voeden zich met vis en ongewervelde dieren. De Noordse stern staat bekend om zijn sierlijke vliegvermogen en felle verdediging van zijn nest.

Gewone zeehond

gewone zeehond

De gewone zeehond is een van de twee zeehondensoorten die in IJsland voorkomen (de tweede is de grijze zeehond). Ze leven langs de kust en op ijsbergen en voeden zich met vis en ongewervelde dieren. Gewone zeehonden zijn nieuwsgierige en speelse dieren die vaak in de buurt van menselijke nederzettingen worden gezien.

Poolvos

poolvos 2

Een ondersoort van de Poolvos, de Vulpes lagopus fuliginosus, is het enige inheemse landzoogdier van IJsland en is perfect aangepast aan het koude klimaat. Ze hebben een dikke, isolerende vacht die in de winter wit wordt om te camoufleren in de sneeuw en in de zomer grijsbruin. Arctische vossen voeden zich met knaagdieren, vogels, eieren en aas en zijn bekend om hun sluwheid en overlevingsvermogen.

Walvissoorten

walvissen ijsland

IJsland is een uitstekende plek om verschillende soorten walvissen te observeren, waaronder de bultrug (Megaptera novaeangliae), gewone vinvis (Balaenoptera physalus) en de dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata). Deze majestueuze zeezoogdieren zijn te zien langs de IJslandse kust, waar ze zich voeden met krill, vis en inktvis.

Grote jager

grote jager

Deze roofvogel komt voor in de kustgebieden en toendra’s van IJsland. Ze hebben een stevig lichaam, lange vleugels en een krachtige snavel. Grote jagers zijn opportunistische jagers en aaseters, en staan bekend om hun agressieve gedrag bij het verdedigen van hun nest en het stelen van voedsel van andere zeevogels.

Atlantische zalm

Atlantische zalm

De Atlantische zalm zwemt in de rivieren en beken van IJsland. Ze zijn anadrome vissen, wat betekent dat ze hun leven beginnen in zoet water, naar zee migreren om te groeien en terugkeren naar zoet water om te paaien. IJslandse zalm wordt gewaardeerd om zijn smaak en textuur en is belangrijk voor zowel de commerciële visserij als de sportvisserij.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media