Tsjechië heeft een gematigde klimaat, gevarieerde landschappen en de aanwezigheid van zowel laaglanden als bergachtige gebieden. Hierdoor zijn er verschillende habitats waar dieren zich thuis voelen. Kort gezegd er zijn veel verschillende dieren in Tsjechië te zien. Hier zijn de 10 meest bijzondere.

Europese otter

europese otter

De Europese otter komt voor in vele rivieren, meren en moerassen in Tsjechië. Otters zijn nachtdieren en voeden zich voornamelijk met vis, maar ook met amfibieën, waterinsecten en kleine zoogdieren. Otters zijn een bedreigde diersoort in Europa, maar hun populatie in Tsjechië is stabiel gebleven.

Wisent (Europese bizon)

Europese bizon

De wisent, ook bekend als Europese bizon, is het grootste landzoogdier van Europa. Ze werden in het wild uitgeroeid in de vorige eeuw, maar zijn dankzij herintroductieprogramma’s weer terug in bepaalde delen van Europa, waaronder Tsjechië (en sinds kort Nederland). Wisenten leven in bosrijke gebieden en voeden zich met grassen, kruiden, bladeren en twijgen.

Europese lynx

lynx

De Europese lynx is een middelgrote katachtige en een van de meest iconische roofdieren in Tsjechië. Ze komen voor in bossen en berggebieden en jagen voornamelijk op hoefdieren zoals reeën en gemzen. Lynxen zijn zeldzaam en hun populaties zijn kwetsbaar, voornamelijk door habitatverlies en stroperij.

Europese bever

europese bever

De Europese bever is het grootste knaagdier in Europa en komt voor in rivieren en meren in Tsjechië. Ze zijn uitstekende bouwers en creëren dammen en burchten die hun leefomgeving vormgeven. Bevers waren bijna uitgestorven in Europa, maar door herintroductie en natuurbeschermingsinspanningen zijn hun aantallen hersteld.

Edelhert

edelhert

Het edelhert is een van de grootste hertensoorten in Europa en komt veel voor in Tsjechië. Ze leven in bossen en open landschappen, waar ze zich voeden met grassen, kruiden, bladeren en twijgen. De mannelijke edelherten, bekend als “herten”, hebben indrukwekkende geweien die ze elk jaar laten vallen en regenereren.

Oehoe

Oehoe

De oehoe is de grootste uilensoort in Europa en komt voor in bosrijke en bergachtige gebieden in Tsjechië. Ze zijn bekend om hun indrukwekkende grootte en krachtige roep. Oehoes jagen voornamelijk op kleine zoogdieren, maar kunnen ook grotere prooien, zoals hazen en jonge vossen, aanvallen.

Vuursalamander

vuursalamander

De vuursalamander is een opvallende amfibiesoort die voorkomt in de bossen van Tsjechië. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun zwart met gele of oranje kleurpatroon. Vuursalamanders zijn voornamelijk nachtdieren en leven in vochtige, schaduwrijke omgevingen, zoals beekjes, vijvers en onder stenen of hout. Ze voeden zich met insecten, spinnen, wormen en andere kleine ongewervelde dieren.

Europese moerasschildpad

moerasschildpad

De Europese moerasschildpad is de enige inheemse zoetwaterschildpad in Tsjechië. Ze komen voor in meren, vijvers en langzaam stromende rivieren met een overvloed aan waterplanten en zachte modderige bodems. Deze schildpadden zijn omnivoren en voeden zich met waterplanten, ongewervelde dieren, vis en amfibieën.

Europese das (Meles meles)

europese das

De Europese das is een middelgroot roofdier dat voorkomt in bossen, graslanden en landbouwgebieden in Tsjechië. Dassen zijn nachtdieren en leven in uitgebreide, ondergrondse tunnelsystemen, zogenaamde “burchten”. Ze zijn omnivoren en voeden zich met insecten, wormen, kleine zoogdieren, vogels, fruit en planten.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media