Sommige mensen vinden ze doodeng, maar de baardagame is eigenlijk een prachtig dier. Sterker nog, het is een van de meest populaire reptielen om als huisdier te houden. Dat is niet voor niets, want er is genoeg leuks te ontdekken aan deze reptielen. Wil je weten wat dat precies is? Je leest het in dit lijstje va weetjes over de baardagame.
Ze hebben niet echt een baard
De baardagame heeft zijn naam te danken aan de schubben die je op de kin en nek van het dier ziet. Deze ziet er in normale staat niet uit als een baard, maar dat verandert wanneer de baardagame gaat paren of vijanden wil afschrikken. De schubben zetten dan op en krijgen een donkere kleur, waardoor het net lijkt alsof dit beestje een baard heeft. Vervolgens krijgen de schubben gewoon weer hun lichte kleur en lijkt het alsof er niets gebeurd is.
Ze zwaaien naar elkaar
Net als mensen vinden baardagamen het leuk om naar elkaar te zwaaien wanneer ze een bekende tegenkomen. Dat doen ze niet op dezelfde sociale manier als mensen. Ze zwaaien namelijk naar elkaar om passiviteit en onderdanigheid uit te stralen. Dat komt vooral voor wanneer ze een grotere en meer dominante baardagame tegenkomen. Veel baasjes merken dat hun baardagame ook naar henzelf zwaait. De reptielen zien hun baasjes dus eigenlijk ook als grotere en dominantere soortgenoten. Er zijn online genoeg filmpjes te vinden van dit schattige gedrag.
Populair als huisdier
De baardagame is een van de populairste reptielen om te houden als huisdier. Ze zijn vrij makkelijke te houden (maar onderschat het niet), en zijn niet agressief en kunnen zelfs vrij tam worden. Baardagames kunnen 15 jaar oud worden, dus je gaat een lange verplichting aan. Ga je trouwens professioneel aan de slag met deze dieren (fok, of opvang), vergeet dan niet te kijken of je een zogenaamd “besluit houders van dieren” nodig hebt.
Ze hebben uniek gedrag
Naast het zwaaien hebben baardagamen nog meer bijzonder gedrag. Zo kan je verschillende foto’s van deze dieren vinden waarbij ze languit liggen, alsof ze aan het zonnebaden zijn op het strand. Een ander kenmerk van de baardagame is het knikken van het hoofd. Zowel mannetjes als vrouwtjes doen dit, meestal tijdens het paringsseizoen. Er wordt gedacht dat deze hoofdbeweging wordt gemaakt als teken van dominantie. Deze dieren laten sowieso graag hun dominantie zien, want in het wild gaan ze zelfs op elkaar liggen om zo zonnestralen van de andere baardagame te stelen.
Ze kunnen tot wel 14 kilometer per uur rennen
Over het algemeen zijn baardagamen erg rustige en kalme dieren, waarbij ze het grootste deel van de dag liggen te zonnebaden. Toch zijn deze dieren enorm snel, waarbij ze snelheden van 14 kilometer per uur kunnen halen. Het is zelfs mogelijk om deze dieren aan een riempje uit te laten. Houd er dan wel rekening mee dat een baardagame op topsnelheid weg kan rennen wanneer hij in de verte een lekker hapje spot.
Ze kunnen zwemmen
Baardagamen leven van nature in een vrij droge omgeving. Toch houden deze dieren van een duik in het water. Sommige baardagamen genieten ervan om in een oppervlakkig zwembad te liggen, waarbij ze even kunnen afkoelen. Andere soortgenoten vinden het geen enkel probleem om te zwemmen, waarbij ze in iets dieper water duiken en rondzwemmen met hun pootjes. Ze voorkomen dat ze zinken door zichzelf op te blazen met lucht. Je kunt hun manier van zwemmen vergelijken met die van een krokodil.
Hun tanden groeien terug
Sommige hagedissen zijn in staat om een verloren staart of ledemaat terug te laten groeien, maar baardagamen zijn niet gezegend met deze kwaliteit. Toch hebben ze een ander speciaal trucje. Ze kunnen namelijk hun tanden terug laten groeien. De dieren verliezen soms hun voortanden terwijl ze een prooi aan het vangen zijn of voedsel verscheuren. Deze tanden zijn niet helemaal verloren, want ze groeien weer terug. Dit geldt wel alleen voor de voortanden, want de andere tanden zijn permanent.
Ze kunnen staand slapen
Je moet het waarschijnlijk zien om het te geloven, maar baardagamen zijn in staat om te slapen terwijl ze op hun achterpoten staan. Ze doen dit meestal terwijl ze ergens tegenaan leunen, zoals de hoek van hun verblijf of een plantje in de buurt. Toch blijft het een vreemd gezicht. Er zijn ook mensen die hangmatten kopen voor hun baardagame. Hier slapen de dieren graag in, wat voor een meer comfortabele nachtrust zorgt.
Ze kunnen op twee poten rennen
Baardagamen zijn in staat om hun twee achterpoten op slot te zetten. Dat is een van de redenen waarom ze staand kunnen slapen. Ze gebruiken dit trucje soms ook om te bewegen. Er wordt gedacht dat dit een evolutionair foutje is. Tijdens het rennen verschuift het gewicht van de dieren naar achteren. Rennen ze op topsnelheid? Dan kan het gebeuren dat hun voorpoten langzaam van de grond komen. Hierdoor rennen ze in principe op hun twee achterpoten, wat voor een heel bijzonder beeld zorgt.
Hun schubben laten hun stemming zien
Je kunt de lichaamstaal van een baardagame wel heel letterlijk nemen. Deze dieren kunnen hun emoties namelijk uiten door het uiterlijk van hun schubben te veranderen. Zo komen hun schubben strak te staan wanneer ze stress ervaren. Ze zien er dan uit als kleine stekels. Is een baardagame juist heel ontspannen? Dan liggen de schubben plat op het lichaam en voelt het dier ook veel gladder aan. Je kunt de stemming van de dieren ook aflezen aan hun baard. Is deze zwart? Dan ervaren ze stress.
Ze kunnen van kleur veranderen
Niet alleen de baard van een baardagame kan zwart worden. De rest van hun huid kan ook een andere kleur krijgen. Dit effect is niet zo sterk als bij een kameleon, maar toch kan je baardagame je ineens verrassen met een andere kleur. Nadat de dieren verveld zijn, kan hun nieuwe huid er ineens heel anders uitzien. Deze verandering kan veroorzaakt worden door andere temperaturen in hun leefomgeving. Des te donkerder, des te meer hitte ze kunnen vasthouden.