De boomkangoeroe is een vreemde eend in de familie van de kangoeroes, dit klein buideldier leeft namelijk in de bomen. In dit artikel een aantal interessante weetjes over de boomkangoeroe!

Waar leeft de boomkangoeroe?

boomkangoeroe

Boomkangoeroes leven in bomen en zijn te vinden in de tropische regenwouden van Australië en Nieuw-Guinea. Ze komen voornamelijk voor in gebieden waar er hoge bomen zijn, omdat ze zich voeden met bladeren en scheuten die zich hoog in de bomen bevinden. Sommige soorten boomkangoeroes zijn te vinden in bergachtige gebieden, terwijl andere soorten juist in laaglandgebieden leven. (later meer over de verschillende soorten).

Deze dieren zijn zeer goed aangepast aan het leven in de bomen. Met hun krachtige achterpoten en sterke klauwen kunnen ze zich gemakkelijk vast houden aan takken en boomstammen. Ze hebben ook een lange grijpstaart waarmee ze hun evenwicht kunnen bewaren terwijl ze van boom naar boom springen.

Boomkangoeroes spotten in het wild?

Omdat ze in bomen leven, zijn boomkangoeroes niet gemakkelijk te zien. Ze zijn meestal alleen actief in de nacht en slapen overdag in hoge bomen, waar ze veilig zijn voor roofdieren. Als ze worden gestoord, kunnen ze echter snel en behendig van tak naar tak springen om aan gevaar te ontsnappen. In Nederland zijn er geen dierentuinen met boomkangoeroes, in België zijn ze in de Antwerpen Zoo te bewonderen.

Uiterlijk

uiterlijk boomkangoeroe

De grootte en kleur van boomkangoeroes varieert tussen de verschillende soorten. Sommige soorten, zoals de Lumholtz’s boomkangoeroe, zijn relatief klein en wegen slechts ongeveer 1 tot 2 kilogram. Andere soorten, zoals de Bennett’s boomkangoeroe, kunnen tot 14 kilogram wegen. De kleur van hun vacht varieert ook van donkerbruin tot grijs, afhankelijk van de soort en de habitat waarin ze leven.

Het gezicht van een boomkangoeroe is meestal langwerpig met grote ogen en oren. Dit geeft ze een goed zicht en gehoor om zich te kunnen verdedigen tegen roofdieren en om hun voedsel te kunnen vinden in de bomen. De vacht van boomkangoeroes is meestal dik en zacht om hen te beschermen tegen de weersomstandigheden en om hun lichaamstemperatuur te reguleren in de warme en vochtige omgevingen waar ze leven.

Atleten

behendig

Boomkangoeroes hebben een slank en lenig lichaam dat is aangepast aan het leven in bomen. Ze hebben lange, sterke achterpoten en een dikke, gespierde staart die hen in staat stelt om zich op te trekken en te balanceren terwijl ze door de bomen bewegen. Hun voorpoten zijn korter en minder sterk ontwikkeld dan hun achterpoten, maar ze hebben scherpe klauwen waarmee ze zich kunnen vasthouden aan takken.

Sociaal leven

Boomkangoeroes zijn over het algemeen solitaire dieren en leven alleen. De enige uitzondering op deze regel is wanneer vrouwtjes jongen krijgen. Tijdens deze periode zullen ze vaak samenkomen in kleine groepjes.

Voortplanting

baby boomkangoeroeo

Boomkangoeroes zijn buideldieren , dus na een draagtijd van ongeveer 30 dagen klampt het jong zich vast aan de buidel van de moeder en blijft daar ongeveer 8 maanden. Vervolgens zal het jong op de rug van de moeder worden vervoerd terwijl het leert klimmen en springen van boom naar boom.

Hoe oud wordt een boomkangoeroe?

In het wild worden boomkangoeroes gemiddeld 15 tot 20 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze ouder worden, de oudste bekende boomkangoeroe is 27 jaar oud geworden.

Wat eet de boomkangoeroe?

herbivoor

De boomkangoeroe is een herbivoor en voedt zich voornamelijk met bladeren, scheuten en fruit. Ze kunnen maandenlang overleven zonder te drinken, omdat ze vocht uit hun voedsel halen. De soorten bladeren die ze eten, zijn afhankelijk van de regio waar ze leven. In sommige gebieden kunnen ze zich voeden met eucalyptusbladeren, terwijl ze in andere gebieden de voorkeur geven aan varens en andere planten. Soms eten ze ook boomschors en zaden.

Met uitsterven bedreigd

Het gaat niet goed met de boomkangoeroe populatie, hoeveel er precies nog zijn is onbekend. Wel is bekend dat verschillende soorten boomkangoeroes kwetsbaar zijn of met uitsterven worden bedreigd. Dit komt voornamelijk door habitatverlies en er wordt op ze gejaagd voor hun vlees en pels.

De Goodfellow’s boomkangoeroe en de Wondiwoi boomkangoeroe zijn beide bedreigde diersoorten die alleen voorkomen in kleine, geïsoleerde populaties in het wild. Andere soorten, zoals de Lumholtz’s boomkangoeroe en de Bennett’s boomkangoeroe, worden als “kwetsbaar” beschouwd vanwege hun afnemende populaties

12 soorten boomkangoeroe

Zoals we al eerder schrijven zijn er 12 soorten boomkangoeroes:

Matschieboomkangoeroe (Dendrolagus matschiei): deze soort komt alleen voor in Nieuw-Guinea en heeft een donkerbruine vacht.
Dendrolagus matschiei

Bennettboomkangoeroe (Dendrolagus bennettianus): deze soort komt alleen voor in Australië en is te vinden in de regenwouden van Queensland.
Dendrolagus bennettianus

Doriaboomkangoeroe (Dendrolagus dorianus): deze soort is te vinden in de regenwouden van Nieuw-Guinea en heeft een roodbruine vacht.

Grijze boomkangoeroe (Dendrolagus inustus): deze soort komt voor in het noorden van Queensland in Australië en heeft een grijsbruine vacht.

Bruine boomkangoeroe (Dendrolagus ursinus): deze soort komt alleen voor in de regenwouden van Nieuw-Guinea en heeft een donkerbruine vacht.

Lumholtzboomkangoeroe (Dendrolagus lumholtzi): deze soort komt alleen voor in het noordoosten van Queensland in Australië en heeft een roodbruine vacht.
lumholtz

Dendrolagus spadix deze soort is te vinden in de regenwouden van Nieuw-Guinea en heeft een donkerbruine vacht.

Dendrolagus mayri: deze soort komt alleen voor in Nieuw-Guinea en heeft een rode vacht.

Goodfellowboomkangoeroe (Dendrolagus goodfellowi): deze soort is te vinden in de regenwouden van Nieuw-Guinea en heeft een oranjebruine vacht.

Dendrolagus scottae: deze soort komt alleen voor in Nieuw-Guinea en heeft een donkerbruine vacht.
Dendrolagus scottae

Goudmantelboomkangoeroe : De Goudmantelboomkangoeroe is een van de meest opvallende soorten boomkangoeroes vanwege zijn opvallende goudkleurige vacht op de rug en de schouders, die contrasteert met de donkere kleur van de rest van het lichaam. Deze soort is relatief groot en kan tot 14 kilogram wegen.

Dendrolagus stellarum: De Dendrolagus stellarum is een van de zeldzaamste en minst bekende soorten boomkangoeroes. Deze soort werd pas in 1990 ontdekt en is alleen bekend van een klein gebied in de bergen van Papoea-Nieuw-Guinea, waar ze voorkomen op hoogtes tussen de 1700 en 2700 meter boven zeeniveau.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media