Je hebt vast al weleens een foto gezien van een quokka op internet, ze zijn zeer populair, en dat is niet zo gek want deze diertjes hebben een eeuwige glimlachen. Ze zijn alleen te vinden in het zuidwesten van Australië, en zijn ongeveer zo groot als een konijn. Echter quokkas zijn verwant aan het beroemdste dier van Australië, de veel grotere kangoeroe. En waarom ze altijd lachen? Dat lees je in de onderstaande weetjes.

Verre neef van de kangoeroe

quokka glimlach

Quokka’s zijn net als kangoeroes buideldieren, wat betekent dat het zoogdieren zijn die hun baby’s dragen en zogen in een zakje in hun maag. Net als de kangoeroe hebben quokka’s sterke achterbenen om rond te hoppen.

Ze zijn moeilijk te vinden

via Gfycat

Quokka’s wonen in een klein gebiedje in Zuidwest-Australië, en zelfs daar zijn ze meestal alleen te vinden op twee eilanden voor de kust van Australië – Rottnest Island en Bald Island. Daar hoeven ze zich geen zorgen te maken over roofdieren, zoals katten en vossen, die ze op het vasteland erg schaars hebben gemaakt. Quokka’s wonen graag in de buurt van zoetwater en moerassen, maar doen het ook goed op droge plaatsen, zolang ze wat schaduw en veel gras en bladeren kunnen vinden.

Ze werden vroeger verward met ratten

quokka rat

Wie kan nou denken dat dit schattige diertje een rat is? Nou, dat was een Nederlander, Willem de Vlamingh om precies te zijn. Toen hij in 1696 aankwam in Australië dacht hij een eiland vol ratten te zien, en noemde het eiland dan ook “Rattennest”, later is dat veranderd naar Rottnest.

Ze zijn met uitsterven bedreigd

quokka

Het gaat niet goed met de quokka populatie, op Rottnest zijn er nog rond de 10.000 , op Bald Island nog zo’n 1.000 en op het vasteland nog zo’n 4.000.

Als je ze vindt zijn ze blij je te zien

gek op mensen

Quokka’s, vooral die op Rottnest Island, zijn niet bang voor mensen. Ze brengen zelfs bezoekjes aan cafés en campings op zoek naar een gratis maaltijd. Menselijk voedsel is echter niet goed voor deze diertjes, en voeren is dan ook verboden. Het beste voedsel voor een quokka is planten, uit de bladeren en grassen halen ze ook het meeste water. Hierdoor kunnen ze bij het erg droge weer in Australië overleven. Een quokka kan zelfs maanden gaan zonder water te drinken.

Ze misbruiken ons

via Gfycat

Ondanks dat voeren en aaien verboden is (en zelfs een gevangenisstraf kan opleveren) wordt dit stiekem weleens gedaan, en dit is precies de reden waarom quokkas zo dol zijn op mensen. Dat is echt niet om met ons te knuffelen maar gaat puur om eten. Quokka’s weten precies welke trucjes ze aan mensen moeten laten zien om geliefd te zijn en hebben speciaal hun kolonies verplaatst naar toeristische plekken.

Het zijn nachtdieren

Quokkas zijn nachtdieren, wat betekent dat ze overdag slapen en ’s nachts (wanneer het koeler is) wakker. Quokka’s liggen overdag vaak in de schaduw te dutten. Ze maken tunnels door hoog gras zodat ze zich snel kunnen verplaatsen zonder gezien te worden en kunnen goed in bomen klimmen bomen, hier zoeken ze ook naar voedsel als bladeren en fruit.

De moeders offeren hun jongen op

via Gfycat

Hmm, zo schattig zijn ze misschien niet meer als je het volgende weetje leest. Veel andere dieren zullen vechten, en zelfs sterven, voor hun kinderen, maar niet de quokka-moeders. Wanneer ze worden bedreigd, trekken quokka-moeders hun jong uit de buidel en gooien ze op de grond. De jongen piepen de longen uit hun lijf. Dit geluid trekt de roofdieren aan, die vervolgens de baby’s opeten en de moeders de tijd geven om weg te komen…
 

De Quokka lacht waarschijnlijk niet naar je

quokka glimlach 2

We noemen dit lijstje niet voor niet weetjes over het schattigste diertje op aarde. Dat heeft natuurlijk alles te maken met dat schattige kopje en die eeuwige glimlach. Maar of ze ook echt blij zijn? We weten het niet, het kan zijn dat het gewoon de manier is waarop de bek van de quokka gevormd is. Ze openen ook hun mond om te hijgen, net als honden, wanneer ze heet worden, de glimlach lijkt dan nog groter. Wat de reden ook is, het is een lach die moeilijk te weerstaan is!

 

 

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media